(@Penya1930)

El Baskonia cus la Penya a triples, però està a punt de deixar-se remuntar (87-86)

Els de Carles Duran han estat atropellats al primer i el tercer quart i han arribat a perdre de 23 punts, però sempre han sabut reaccionar. A un minut per al final, s'han situat per davant, però no han tingut el cap fred en els segons finals.

Jordi SunyerActualitzat
La visita a Vitòria era un moment propici perquè el Joventut esborrés la seva maledicció al pavelló del Baskonia, on no guanya des de fa set anys i mig. La ratxa que ha finalitzat, però, ha estat la de victòries consecutives de la Penya (set), en un partit molt estrany en què els badalonins s'han vist abassegats en moltes fases però en què han estat molt a prop de protagonitzar una remuntada fabulosa. Prepelic, amb 20 punts, ha estat el màxim anotador del partit, però el jugador millor valorat ha estat Shengelia, autor del triple que ha donat el triomf als bascos.

La Penya no ha entrat amb bon peu al Buesa Arena i això, en gran mesura, l'ha acabat condemnant. El primer assalt del duel d'anotadors entre Nick Stauskas i Klemen Prepelic l'ha guanyat, clarament, el canadenc amb passaport lituà. En els primers cinc minuts, els verd-i-negres només han anotat un 2+1 a través de l'eslovè, mentre Stauskas ha clavat dos triples. Els badalonins han arrencat molt imprecisos en l'atac, estranyament tous en el rebot (són el quart millor equip en aquest aspecte), mentre el Baskonia mantenia un bon nivell defensiu. Els de Perasovic s'han arribat a situar amb dotze punts de diferència (18-6) després d'un triple de Shavon Shields, i ni un canvi de base a la Penya (Dimitrijevic per Prepelic) ha canviat la situació. Els percentatges dels verd-i-negres (23% en tirs de camp, per 50% dels bascos) eren eloqüents, i els de Carles Duran han acabat el primer quart setze punts per sota (25-9), després d'una pèrdua de López-Arostegui que ha acabat amb una contra i una esmaixada del senegalès Ilimane Diop.

La decoració no ha variat en l'inici del segon quart, amb una Penya barroera en atac i un Baskonia molt més sòlid en defensa i implacable en el llançament exterior. Dos triples consecutius de Matt Janning han situat en el marcador un escandalós 34-14: el catorzè punt de la Penya, simptomàticament, ha vingut del primer tir lliure anotat per Alen Omic de quatre llançats. Però un cistellot de vuit metres de Prepelic ha servit els verd-i-negres per tocar a sometent. La Penya ha serrat les dents en defensa, Omic ha anotat quatre punts consecutius, Harangody s'ha estrenat des de la llarga distància i només Henry, encertadíssim en el tir exterior, sostenia el seu equip. Els badalonins s'han acostat fins a sis punts amb un altre llançament balístic de Prepelic (39-33); i tot i acabar el segon quart massa passats de revolucions, acabar-lo nou per sota (44-35) no era mal negoci per als de Carles Duran.

A la represa ha tornat a emergir la figura de Matt Janning, el georgià de Minnesota, el canell més calent del Baskonia avui. Una altra tongada de triples (ha arribat a acreditar un percentatge de 5 de 6) ha distanciat de nou els bascos, que han tornat a ajustar el nivell defensiu i han atropellat els badalonins en les transicions, sobretot a través de Tornike Shengelia. La Penya s'ha obnubilat i, després d'una tècnica a Prepelic per protestar, dues cistelles seguides del nigerià Micheal Eric han donat als vitorians el màxim avantatge del partit (66-43, 27'). Però els visitants s'han sabut rebel·lar una altra vegada, impulsats per Nenad Dimitrijevic i Perrin Buford. Un parcial de 0-15 ha insuflat oxigen al Joventut (parcial de 0-15, 66-58, 32'). I, en l'últim quart, una antiesportiva al jove mallorquí del Baskonia Sergi Garcia i la determinació del canadenc Conor Morgan han situat els visitants més a prop que mai de donar la campanada (71-67, 34'). A Kerem Kanter, fins i tot, li entraven els triples; el turc ha anotat el segon de la temporada per anotar el 74-70 (35').

A la Penya se li ha lesionat Morgan en el moment en què estava més inspirat (Micheal Eric li ha caigut damunt del turmell), però Luke Harangody li ha agafat el relleu amb tres triples consecutius (83-81, 38'). El punt d'honor verd-i-negre ha atemorit els locals, dominats també en el rebot. Prepelic ha arribat a posar per davant la Penya per primer cop en el partit (84-86, 39'), però Toko Shengelia ha respost amb un altre triple providencial. Morgan ha fallat l'hipotètic triple de la victòria, la Penya ha defensat bé l'atac vitorià però no ha sabut aprofitar els quatre segons que li quedaven per culminar l'heroïcitat. Només ha estat un punt de diferència, però el matx ha deixat un gust amarg pel que ha estat... i pel que podria.