Decàleg del consumidor crític i responsable
10 passes imprescindibles per saber què comprem, què consumim i com afecta al nostre entorn
Decàleg del consumidor crític i responsable
Decàleg del consumidor crític i responsable
Sans i estalvis

Decàleg del consumidor crític i responsable

10 passes imprescindibles per saber què comprem, què consumim i com afecta al nostre entorn

Adam Martín / Laura LarrégolaActualitzat

Sovint sentim dir que un consum responsable per part del ciutadà no és suficient per protegir el medi ambient i frenar el canvi climàtic, que cal la implicació dels governs i una consciència global més gran. Però no és menys cert que els petits gestos quotidians que impliquen un consum conscient no tan sols són un primer pas, sinó que són necessaris perquè anem interioritzant que una altra manera de comprar i consumir és possible. I per fer-nos-ho més fàcil, la periodista Esther Vivas proposa deu passos que ens poden ajudar a posar fil a l'agulla.
 

 1. Comprar només allò que necessitem

  "Abans de triar els productes, ens hem de preguntar si realment ho necessitem. Vivim en una societat que ens crea unes necessitats artificials, no són reals, que ens fa creure que si consumim més, serem més feliços. Cal interioritzar que tot això és fals."
   
 2. Limitar la compra d'aliments als supermercats i grans superfícies

  "El 80 per cent de les vegades anem a comprar a un supermercat, i molts dels aliments que hi trobem venen de l'altra punta del món, amb l'impacte ambiental que això provoca. Com a alternativa, es recomana formar part d'una cooperativa de consum i comprar al comerç i mercats locals."
   
 3. Llegir les etiquetes amb els ingredients dels productes, però sense embogir

  "Ens podem trobar que una mel es publicita com a mel de Montserrat i si llegim la informació nutricional veiem que prové d'un altre indret, no de Montserrat."
   
 4. Comprar productes de proximitat i quilòmetre 0, i sempre que sigui possible, ecològics 

  "L'impacte mediambiental d'aquests productes és molt inferior al dels productes que venen de lluny. També és important donar suport a la pagesia local." 
   
  Decàleg del consumidor crític i responsable

   
 5. Evitar les grans multinacionals de roba que fabriquen a països on existeix explotació infantil

  "No descartar la compra de segona mà i apostar per petits dissenyadors locals. Hi ha vida més enllà d'Inditex. Cada cop hi ha més alternatives a les grans indústries tèxtils com Moda Sostenible BCN, a Barcelona."
   
 6. Consum energètic: triar una companyia respectuosa amb el medi ambient 

  "En aquest cas també tenim alternatives a les companyies tradicionals, com, per exemple, la cooperativa de producció i consum d'energies renovables Som Energia, que ja compta amb 40 mil socis i dona servei a 60 mil usuaris. La clau és que els guanys empresarials s'inverteixen en projectes de generació d'energia renovable en diferents indrets del territori."
   
 7. Triar una companyia de telefonia mòbil alternativa

  "Més enllà de les grans companyies que coneixem, hi ha la cooperativa Som Connexió, que ofereix servei des del 2005."
   
 8. Aparcar el cotxe! 

  "Sempre que es pugui, s'ha d'optar pel transport públic, la bicicleta o anar a peu. En cas que no hi hagi més remei, tenim l'alternativa de la cooperativa Som Mobilitat, que permet compartir el vehicle amb altres usuaris i també ofereix el servei de lloguer de cotxes cooperatius."
   
   
 9. Triar una entitat bancària que funcioni com a cooperativa 

  "Hi ha moltes cooperatives de crèdit que ens permeten tenir els nostres diners en banca alternativa."
   
 10. Conèixer el llocs on podem trobar tota la informació sobre les alternatives al consum

  "D'una banda, tenim la revista Opcions i el seu lloc web opcions.org, i la XES (Xarxa d'Economia Solidària), que és un espai on s'integren diverses entitats catalanes que aposten per models d'economia i de consum diferent."

És evident que seguir fil per randa tots aquests punts és pràcticament impossible, però es pot començar pel primer i anar sumant accions que, tot i l'esforç que poden suposar, són petits passos per aportar el nostre gra de sorra a la millora de la salut del planeta.

Anar al contingut