'Mood food': els aliments de la felicitat
Mengem pels ulls, però ens hauríem d'acostumar a menjar amb cap per fer una tria conscient del que mengem, perquè els aliments poden influir en el nostre estat ànim
Aquest dies de confinament i ara desescalada, una gran majoria s'ha abocat a la cuina. Uns han cuinat plats amb els quals fins ara no s'atrevien. Altres s'han convertit en "masterxefs" de la pastisseria per entretenir les criatures i, de pas, endolcir aquestes setmanes difícils. La cuina i el menjar, en definitiva, han millorat l'estat d'ànim de moltes persones.
El "comfort food"
L'estreta relació entre estat d'ànim i menjar no ens hauria de sorprendre, encara que és complexa. Hi ha moltes persones que en determinades situacions estressants mengen que de costum.
Tots hem tingut un disgust o un mal dia, hem arribat a casa i el primer que hem fet ha estat obrir la nevera a veure quin era l'aliment que ens més cridava l'atenció! I no ens enganyem, normalment era alguna cosa contundent en calories! Aquests aliments es coneixen com a "comfort food", 'menjar que reconforta', un dels anglicismes que tant fascinen la nostra societat.
"Els comfort food són aliments que després de menjar-ne et fan sentir millor immediatament; normalment, parlem de carbohidrats amb una característica comuna: són fàcils de cuinar", explica el director de la Fundació Alícia i un dels savis caníbals, Toni Massanés. "Quan et menges un tros de pastís, molt ràpidament sents plaer, et trobes millor. És a dir, compenses les emocions negatives del dia amb unes altres de positives produïdes pel menjar", ens posa d'exemple el Toni.
Un terç dels participants d'un estudi fet per la National Public Radio, the Robert Wood Johnson i la Harvard School of Public Health (2014) van confirmar aquest extrem, és a dir, que canviaven la dieta durant períodes d'estrès perquè buscaven compensar les emocions negatives i estimular el cervell.
Toni Massanés, Fundació Alícia: "Quan et menges un tros de pastís, molt ràpidament sents plaer, et trobes millor. És a dir, compenses les emocions negatives del dia amb unes altres de positives produïdes pel menjar"
La reacció del cervell en situacions difícils
Cristina Martínez, doctora en Psicologia i directora del Gabinet Psicològic Mataró, explica que "la pandèmia ens va agafar desprevinguts, per això ha generat un sentiment indefensió molt gran. Els primers dies el cervell el que va fer és buscar experiències similars en la seva caixa de records per saber com havia de reaccionar, per agafar paràmetres de coses que havia fet servir abans i construir una reacció... Però no en tenia. Per això és molt normal que en aquest període tots haguem tingut por i angoixa", tranquil·litza. "La por ens prepara, ens fa estar alerta i decidir si hem de canviar comportaments.
"La por, ben gestionada, no és la nostra enemiga, és la nostra aliada perquè ens ajuda a afrontar situacions noves", conclou la Cristina. Aquests dies, de manera conscient o no, tots hem estat una mica angoixats. Un malestar que moltes vegades és inconscient. Un dels indicis d'aquesta inquietud emocional és una passió inexplicable per menjar-se un tros de pastís de xocolata, o un tros de pizza molt gran o un bon grapat de patates fregides... Són uns aliments que ens proporcionen una càrrega d'energia, ens fan sentir millor molt ràpidament. Però, com alerta el Toni, "en un primer instant sembla que ajuden, però a la llarga empitjoren la nostra resposta a l'estrès emocional". Tots tenim els nostres desitjos i debilitats alimentàries, i un caprici de tant en tant és altament recomanable, però el que cal vigilar que no n'abusem.

El "mood food", aliments que milloren l'estat d'ànim
Us imagineu la idea simple però revolucionària d'alimentar-nos per estar de més bon humor? Això ens portaria a ser més conscients del que mengem i a triar els aliments que són beneficiosos per a les nostres emocions. En aquest sentit, en trastorns com la depressió hi ha indicis que determinats aliments podrien ajudar a prevenir-la. El tema és controvertit en l'aspecte científic, però algunes de les investigacions apunten cap aquí. "Encara desconeixen molts dels mecanismes que poden regir aquesta relació i falta molt camí per recórrer, però és un inici", explica el director de la Fundació Alícia.
"Alguns estudis relacionen la ingesta d'aliments rics en vitamina D com, per exemple, el peix blau, els lactis, els ous o els bolets, amb una reducció del risc de depressió en dones", amplia Massanés. "Altres estudis conclouen que el consum de fruita i verdura tindria una influència positiva en la salut mental, tant adults com de joves. També el resveratrol, un compost present en el raïm, els fruits vermells, la magrana i els cacauets, tindria el potencial de millorar la nostra salut emocional", afegeix. "Als països mediterranis som molt afortunats perquè tenim la dieta mediterrània, una de les joies de la corona de la cultura gastronòmica mundial, que inclou molt d'aquests aliments que ens ajuden a sentir-nos bé".

Cap a "la nova normalitat"
A poc a poc ens comencem a acostumar a aquesta nova realitat que neix després de dos mesos de confinament. La psicòloga Cristina Martínez avisa que ens les properes setmanes hi haurà persones amb problemes emocionals a causa de l'estrès acumulat. "Hem viscut situacions molt bèsties. Hi ha persones que han perdut pares, mares, avis o àvies. No s'han pogut acomiadar. També el personal mèdic que ha estat a primera línia de lluita contra la pandèmia. "Hi ha moltes situacions difícils, i l'estrès del moment ens ha fet aguantar, però ara que les coses es comencen a normalitzar tot començarà a sortir", explica. A tot això s'hi ha de sumar la incertesa laboral en què molta gent es troba, la situació econòmica general, la por d'un rebrot...
La psicòloga ens explica que els símptomes físics d'aquest malestar emocional: "es pot manifestar amb insomni, mal de cap, irritabilitat, gastroenteritis, dolors articulars o estat d'ànim baix. El que passa és que el cervell es queixa i ens parla a través del cos". La Cristina afirma que és molt important "aprendre a escoltar-nos per entendre'ns millor i saber què ens passa i actuar". En aquest sentit, el Departament de Salut ha posat a disposició de tothom la webapp GestioEmocional.cat per ajudar a gestionar les emocions generades pel confinament.

La Cristina recomana no viure amb angoixa constant, però tampoc sortir al carrer com si tot s'hagués acabat.
"El virus no el veiem, però segueix entre nosaltres, no ho hem d'oblidar. Ara cal cuidar les nostres emocions; per això és important fer cada dia una cosa que ens agradi, així com activitats que poden calmar la ment, com el ioga, el mindfulness o fer respiracions".
Des del programa tenim clar que una de les coses que més ens apassiona és la gastronomia, una d'aquelles petites coses que ens alegren el dia i la vida. Com recorda el Toni Massanés des de la seva Fundació Alícia, "fixar-nos en el que mengem, fer una tria conscient sense obsessionar-nos, no només ajuda el nostre cos sinó que també facilita que la nostra ment estigui millor i que ens sentim més feliços". Uns aliments que ens ajuden a estar millor. Uns aliments de proximitat, de qualitat i frescos de què gaudim gràcies a la feina incasable dels nostres pagesos i pageses, compromesos més que mai amb el nostre benestar.