Un restaurant Caníbal a Berlín

El rei dels tortells

Melcior, Gaspar i Baltasar omplen el dia 6 d'alegria, però el dia més màgic de l'any també té un altre protagonista a taula: el tradicional tortell de Reis

Toni Massanés
TEMA:
Gastronomia
El tortell de Reis té un alt valor nutricional i es recomana prendre'n una petita porció
El tortell de Reis té un alt valor nutricional i es recomana prendre'n una petita porció

Catalunya és un país de tortells. El tortell de pasta de full farcit de nata dels diumenges. El tortell de Sant Antoni o de Rams. Però el de Reis té la singularitat i gràcia que amaga una fava i un rei. Qui topa amb la fava, paga o renta els plats. El que té la sort de trobar la figura és coronat o coronada com el rei o reina de la casa durant un dia.  

L'origen del tortell de Reis

S'especula que l'origen del tortell de Reis es remunta a l'antiga Roma, on durant les saturnals es revertien les normes socials. En aquella festa, es repartien uns pastissos rodons de fruits secs i es posava una fava a dins, i l'afortunat regnava per un dia mentre era servit pels seus amos.

Al llarg del temps, es troben festes similars, com el dia dels bojos (festivitat pagana) durant l'Edat Mitjana. També durant el renaixement francès les corts i aristocràcia francesa celebraven el dia de reis amb Le Roi de la Fave (el rei de la fava), a qui li tocava la fava es convertia en rei durant un dia. Aquest costum va traspassar fronteres. Les corts reials com la de Felip V van portar a celebrar aquesta tradició a l'Epifania des de França. Posteriorment, al tortell s'hi va sumar la figura del rei a la fava tal com nosaltres la coneixem actualment.

El secret d'un bon tortell

És una elaboració pastissera que requereix temps per elaborar-la. El tortell es fa amb una massa de brioix feta amb farina, ous, mantega, sucre, llet i llevat, fermentada. Tradicionalment es farceix amb massapà, però també es pot fer amb nata, trufa o crema, i es decora amb fruita confitada i sucre perlat.

No som els únics que tenim tortell de Reis. A Portugal tenen el Bolo Rei i a França tenen el Gâteau des Rois. A la part nord de França i Bèlgica, el dia 6 de gener també es menja la galete de Rois, que conté una fava al mig, tot i que es fa amb pasta de full farcida de massapà i té forma circular.

A nivell nutricional és una font d'energia important. Conté força greix, sobretot de la mantega de la massa o del farcit. També conté proteïnes d'alt valor biològic procedents dels ous i la llet així com hidrats de carboni, tant de complexos (de la farina) com de senzills (del sucre). Per això cal moderar-ne el consum i prendre'n una petita porció per acabar el dinar del dia 6.

Què hi ha al mercat?

Enfilem el gener amb les panxes plenes i les butxaques una mica buides. Si anem al mercat podem trobar encara taronges, mandarines i kiwis. També podem comprar all, porro, api i verdures de fulla com els espinacs, les bledes, les endívies i l'escarola.

Pel que fa a les cols recordem que una bona col per al trinxat ha d'haver sobreviscut a les gelades, perquè fa que es trenquin les fibres i siguin més dolces. La col tradicional tenia un cabdell més laxa, i això fa que sigui més gustosa i que ens aporti més nutrient que les de tipus milà, que tenen l'interior ben blanc. Dins de la família de les cols hi trobem el grup dels bròquils, coliflors, bròcolis, romanescos i cols de Brussel·les.

ARXIVAT A:
Gastronomia Cuina
Anar al contingut