Consells pràctics per congelar i descongelar els aliments correctament
És segur descongelar els aliments a dins de l'aigua? El microones és una bona opció? Puc congelar un plat de pasta?
Consells pràctics per congelar i descongelar els aliments correctament
Consells per congelar i descongelar els aliments
Sans i estalvis

Consells pràctics per congelar i descongelar els aliments correctament

És segur descongelar els aliments a dins de l'aigua? El microones és una bona opció? Puc congelar un plat de pasta?

Adam Martín / Laura LarrégolaActualitzat
TEMA:
Salut

Congelar i descongelar és una tècnica que usem habitualment a casa per conservar els aliments, però moltes vegades no sabem com fer-ho o ho fem per intuïció. I la veritat és que, si no es congela i descongela correctament, els aliments se'n poden ressentir, i molt.

A partir de les recomanacions de la dietista Gina Estapé, us proposem diverses pautes que ens poden ajudar a congelar i descongelar amb seguretat i a saber fins quant és recomanable conservar els aliments al congelador.

Què puc congelar i què no:

La majoria d'aliments es poden congelar. N'hi ha, però, que són més adequats que d'altres, i una minoria que és aconsellable no congelar. És el cas de les patates, els ous (el rovell sol sí), el formatge, les salses amb nata o maionesa i els arrossos i pasta ja cuinats.

Totes les carns fresques i el peix, que també ha de ser molt fresc, es poden congelar. Les verdures, llegums, i cereals integrals també, però si comprem la verdura amb la intenció de congelar-la, és millor que l'agafem a la secció de congelats, perquè el procés és molt més adequat.

Pèsols congelats

Què cal tenir en compte a l'hora de congelar:  

- La temperatura de congelació: El congelador ha d'estar a -18 graus. És important que l'aliment es congeli ràpidament. Si la congelació es fa lentament, els cristalls que es formen són més grans, es trenquen les estructures de l'aliment i perdem sucs, textures, vitamines  i nutrients. Els aliments s'han de posar freds al congelador.

- Fer servir recipients: Congelar en recipients, millor si són de vidre. Els aliments perden color i textura si es posen en contacte directe amb el fred. Hi ha recipients fets expressament per congelar.

- Congelar per racions: És recomanable congelar les racions que s'hagin de consumir. Un cop descongelat, l'aliment s'ha de consumir immediatament.

- Posar etiquetes als recipients on es congelen els aliments frescos. En funció de l'aliment, el temps de conservació varia. El peix blau es conserva durant només 3 mesos (com més greix té l'aliment menys aguanta), el peix blanc aguanta fins a 4-5 mesos, les carns blanques de 9 a 10 mesos, les carns vermelles sense os de 6 a 12 mesos, i les carns amb os de 4 a 6 mesos.

- Puc descongelar i tornar a congelar? No, en cap cas es pot tornar a congelar l'aliment un cop descongelat, si no és que es cuina. Quan congelem, els microorganismes de l'aliment no moren, només s'alenteix la seva proliferació; així que quan descongelem l'aliment es torna a hidratar i tots els seus microorganismes tornen a proliferar. Si el tornem a congelar amb aquests nous microorganismes, quan el descongelem haurà augmentat considerablement la càrrega microbiana i es farà malbé més aviat, encara que no ho notem.

 

Què cal tenir en compte a l'hora de descongelar:  

- Descongelar a la nevera: Quan traiem l'aliment del congelador l'hem de posar a la nevera, millor si és la nit abans o com a mínim 12 hores abans del moment de consumir o cuinar.

- No submergir l'aliment a l'aigua: L'aliment no pot estar en contacte amb l'aigua mentre es descongela. Sí que podem submergir el recipient hermètic que el conté en aigua, que no serà mai aigua calenta.

- Evitar el microones: No és la forma ideal de descongelar. Si no s'ha tallat prèviament l'aliment en trossos petits, el microones no és la millor manera de descongelar, ja que actuarà ràpidament en la part exterior de l'aliment i la part central quedarà congelada. La descongelació al microones és molt més desequilibrada.

- Utilitzar vapor: si es vol cuinar al vapor un aliment congelat, es pot posar directament sense descongelar i continuar la cocció fins que estigui cuinat.

Consells per congelar i descongelar els aliments

El pa, capítol a part  

Segurament, el pa és un dels aliments que es congelen més a casa. Però també és cert que no sempre el resultat és l'òptim. Com ho hem de fer perquè el pa descongelat sembli del dia? Aquí van uns quants consells útils, partint de la premissa que el pa ha de ser de bona qualitat:

  • Congelar-lo quan encara estigui fresc
  • Congelar-lo protegit dins d'una bossa de paper
  • Congelar-lo ja tallat (per qüestions pràctiques)
  • Descongelar-lo a temperatura ambient
  • Evitar el microones
  • No tenir-lo congelat més de tres mesos
ARXIVAT A:
SalutAlimentació

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut