Una persona utilitzant les ulleres de realitat vitual Oculus per entrar al CatVers
Mariola Dinarès utilitzant les ulleres de realitat virtual Oculus per entrar a Catvers (ACN)
Popap

Com funciona Catvers, el nou món virtual en català?

El projecte, impulsat pel Centre Blockchain de Catalunya, suposa un salt exponencial en el món digital i fomenta la llengua i la cultura

Actualitzat
TEMA:
Tecnologia

Qui no ha sentit parlar del metavers? És la nova paraula de moda, com abans ho han estat blockchain, criptomoneda i NFT. El metavers és un espai virtual de realitat immersiva, una mena de món paral·lel que pot arribar a ser la nova revolució tecnològica. Ara està en primer pla de l'actualitat perquè a Marck Zuckeberg hi aposta, però ni és un concepte nou ni, encara menys, és un concepte exclusiu de Facebook o les xarxes socials.

Aquest dilluns, el Centre Blockchain de Catalunya (CBCat), juntament amb la Cambra de Comerç de Barcelona, amb el suport de la conselleria de Polítiques Digitals, ha presenta Catvers, el metavers català. Una tecnologia que, segons Quirze Salomó, president del CBCat, "en cinc anys pot arribar a ser tan universal com ho és ara Whatsapp".

Què és el metavers?

El metavers és un espai de realitat virtual totalment immersiva que permet interactuar amb altres persones gràcies a les ulleres de realitat virtual i altres complements. Un dels sectors on té més sortida és el del gaming; de fet, un dels exemples més reeixits de metavers va ser el joc Second Life, que va tenir un èxit considerable des de que es va crear l'any 2003.

Però actualment el metavers va més enllà gràcies a la tecnologia blockchain. Ho assegura Salomó:

"Aquests mons paral·lels que crea el metavers s'estructuren gràcies al blockchain perquè permet mitjançant la identitat autentificada que aquest  univers paral·lel pugui governar-se i tenir la seva economia."

Què es pot fer amb Catvers?

Catvers ja és actiu, però anirà creixent i desenvolupant-se els pròxims mesos. Des d'ara mateix ja s'han posat espais a disposició del teixit associatiu del país per poder fer-hi trobades. I, a partir del febrer, es podran obrir sales d'exposicions.

Catvers
Una sala de reunions dins la realitat virtual de Catvers (Catvers)

La idea és que cada cop tingui més funcionaltiats, com diu el president del Centre Blockchain de Catalunya:

" Al març s'espera poder fer esdeveniment més grans, com mini-festivals culturals. Pel segon semestre del 2022 es posarà al servei de les universitats perquè el facin servir com a eina educativa. També s'oferirà a tota mena d'artistes perquè hi puguin crear el seu mon i, a més, el pugui monetitzar. I abans d'acabar l'any, dins el marc de la trobada Democracy4All desenvoluparem la governança del Catvers."

De fet, la pròpia presentació de Catvers es va dur a terme dins un espai virtual:

Ulleres de realitat virtual, un requisit?

Per a qui vulgui començar a familiaritzar amb CatVers, el CBCat posa a disposició de tothom la sala Casa Catalunya.

S'hi pot accedir des de dispositius mòbils, tauletes, ordinadors o -l'opció més recomanada per viure l'experiència plenament- ulleres de realitat virtual. Però és aquí on més camí hi ha per córrer perquè, ara per ara, les ulleres no són excessivament còmodes. Tot i això, Salomó es mostra molt optimista:

"Aviat Apple treurà un dispositiu i en els propers tres anys veurem un ús generalitzat del metavers perquè els dispositius ens ho permetran. Arribarà la realitat mixta, que ens permetrà, per exemple, fer un sofregit mentre al nostre costat un holograma de Nando Jubany ens anirà donant les indicacions oportunes."

Ara per ara, però, les ulleres de realitat virtual, tot i ser més barates que un ordinador o que alguns mòbils, tenen un preu que va dels 300 als 2.000 euros.

D'altra banda, segons ha avançat l'analista de Bloomberg Mark Gurman, les ulleres que pròximament comercialitzarà Apple seran només per a usos puntuals, com els videojocs, i descarten la idea del món paral·lel en la línia que proposa Marck Zuckerberg.

ARXIVAT A:
Tecnologia
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut