Pogacar, en el podi del seu segon Tour de França (Reuters)

Pogacar guanya el seu segon Tour de França amb 22 anys

El ciclista eslovè ha arribat a París amb més de cinc minuts d'avantatge respecte al segon corredor i tres triomfs d'etapa que auguren un futur que fa trontollar els mites d'aquest esport
Xavi Francès Actualitzat

Tadej Pogacar ha guanyat el seu segon Tour de França amb només 22 anys, després d'arribar a París amb més de cinc minuts d'avantatge respecte el segon. L'eslovè és el ciclista més jove de la història a aconseguir-ho i el primer a guanyar dues edicions de la ronda francesa en només 10 mesos.

El jove eslovè ha aconseguit per segon any consecotiu tres dels quatre maillots del Tour: el del premi de la muntanya, millor jove i maillot groc. Si en l'edició del 2020 va culminar un espectacular remuntada en la crono del penúltim dia, aquesta vegada ha dominat amb mà de ferro durant tota la cursa. Una exhibició espectacular del jove corredor del UAE que fa trontollar els rècords dels mites d'aquest esport.

Exhibició a la muntanya i contra el rellotge

El primer cop sobre la taula de Pogacar va ser en la primera contrarrelotge, en què va superar els millors especialistes i va guanyar l'etapa. Encara no tenia el maillot groc, però el va aconseguir tres dies més tard amb una exhibició a Le Grand Bornard.


La victòria de Pogacar era pràcticament inqüestionable després dels Alps, però els rivals van intentar respondre als Pirineus. En les etapes pirinaiques l'eslovè no va poder augmentar el marge i va tenir Vingegaard i Carapaz enganxats a la seva roda. Tot i així, Pogacar es va endur dues etapes consecutives al port de Portet i a Luz Ardiden amb un canvi de ritme demolidor en els últims metres.


El Tour de Pogacar, Cavendish i Van Aert

A banda de Pogacar –gran triomfador d'aquest Tour– hi ha hagut dos grans noms que han ecplisat la resta. Per una banda, Cavendish, que ha aconseguit la gesta de guanyar quatre etapes i igualar Merckx en la classificació històrica amb 34 etapes. D'altra banda, el belga Wout Van Aert ha demostrat que és el ciclista més versàtil del moment i ha aconseguit guanyar una etapa de muntanya, una altra de contrarellotge i també a l'esprint a la darrera jornada del Tour.

Un moment dolç per al cisclisme eslovè i crisi espanyola

En un país de poc més de tres milions d'habitants, Eslovènia té una generació de ciclistes d'un talent enorme. Al mateix Pogacar s'hi ha de sumar Matej Mohoric, que ha aconseguit dues victòries d'etapa en aquest tour 2021. En total, cinc victòries d'etapa en aquesta edició, i tot sense poder comptar amb Primoz Roglic, l'altre gran estrella eslovena que es va haver de retirar dessprés d'una caiguda.

El sisè lloc d'Enric Mas ha estat la millor notícia per a un ciclisme espanyol que no guanya una etapa del Tour des del 2018, amb el basc Omar Fraile. Valverde ha estat segon en l'etapa amb final a Andorra, però no va ser capaç de fer història i aixecar els braços en una etapa del Tour amb 41 anys. L'últim català que va aconseguir una victòria parcial va ser Joaquim Rodríguez, el 2015.

Pogacar, un talent precoç

Amb només 18 anys ja va demostrar que era un ciclista que podria guanyar el Tour de França en imposar-se en el Tour de l'Avenir. El que ningú imaginava és que només necessitaria dos anys per aconseguir-ho. L'any següent, el 2019, va guanyar la Volta a l'Algarve, a Portugal, i el Tour de Califòrnia. Amb aquestes credencials aquell mateix any va debutar en una gran ronda, va ser a la Vuelta, on va sorprendre tothom. Tres victòries d'etapa i tercera posició final.

El seu descobridor és Joxean Fernández "Matxin", un tècnic amb un passat complicat quan dirigia el desaparegut Saunier-Duval. L'equip cantàbric va ser expulsat del Tour pel dopatge de Riccardo Riccò. Matxin també era el director del Geox quan Juanjo Cobo es va imposar en la Vuelta del 2011, un ciclista que, tot seguit, va ser desposseït de la victòria per irregularitats en el passaport biològic. De la seva mà, Tadej Pogacar va guanyar el seu primer Tour fa només 10 mesos, tot i que el seu objectiu era ajudar el seu company Fabio Aru.

Aquest any, abans de disputar el Tour, ja es va imposar en el Tour dels Emirats, va guanyar la classificació general de la Tirrè-Adriàtic, la clàssica Lieja-Bastonya-Lieja, on es va imposar a l'esprint al campió del món Julian Alaphilippe, i la Volta a Eslovènia davant dels seus seguidors. Tadej Pogacar està cridat a marcar una època en el ciclisme mundial.
 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut