Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La teoria del cigne negre

Sense feina amb més de 50

Els aturats de més edat tenen més dificultats que els més joves per trobar feina i encara han de lluitar contra tòpics i estigmes en la cultura empresarial

Enllaç a altres textos de l'autor

Pilar García

Redactora d'informatius especialitzada en economia

@pilargarcia45
Actualitzat
TEMA:
Atur

La desocupació és un dels principals problemes de l'economia i la societat catalanes i, si els joves ho tenen cru, a l'altre extrem els aturats més grans de 50 es troben amb la barrera de l'edat quan es posen a buscar feina. 

Del total de desocupats que porten dos anys o més sense feina, el grup més nombrós és el de la franja d'edat de 55 a 59 anys, seguida de la de 50 a 54 anys, i després la de 60 a 64 anys, segons l'Institut d'Estadística.

El primer capítol del podcast "La teoria del cigne negre" retrata la situació d'aquestes persones que tenen encara una vida professional i personal llarga, però que han de lluitar contra una cultura empresarial i social que qüestiona el valor de l'experiència. 

Els més grans de 50 s'estan temps a l'atur (ACN/Aina Martí)

Quins criteris segueixen les empreses a l'hora d'acomiadar persones de més de 50 anys?

Segons Ricard Bellera, secretari de Treball i Economia de Comissions Obreres, les empreses tenen en compte principalment el factor econòmic, perquè, generalment, els treballadors de més de 50 anys tenen sous més elevats que els més joves. 

"Quan fan un expedient de regulació, i això va començar amb la reforma laboral, fan fora els treballadors que més guanyen. Si fas fora una persona amb més de 58 anys que té per exemple 7 triennis i el substitueixes per una persona més jove i a més a més de categoria inferior i en pràctiques, és clar, t'estalvies molts diners."

Yésika Aguilar, tècnica de Relacions Laborals de la patronal Foment del Treball, no hi està d'acord. Defensa que les empreses s'ho pensen molt a l'hora d'acomiadar treballadors de més de 50, i que tenen en compte aspectes com la productivitat

"No podem fer aquesta afirmació tan contundent segons la qual les empreses acomiaden les persones més grans perquè tenen els sous més elevats. Es tenen en compte diferents circumstàncies que motiven aquest acomiadament.

Raons econòmiques, tècniques, organitzatives, productives. L'empresa valora molts factors. I depèn de les característiques de l'acomiadament col·lectiu, té un cost afegit acomiadar persones de més edat."

Quins són aquests costos afegits?

En casos d'acomiadaments col·lectius l'empresa té l'obligació de signar un conveni especial amb la Seguretat Social per aturats de 55 anys o més. I això vol dir que pagarà les cotitzacions per a la jubilació fins que facin 63 anys o 61 si l'acomiadament ha sigut per causes econòmiques. 

Però aquesta circumstància és totalment excepcional, segons Natxo Parra, advocat laboralista del Col·lectiu Ronda.

"Els acomiadaments col·lectius amb abonament del conveni especial són la minoria, perquè molts es tramiten via concurs de creditors, i queden exempts d'aquesta obligació. Al final, el que ens trobem a la balança és que són minoria els treballadors acomiadats que es poden beneficiar d'aquesta mesura." 

Imatge de la pel·lícula "Los lunes al sol", que reflecteix la situació dels aturats (CINeol)

Quan es posen a buscar feina hi apareixen els tòpics i estigmes

La cultura empresarial té una visió de les persones de més de 50 anys que no s'adiu amb la realitat, però com que ha calat, això és una dificultat afegida a l'hora de tornar a trobar feina, segons Ricard Bellera. 

"Hi una mitificació que ve de molt enrere: el treballador gran treballa menys, que té menys capacitat d'aprenentatge... Hi ha com una mena de tòpics que estan instal·lats." 

Des de la patronal, Yésika Aguilar hi coincideix, i fa incidència en el tema de les baixes mèdiques.

"Sí que es veritat que hi ha estigmes que acompanyen l'edat de la persona, com ara que tenen més baixes laborals, quan està demostrat que els que tenen més baixes són els joves."

En alguns casos treballadors poc qualificats poden trobar feina en determinats sectors, com el de transports, però estan molt masculinitzats, i en el cas de les dones, ho tenen més complicat per un doble motiu, segons Natxo Parra. 

"Els sectors en què poden ser contractades són molt reduïts. El sector de la neteja està molt feminitzat, ara bé, les empreses de neteja acostumen a contractar dones de més de 50 anys? No. A més, és probable que tingui pares grans, que ja no són autònoms i necessiten alguna cura. Segurament serà ella qui se n'ocupi, i això suposa també un fre a l'hora de contractar-la." 

Les dones de més de 50 tenen dificultats per trobar feina fins i tot en sectors molt feminitzats i poc qualificats

Què poden fer per trobar feina?

Si no tenen un títol acadèmic que avali la seva formació, poden acreditar competències per fer valer els coneixements adquirits durant els anys.

Segons explica Iris Molina, responsable de Coneixement i Formació Professional de Foment del Treball, el procés consta de diversos passos. 

"No és un examen, ni un concurs, com pensen algunes persones. El procés parteix de l'experiència i de la formació que s'ha fet que ha donat lloc a un títol oficial. El primer pas és recollir documentació, com ara certificats d'empresa o diplomes de formació.

El següent pas és una comissió avaluadora que, mitjançant preguntes, intenta esbrinar si la persona sap fer el que diu. Ara aquest procés dura mesos, però a partir d'aquest any es podrà gestionar d'una manera més ràpida." 

I si ja tenen formació i títols acreditats, hi ha qui opta per continuar formant-se. Però sobretot és important que es preparin per saber posar en valor la seva experiència i habilitats a l'hora de buscar feina, com explica Àfrica Cardona, sotsdirectora d'Ocupació de Barcelona Activa. 

"Les persones de 50 anys tenen molta experiència en el món laboral i tenen molt desenvolupades competències transversals, com  l'empatia, el treball en equip, la gestió de conflictes, la resolució de problemes, etc. Però sembla que el mercat laboral això no ho valora. 

Una de les coses que fem és un coaching perquè no perdin de vista les potencialitats que tenen i les posin sobre la taula a l'hora d'encarar una oferta de feina."

Les persones de més de 50 han de posar en valor la seva expertesa en una entrevista de feina

Trobar feina amb més de 50 anys pot ser una odissea, i cal que les administracions orientin les polítiques d'ocupació perquè tothom en edat de treballar i que vol treballar tingui almenys l'oportunitat de fer-ho.

ARXIVAT A:
Atur
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut