Un restaurant caníbal a Berlín

La il·lusió, l'ingredient màgic dels restaurants que reobren

Tres restaurants amb segell propi expliquen la seva aposta gastronòmica en l'era de la nova normalitat

Sílvia Andrés Actualitzat
TEMA:
Gastronomia

Després de mesos de veure els restaurants tancats, una gran majoria ja han obert les portes. Hi ha vegades que quan es tria un restaurant es busca una experiència que va molt més enllà de la bona cuina, també es vol un entorn bonic que faci aquell moment únic. Un lloc especial on ara incorporem mascaretes, dos metres de distància i gels desinfectats. Tres restaurants amb segell propi expliquen com els han anat els primers dies d'obertura, els canvis que s'han vist obligats a fer i les sensacions que tenen d'aquesta nova normalitat.

Restaurant Miramar. Cambrils

Les terres tarragonines van ser de les primeres a obrir els restaurants. A Cambrils, hi ha el restaurant Miramar, un referent de cuina tradicional i marinera. La història d'una família que fa més de 63 anys que defensa amb orgull una manera d'entendre una cuina que cuida especialment el producte. La Jovita Dolç, una de les propietàries del Miramar, explica que "no vam obrir en fase 1 perquè no ens sortia a compte malgrat tenir dues terrasses". Tot i perdre el 40% de la seva capacitat, la Jovita comenta que "estem contents de com van les coses". "Les taules, amb dos metres de separació, es quedaran així tot l'any. Per a nosaltres és molt important que el client se senti tranquil. Aquestes primeres setmanes hem tingut el restaurant ple de reserves. Però sempre cau alguna taula. Ara, els clients truquen més per preguntar sobre les mesures de seguretat", explica.

Portes obertes!
(@wearefoodhunters_)

"Som un restaurant en què ens ho fem tot. Així que, durant les setmanes que vam estar tancats, ens vam centrar a fer pa al nostre obrador", comenta la Jovita. Molts restaurants durant aquestes setmanes han fet menjar per emportar, però no és el cas del Miramar "no n'hem volgut fer perquè per a nosaltres la qualitat és molt important. No podem assegurar el mateix nivell del restaurant a casa. No hem baixat la qualitat del menjar que oferim. Tampoc hem canviat la carta. Ens mantenim fidels a la nostra filosofia" explica. Tot i això, reconeix que espera que els clients de Barcelona vinguin. La cuina del Miramar està punt per treure fums amb les comandes, per exemple, de llagostins amb taronja o el tàrtar de peix i marisc.

Restaurant Alkimia. Barcelona

Tots els restaurants de Jordi Vilà tenen el seu segell particular: la passió pel bon menjar. La joia de la corona d'aquesta cuina feta a mà és l'Alkimia. "És cuina catalana, però la intentem refrescar i alleugerir", comenta el Jordi. "L'Alkimia està a punt. Tenim la sort de tenir molt espai. Hem esponjat les taules, la gent se sentirà segura i a gust al restaurant", afirma el Jordi. Durant aquests mesos, el Jordi ha ofert la part més informal de la seva cuina, com les croquetes o els macarrons de rostit, amb el delivery del restaurant Al Kostat. Els altres dos restaurants, Vivanda i el Mucho, també oferien la possibilitat de portar menjar a casa. "La pizzeria Mucho torna amb novetats. Serà més premium, ja que ara, a través dels plats, pots viatjar a través dels gustos característics del Mediterrani", explica el Jordi.

Portes obertes!
 

El Jordi té clar que "el menjar per emportar a casa ha explotat de cop. Hem fet en dos mesos el que probablement s'hauria desenvolupat en 4 anys", comenta. "Però s'haurà d'acabar de calibrar perquè, en el fons, els que fem delivery no deixem de fer-nos la competència a nosaltres mateixos.  Si tu et fas portar a casa el meu arròs amb nyores, quan un dia vulguis sortir a sopar fora vindràs Al Kostat o triaràs un altre restaurant?", qüestiona el Jordi. El Jordi està emocionat, però també nerviós. "Treballo per a la gent de Barcelona. No vull restaurants només amb estrangers. Sempre he buscat l'ànima dels meus locals. Com reaccionarà la gent? Sortiran molt al principi per després posar el fre?", es pregunta.

Restaurant i terrassa de l'Hotel Trias. Palamós

Molt pocs establiments poden presumir que pels seus passadissos han passejat l'actriu Ava Gardner o l'escriptor Truman Capote, però l'Hotel Trias ho pot fer. Un hotel situat al Passeig del Mar de Palamós on el restaurant s'ha convertit en un punt de trobada per als amants d'una Costa Brava més tranquil·la i familiar. La terrassa de l'hotel, La Corniche, fa ja unes setmanes que està oberta. Ramon Puig, director general del grup Andilana, explica que "la gent té ganes de sortir. Tenen respecte, però la majoria no tenen por". El restaurant del Trias també està obert i ha tingut una bona acollida. La cuina del Trias és una cuina d'herència tradicional on no falten ni els arrossos ni les famoses gambes de Palamós. Al restaurant no es pot superar el 40% de l'aforament, però com que és un espai gran "ha estat fàcil d'organitzar. Hem reduït la carta perquè fem plats més fàcils de cuinar i així hi ha més rotació", comenta el Ramon. L'Hotel Trias encara està tancat, però les persianes blaves dels seus balcons es tornaran a obrir el dia 19 juny esperant l'arribada dels barcelonins i els turistes estrangers.

Portes obertes!
 

L'hotel Trias forma part del grup Andilana que té més establiments a Catalunya i Espanya. A Barcelona, per exemple, gestionen Les Quinze Nits o El Balthasar, entre altres. El Ramon explica que van obrint a poc a poc perquè "posar en funcionament un restaurant és difícil. Has de treure el personal de l'ERTO, has de preparar les sales amb les distàncies de seguretat, revisar els aires condicionats, fer les comandes als proveïdors i fer els fondos..." explica el Ramon. "És un període difícil. Esperem, a l'estiu, poder treballar al màxim. Però calculem que podem perdre entre un 20% i un 60% depenent de com evolucioni l'epidèmia", explica. "Si acabem l'any fent les paus, serà un èxit", reflexiona el Ramon davant el panorama incert que viuen.

ARXIVAT A:
Gastronomia

NOTÍCIES RELACIONADES

Anar al contingut