Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
"Pujol: els secrets d'Andorra", a "30 minuts"

El cas Pujol: quin serà el final judicial?

Vuit anys d'instrucció judicial. 509 pàgines de l'escrit del jutge José de la Mata. Centenars de titulars de diari sobre la família Pujol Ferrusola. Un examen profund de consciència de la societat catalana per la confessió de l'expresident. Impacte social, mediàtic, judicial i també polític. El cas Pujol no s'entén sense tenir-ho tot en compte. També el moment històric en què es va inscriure: el procés. I, ara com ara, el final queda obert

FOTO1

Reporter de "30 minuts" i periodista de política

@geniscormand

El juliol del 2020, el jutge José de la Mata va presentar els arguments pels quals considera que la família Pujol ha d'anar a judici. L'acusació popular de Podem demana 20 anys de presó per a l'expresident i 54 per al fill gran. Falta l'escrit de la fiscal Belén Suárez, però la defensa ja ha negat els possibles delictes (organització criminal, blanqueig de capital, frau fiscal) i assegura que pot desfer tots els arguments en contra.

El "30 minuts" "Pujol: els secrets d'Andorra" que s'emet avui a la nit, a les 22.05, deixa interrogants oberts. Segons el periodista i assagista Francesc-Marc Álvaro, i autor del llibre "Ara sí que toca!", "ens trobem en un punt on hi ha tres veritats que conflueixen: la veritat social, que és el judici social que va fer la societat catalana sobre la confessió del president. La veritat jurídica, que és allò que estrictament es pot provar, o no. I la veritat històrica, que la sabrem d'aquí un temps: què pesarà més en la mirada i la interpretació que faran els historiadors sobre la biografia de Jordi Pujol?".

 

La via judicial és la confluència de diverses estratègies. La defensa la té articulada des de fa temps. El jutge l'ha manifestat en un llarg escrit. La Fiscalia ha de fer-la pública en poc temps. Per tant, el final és incert i pot sorprendre, però queda inscrit en un marc de tràmits judicials i moviments estratègics de les acusacions i les defenses. Pesos i contrapesos, arguments i contraarguments dels fiscals i els advocats. Res a veure amb l'examen de consciència de la societat catalana. Ni amb l'empremta que deixa el cas judicial sobre la biografia política de l'expresident Jordi Pujol. L'expresident del Cercle d'EconomiaAntón Costas assenyala que en la biografia de polítics històrics marquen molt els episodis finals. I al contrari, afegeix: "Si els episodis difícils són al principi d'una carrera, a vegades es dilueixen amb el temps". Una incògnita que, de moment, encara no es pot resoldre.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut