Diumenge, a les 21.55, a TV3

"Entre togues. 52 dies al Suprem", al "30 minuts"

El judici del procés arriba al final, després de 50 sessions al Tribunal Suprem. Coincidint amb el vist per a sentència, "30 minuts" emet aquest treball d'anàlisi gravat durant el judici als líders independentistes que se situa en els primers moments d'investigació per part de la Fiscalia de l'Audiència Nacional, l'any 2015, i avança fins al moment actual.

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Una quinzena d'experts de diferents branques del dret aborden quines implicacions té el procés judicial, no només per als 12 processats, i quin camí pot seguir a partir d'ara. S'ha retorçat el dret en aquest judici? Què s'ha jutjat, al Tribunal Suprem? Quin ha estat el paper de la Fiscalia en tot el procés? I quines conseqüències tindria en cada cas una sentència condemnatòria o absolutòria?

El programa ha entrevistat Luis López Guerra, exvicepresident del Constitucional i exmagistrat al Tribunal d'Estrasburg; els catedràtics de Dret Penal Manuel Cancio i Enrique Gimbernat; l'advocada penalista Eva Labarta; els magistrats emèrits del Suprem Joaquín Giménez i José Antonio Martín Pallín; Iñaki Lasagabaster, catedràtic basc i observador al judici; la professora de Dret Constitucional Mar Aguilera, i Jordi Nieva, catedràtic de Dret Processal de la UB.

El reportatge també mira cap als tribunals internacionals, als quals alguns dels processats ja han recorregut. I les defenses no han amagat mai que hi aniran en cas de condemna. Jessica Simor, per exemple, és advocada britànica i representant de Forcadell davant d'Estrasburg. Simor diu que al Conveni de Drets Humans "no hi ha cap dret que inclogui l'autodeterminació explícitament, però el que sí que és clar és que no es pot prohibir debatre-ho i parlar-ne". El professor nord-americà Joseph Weiler, l'acadèmic italià Luigi Ferrajoli i la Premi Nobel Jody Williams són altres veus internacionals que també hem pogut entrevistar.

El judici quedarà aviat vist per a sentència, i aquest "30 minuts" serà una bona oportunitat per analitzar i revisitar moments dels cinc mesos que haurà durat.

Un reportatge d'Ariadna Oltra i Sara Segarra

Imatge: David Bou / Muntatge: Carles Señalada

Producció: Montse Datsira i Carles Fernàndez

Documentació: Teresa Ibars, Montse Bailac i Raquel Vizcaya

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut