Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Sans i estalvis

Claus per detectar si un producte del supermercat és realment saludable

Distingir el valor nutricional dels aliments i no deixar-se confondre per etiquetes que en destaquen els beneficis és la garantia d'una compra segura

Adam Martín / Laura LarrégolaActualitzat

Cada vegada ens preocupa més l'alimentació i el contingut nutricional dels productes que consumim. Però, sabem realment el que mengem? I, sobretot, sabem el que comprem?

Anar al supermercat es pot convertir en tot un repte. Hi ha molts productes que es publiciten com a saludables, però si ens parem a mirar la lletra petita de les etiquetes, cosa que no fem sempre, podrem comprovar que no ho són.

No estem parlant de productes com unes galetes de xocolata o la brioixeria industrial, això ja sabem tots que no és el més saludable i, de fet, tampoc ens enganyen amb l'etiquetatge.

Parlem sobretot d'aquells aliments que es publiciten com a beneficiosos per a la salut i amb complements afegits suposadament meravellosos: els llops amb pell de xai.

Tres regles bàsiques

1. No deixar-se entabanar per les etiquetes: Que es destaquin amb vehemència les qualitats saludables del producte ja ens hauria de fer sospitar.

2. Minimitzar la compra de productes empaquetats: No tots els aliments envasats són poc saludables (la verdura i la fruita es poden envasar), però, per norma general, els productes que venen empaquetats no solen ser ni naturals ni de proximitat.

3. Fugir dels productes que tinguin més de cinc ingredients: Si en el recompte d'ingredients a l'etiqueta veiem que conté més de cinc ingredients diferents, podem sospitar que ens trobem davant d'un producte ultraprocessat.

Productes a evitar

- Cacaus solubles amb el 0% de sucre: Aquests productes tenen cacau en pols però, a més, contenen edulcorants i altres ingredients que fan que no siguin saludables.

"El que hem de trobar és cacau en pols i ja està i, si ho necessitem, hi podem posar una mica de sucre."

- Llet o productes làctics enriquits: Ni calci, ni Omega 3 o, últimament, amb un ingredient que anomenen Proessentia. No cal enriquir la llet ni els productes lactis, que ja han de contenir els nivells adequats d'aquests ingredients. Generalment, les quantitats afegides són extremadament minses i, per exemple, trobarem molt més Omega 3 en una ració de salmó que en un got de llet enriquida.

Llops amb pell de xai: claus per detectar si un producte del supermercat és realment saludable
No és necessari ni recomanable consumir llet enriquida amb ingredients afegits (iStock)

- Llets especials per a criatures: Segons l'OMS, l'aliment d'un nadó, com a mínim fins als 6 mesos, hauria de ser exclusivament de llet materna. Si optem per una altra opció, perquè no volem o no podem donar-li el pit, tenim les llets maternitzades.

A partir dels 6 mesos podem començar a introduir altres aliments i, a partir dels 10 mesos o un any, llet de vaca normal. No cal una llet específica dissenyada per a les criatures perquè si mirem les etiquetes d'aquests productes sovint veurem que contenen sucres afegits.

"La llet ja conté sucres de manera natural i el que farem amb aquestes llets serà educar el paladar dels infants en un sentit negatiu; l'estarem educant per pujar molt el llindar de tolerància al sabor dolç."

- Productes light: Un aliment etiquetat com a light només vol dir que conté un 30% menys de quilocalories que la seva versió normal. Si la versió "normal" està carregada de quilocalories, aquest 30% no marca la diferència. El perill és que es pot percebre com a més saludable, quan no ho és, i, per tant, n'acabem menjant més.

"Optar per la maionesa light no és cap problema sempre que tinguem en compte que no n'hem de menjar més perquè suposadament és més sana."

- Aliments enriquits amb proteïnes: Últimament, als supermercats trobem moltes postres, iogurts o gelats, que contenen proteïna afegida. Aquesta proteïna pot donar la falsa sensació que l'aliment és més saludable, contraposant-la a les calories. Però és totalment innecessària.

"Les proteïnes, en la mesura del possible, les hem de treure dels aliments que ja la contenen d'origen, com la carn, el peix, els llegums, els fruits secs o dels ous."

- Productes sense gluten: També s'ha posat molt de moda a reduir o evitar el consum de gluten en general, perquè això sembla que per moltes persones és sinònim de salut. Això és un error. Els productes sense gluten estan pensats per a aquelles persones que pateixen celiaquia i per a les que tenen sensibilitat no celíaca al gluten.

"A més, els productes sense gluten són molt més cars que la seva versió convencional i la majoria són aliments ultraprocessats."

Si realment ens preocupa la salut, no ens hem de deixar entabanar pels productes comercials que, amb l'eslògan de l'alimentació saludable, tenen l'objectiu d'accedir a casa nostra per la porta del darrere.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut