Abecé de l'alimentació per a la gent gran durant el confinament
L'equip de dietistes-nutricionistes de la Fundació Alícia ens explica les claus per a una bona alimentació durant la crisi del coronavirus
Abecé de l'alimentació per a la gent gran durant el confinament
Abecé de l'alimentació per a la gent gran durant el confinament
Un restaurant caníbal a Berlín (El suplement)

Abecé de l'alimentació per a la gent gran durant el confinament

L'equip de dietistes-nutricionistes de la Fundació Alícia ens explica les claus per a una bona alimentació durant la crisi del coronavirus

Toni MassanésActualitzat
TEMA:
Coronavirus

El confinament a casa a causa del coronavirus ha canviat els hàbits i els costums de tothom. Les persones més grans són les més afectades, ja que, en ser població vulnerable, tenen els moviments molt restringits.

L'equip de dietistes-nutricionistes de la Fundació Alícia explica quines són les pautes d'alimentació que ha de seguir la gent gran durant aquests dies. En aquest sentit, recalca la importància d'una alimentació saludable:

"Tot i que la despesa energètica és menor en aquest col·lectiu, l'alimentació de la gent gran ha d'assegurar igualment l'aportació suficient de tots els nutrients. En concret, l'aportació de proteïnes (tant d'origen animal com vegetal), vitamines i minerals, alhora que s'han de prioritzar aquells greixos de més qualitat (poliinsaturats), que trobem en peixos i fruita seca, i els hidrats de carboni poc refinats, com els grans sencers, integrals, a més de l'oli d'oliva verge extra."
 

Què no ha de faltar en la dieta d'una persona gran?

L'equip d'Alícia comenta que, segons les Ingestes Dietètiques de Referència per a la població espanyola (FESNAD, 2010), certs nutrients s'han d'augmentar en la vellesa. Aquesta és la llista de micronutrients (vitamines i minerals) per tenir en consideració i els aliments on els podem trobar:

  1. VITAMINA B6: la trobem en el fetge, el pollastre, el peix, les patates, el gra integral i moltes fruites i verdures.
  2. VITAMINA C: la trobem en fruites i verdures, però sobretot en cítrics com la taronja, la mandarina, el pomelo o la llimona, i també en la maduixa, el kiwi, el pebrot...
  3. VITAMINA D: apareix en el peix, els ous, els bolets, els formatges, els cereals d'esmorzar enriquits. També quan prenem el sol. Aquests dies de confinament, si tenim balcó, terrassa o jardí, estaria bé prendre, si pot ser, uns 10 minuts de sol (cara, cames i braços) 2 o 3 cops per setmana.
  4. CALCI: el trobem a la llet, el iogurt, formatges, però també en fruita seca com l'ametlla o en els peixos petits (si ens en mengem l'espina), com les sardines.
  5. FERRO: en són una bona font les carns, algunes vísceres i els mol·luscos, per exemple una llauna d'escopinyes o musclos al vapor. Alícia recorda que el ferro present en aliments d'origen vegetal (llegums, verdures de fulla verda, fruita seca i llavors), si es combina amb aliments rics en vitamina C, s'absorbeix molt millor.
  6. ZINC: mineral que es troba principalment a la carn i el marisc, en cereals sencers, fruita seca i llavors. 
 L'a, b, c' de l'alimentació de la gent gran durant el confinament

Què hem de menjar perquè no faltin les proteïnes?

Segons l'equip de dietistes i nutricionistes d'Alícia, les proteïnes no només les podem treure de la carn, el peix o una truita. Hi ha aliments rics en proteïnes d'origen vegetal també (com els llegums, els cereals i la fruita seca), però perquè siguin més complets s'han de combinar al llarg del dia, ja que els falten alguns aminoàcids.

Des d'Alícia recorden que en l'època de les nostres àvies, que tan sàvies eren, hi havia poca carn i, a través d'elaboracions com l'arròs amb llenties, podien obtenir una proteïna completa nutricionalment parlant.

 L'a, b, c' de l'alimentació de la gent gran durant el confinament
 

De quina altra manera podem cuidar les persones grans?

Passar molts dies tancats a casa sols pot fer que l'estat d'ànim de les persones més grans sigui més fràgil. Trucar-los cada dia o dinar amb ells a través de videotrucades fa que se sentin més acompanyats. També cal tenir rutines, com fer els àpats a les hores establertes. Hi ha gent gran que té poca gana i menja poc. 

Per evitar la desnutrició, l'equip d'Alícia recomana tenir a simple vista aliments que són fàcils de menjar, com per exemple la fruita, uns bastonets de pa o un grapat de fruita seca. Unes altres recomanacions senzilles que proposen són "enriquir les elaboracions, com per exemple posar-se una culleradeta de mel a la llet, afegir una fruita deshidratada al iogurt o posar un ou ratllat a la sopa. Són solucions fàcils que poden ajudar en l'alimentació de la gent gran amb poca gana".

 L'a, b, c' de l'alimentació de la gent gran durant el confinament

Des de la Fundació Alícia recorden, finalment, la importància de beure aigua sovint al llarg del dia"Hidratar-se bé és molt important i en especial la gent gran, que pot tenir la regulació de la sensació de set alterada. Caldria beure entre 1,5 i 2 litres, és a dir, 6-8 gots d'aigua al dia." I, per tant, no abusar de les begudes ensucrades ni dels sucs de fruites preparats que porten molt sucre.

Aquestes pautes dietètiques que la Fundació Alícia recomana per a la gent gran ajudaran a mantenir-se ben sans i ben nodrits. Ara més que mai, menjar d'una manera saludable és important.

ARXIVAT A:
AlimentacióSalutCoronavirus
Anar al contingut