Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'ofici d'educar (El suplement)

Sororitat entre mares russes i ucraïneses de Catalunya: ajudar-se més enllà de la guerra

A Espanya hi ha unes 112.000 persones d'Ucraïna i unes 80.000 de Rússia, moltes d'elles amb família i vincles a les dues bandes

Enllaç a altres textos de l'autor Elisabet Pedrosa, directora i presentadora de "L'ofici d'educar" d'"El suplement"

Elisabet Pedrosa

Directora i presentadora de "L'ofici d'educar" d'"El suplement"

@ElisabetPedrosa
Actualitzat

A Catalunya hi ha moltes mares ucraïneses, com la Lyudmila, que han vist marxar els seus fills al front i es debaten entre el dolor i l'orgull de tenir-los a la guerra. Dones que tenen el cor dividit perquè tenen amigues i família a Rússia. Que agraeixen l'escalf que reben a l'escola catalana, que s'ha bolcat a recollir material de primera necessitat per ajudar el poble ucraïnès.

Alguns, com el fill de la Lyudmila, han deixat Catalunya per combratre l'exèrcit rus. D'altres, com 10 joves waterpolistes de Kíiv, han arribat a casa nostra fugint de la guerra. Tots ells tenen històries personals difícils d'explicar.

Lyudmila, entre la por i l'orgull de mare

La Lyudmila Futa viu amb por i angoixa des que el seu fill petit va marxar de Tortosa per anar a la guerra d'Ucraïna, i a la vegada se sent orgullosa perquè li ha inculcat uns valors i ara no li pot dir que no els defensi. Aquesta ucraïnesa fa 17 anys que viu a Catalunya i és professora de física i química de l'institut Dertosa.

A Ucraïna hi té un altre fill. I també el seu germà, que és director d'un institut i que és a la primera línia del front per donar exemple als estudiants. La Lyudmila comença el dia intentant comunicar-se amb ells, mai li diuen on són per seguretat, envien fotos i algun missatge que arrenquen llàgrimes a la seva mare, que també viu a Ucraïna. La Lyudmila es va formar a Rússia amb estudiants de tot el món i hi regnava la fraternitat:

"Tinc moltes amigues russes. No imaginava mai que un rus podia disparar a un ucraïnès perquè és com disparar al germà. Tinc fe que la majoria de russos estan contra la guerra, però els han rentat el cervell amb la propaganda."

La Lyudmila, que té el fill petit a la guerra, comparteix el seu desig de pau amb els alumnes de l'Institut Dertosa(Institut Dertosa (Tortosa) )

La Lyudmila qualifica Putin i els que li fan costat de bojos, té l'esperança que el poble rus desperti i demana a Europa que reaccioni:

"S'ha de parar la guerra ja amb la força, no serveixen de res les paraules perquè cada dia mor molta gent."

La Lyudmila fa costat al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que amb estudis de Dret es va fer famós amb un programa com el "Polònia", i s'ha convertit en un exemple de coratge per al poble ucraïnès, molt lluitador.

Quan va començar la guerra es va fer un acte de rebuig a l'institut Dertosa, a Tortosa, i la Lyudmila hi va llegir un manifest per compartir amb els seus alumnes el sentiment contra la guerra i van fer activitats per la pau. Per entendre la guerra proposa el TED Talk del filòsof Yuval Noah Harari "The war in Ukraine Could Change Everytingh", i per contribuir a l'ajuda a Ucraïna, aquest correu Ucrania2022Tarragona@gmail.com  

Diana: el cor dividit entre Rússia i Ucraïna

Filla de mare russa i pare ucraïnès, va néixer a Ucraïna, va viure a Rússia i fa 10 anys que és a Catalunya. La Diana viu la guerra amb una doble angoixa. A Ucraïna hi té les germanes, el pare i els avis paterns. També l'àvia materna, gairebé cega, i l'avi, de prop de 90 anys, i la tieta russa que s'hi ha quedat atrapada per cuidar-los, en dues ciutats a hores d'ara bombardejades i amb escassetat d'aliments.

A Rússia hi té la mare patint perquè està convençuda que mai més podrà tornar a veure ni els seus nets ni la resta de la família.

"Les sancions internacionals qui més perjudiquen són les simples famílies russes que perdran la seva feina, que no estan a favor de la guerra i que moriran de fam, i ningú pensa en elles; i no pas Putin, que sempre tindrà diners en algun compte."

Molts ciutadans provinents de Rússia i Ucraïna, com la Diana, tenen família i amics a les dues bandes, dels temps de l'URSS en què no hi havia fronteres. Tant és així que a Catalunya hi ha grups de Whatsapp d'ajuda mútua de russos i ucraïnesos, explica la Diana, on hi han aparegut rumors d'abusos i bullying als nens russos a les escoles, que l'han preocupat perquè és mare de dos nens de 2 i 7 anys; tot i que fins ara ella només ha rebut suport del seu entorn.

"A Rússia hi ha una dictadura". Fins i tot la Diana, que porta 10 anys fora del país, té por de malparlar de Putin pel que podria passar amb la seva mare que viu a Rússia, i prefereix que no figuri el seu cognom:

"Tots els que intenten rebel·lar-se contra Putin acaben morts a la presó. Què pot fer la població? I ara menys perquè si et manifestes et poden caure entre 8 i 15 anys de presó."

L'Svitlana i l'ajuda d'una escola catalana

Al principi de la guerra plorava i patia perquè té la família a Ucraïna. L'Svitlana porta el seu fill a l'escola Pla de Girona i de seguida es van oferir a ajudar-la. Van posar en marxa una campanya solidària amb Ucraïna i ella va transformar el dolor en una activitat frenètica per recollir aliments, medicaments i roba en un centre que compta amb alumnat d'origen ucraïnès, però també rus.

Campanya solidària amb Ucraïna de l'escola Pla de Girona per recollir medicaments, aliments i roba (Escola Pla de Girona)

La Lluïsa Garriga és la directora i la Inés Morena és mestra de l'escola Pla de Girona i en diversos moments se'ls ha posat la pell de gallina:

"Ens va emocionar molt una família russa que va portar un paquet de nòrdics nous. Hem vist molta solidaritat entre les famílies russes i ucraïneses i per part de tothom, també del barri."

Per les docents, accions com aquesta no pararan la guerra de Putin, però ens apropen més als que pateixen. La Martina, l'Arnau, el Dàniel, el Nikita i l'Erin han descobert la importància de posar-se a la pell de l'altre i ajudar en la campanya, però estan tocats per la guerra, tal com expliquen les docents:

"Estan corpresos, els costa expressar-se perquè ja venim d'una situació complicada amb la covid. El conflicte el veuen alhora lluny i a prop, i estan patint."

D'aquí la importància de parlar-ne a l'aula, i ho han fet amb dues eines: l'especial de l'"InfoK" i un mestre expert que va donar una visió clara i el més objectiva possible del conflicte per fomentar l'esperit crític, perquè entenguin que la guerra neix de decisions polítiques, no del poble. I a partir d'aquí han treballat valors com la pau, la solidaritat, l'empatia i l'agraïment.

L'alumnat va tenir la iniciativa de col·locar a les caixes d'ajuda per a Ucraïna missatges d'esperança que ja han arribat a l'hospital del districte central de Nadvirna.

Campanya de solidaritat amb Ucraïna en què han participat alumnat rus i ucraïnès i les seves famílies (escola Pla de Girona)

Joves waterpolistes rescatats de la guerra

El més dur per als 10 joves jugadors de waterpolo de Kíiv ha estat deixar les seves famílies -mares, pares i avis-, i són uns privilegiats perquè molts encara són allà, tal com explica Nani Guiu, de la Federació Catalana de Natació:

"A un d'ells abans de sortir li van bombardejar la casa i li van cremar el passaport. Van haver de caminar quilòmetres i van trigar 3 dies a arribar a Barcelona."

Amb l'ajut de la Secretaria Catalana de l'Esport, a hores d'ara els joves estan allotjats al Centre d'Alt Rendiment, s'han començat a entrenar i la voluntat és que tinguin una llicència per competir i que siguin acollits els caps de setmana per famílies catalanes a través dels clubs, sota l'aprovació de la DGAIA, i fins ara la resposta ha estat impressionant, explica el Nani Guiu.

ARXIVAT A:
Educació UcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut