Cinc consells per triar un bon oli d'oliva verge extra
A la botiga o supermercat no podem olorar el producte ni veure'n el color i ens haurem de guiar per l'etiqueta i l'envàs
Cinc consells per triar un bon oli d'oliva verge extra
Cinc consells per triar un bon oli d'oliva verge extra
Un oli d'oliva verge extra no ha de tenir cap defecte i ha de fer olor de fruita fresca
Un restaurant caníbal a Berlín

Cinc consells per triar un bon oli d'oliva verge extra

A la botiga o supermercat no podem olorar el producte ni veure'n el color i ens haurem de guiar per l'etiqueta i l'envàs

Actualitzat
TEMA:
Gastronomia

L'oli d'oliva verge extra és una de les joies de la cultura gastronòmica mediterrània. Som un país que tenim la sort de ser un gran productor d'olives, però, com a consumidors, sovint no som prou conscients del tresor gastronòmic que tenim al nostre abast.

El productor d'oli Martí Terés, director d'Oleum Flumen, assegura que el que és important és saber què busquem i comprar d'una manera conscient.

Què defineix un oli d'oliva verge extra?

L'anomenatOOVE és la màxima categoria entre els olis d'oliva, és un oli que no té cap defecte; si en tingués, voldria dir que té un gust deficient, com ara oxidat o metàl·lic.

Prové directament de la premsada de les olives i s'obté únicament per procediments mecànics, és a dir, que la pressió trenca les membranes cel·lulars de la polpa de l'oliva i se n'extreu l'oli.

Oli d'oliva verge extra del raig a la Cooperativa de Maials, el 7 de novembre del 2019. (Horitzontal)
Oli d'oliva verge extra del raig a la Cooperativa de Maials el 7 de novembre del 2019. (Horitzontal)

Es tracta d'un producte amb unes característiques sensorials (aroma i gust) que reprodueixen les olors i sabors del fruit, l'oliva. Com a atributs positius hi podem percebre un gust afruitat, picant o amarg.

L'OOVE de primera premsada en fredés l'oli de més qualitat, tant des del punt de vista nutricional com organolèptic.

Cinc consells per triar bé

1. Mirar l'etiqueta i llegir atentament el que hi posa. Si no hi llegiu OOVE (Oli d'Oliva Verge Extra), no és OOVE. A l'etiqueta ho ha de posar molt clar!

2. La nomenclatura "suau" ens indica ben poca cosa del producte que estem a punt d'adquirir. No hauria de ser una qualitat a tenir en compte a l'hora de fer la nostra tria.

3. Optar sempre pels envasos de vidre o llauna: envasar l'OOVE en ampolles de plàstic transparent no és bo per al producte. A l'envàs no li ha de tocar la llum directa del sol ni tampoc ha d'estar exposat a altes temperatures. Aquests dos elements poden alterar la qualitat de l'oli d'oliva verge extra.

4. A l'etiqueta hi hauríem de llegir que a l'envàs no li ha de tocar la llum directa del sol ni tampoc ha d'estar exposat a altes temperatures. Aquestes condicions les haurem de complir un cop arribem a casa a l'hora de guardar l'ampolla.

5. Fer un acte de fe i refiar-nos que el que hi posa és el que realment conté l'ampolla.

Sempre Verge Extra, també per fregir

L'OOVE és un producte d'alta qualitat beneficiós també per a la salut.

És bo per cuinar i, concretment, per fregir. En funció del plat que vulguem preparar podem buscar un OOVE amb menys matisos perquè no emmascari el gust del plat. Aquests matisos dependran de la varietat d'oliva amb què s'elabori l'OOVE: arbequina, grossal, fulla de salze, vera, palomar o d'altres

oli a la paella
L'oli d'oliva, també a la paella (ccma)

Té un rendiment molt superior a altres olis: amb menys quantitat d'oli, l'amanida tindrà més sabor. Amb menys oli a la paella, fregireu més quantitat de producte. L'impacte de l'OOVE és baixíssim i dura molt més temps que un oli que no sigui verge extra.

Altres qualitats d'oli d'oliva que trobem al mercat

Oli d'oliva verge: també prové directament de la premsada de les olives i s'obté únicament per procediments mecànics, però no és tan perfecte com l'OOVE (pot ser que hi hagi olives trencades, per exemple). És bo tant en l'aspecte nutricional com en l'organolèptic, però les seves característiques sensorials són molt inferiors a les de l'OOVE.

Oli d'oliva (o oli refinat): és la barreja d'oli d'oliva refinat i d'oli verge, i és el tipus d'oli que més trobem als prestatges del supermercat. Les seves qualitats nutricionals són molt diferents de les de l'oli verge i l'OOVE, perquè el procés de refinar l'oli elimina tant la part dolenta com la bona del producte. Els olis refinats són més econòmics que els dos tipus anteriors.

En definitiva, quan portem el cotxe al mecànic sempre hi posem el millor oli. No escatimem a l'hora de posar el millor oli al nostre cos. Aquest Nadal, més que mai, consumiu Oli d'Oliva Verge Extra!

ARXIVAT A:
Gastronomia

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut