Antigament els gelats, a casa nostra, eren un aliment molt estacional. Les empreses de gelats de l'estat espanyol augmentaven el personal a l'estiu però durant la resta de l'any no venien res de res. Això, però, només passava aquí, no passava a Itàlia, per exemple, ni al nord d'Europa. Des que els gelats han entrat als congeladors dels supermercats en podem consumir tot l'any.   La història del gelat: de Babilònia a Itàlia Pel que fa al seu origen, ens trobem amb una incògnita. El que sí que sabem és que la seva història es remunta a molts anys enrere i és un producte molt antic. Una de les teories més esteses és que el seu origen es troba en les begudes fredes refredades amb gel o bé amb neu que prenien a les corts els nobles de l'antiga Babilònia. Els esclaus recorrien milers de quilòmetres per arribar a les muntanyes d'on extreien la neu i el glaç. Un personatge de l'època com ara Alexandre Magne era molt aficionat a aquestes begudes fredes i gelades i feia portar copes plenes de trossos de fruita i neu durant la seva campanya a l'Índia. La reina Cleopatra també en feia servir als seus convidats. També trobem a Pèrsia, l'any 400 aC, unes postres gelades fetes amb aigua de roses i cabell d'àngel, un plat semblant al sorbet de gelat que era com un tipus de púding. Se servia només per a la reialesa durant l'estiu. Els perses dominaven la tècnica d'emmagatzematge del gel amb unes estructures subterrànies. Amb el temps, devem als italians el perfeccionament d'aquest producte estiuenc; el gremi del metall va inventar diferents aparells per obtenir les barreges de sabors i les textures que han arribat als nostres dies.     El gelat és molt bo quan es necessiten calories L'alimentació saludable es basa en un concepte general: la moderació. I en aquest sentit, hem d'aclarir que, lluny de recomanar un consum freqüent de determinats grups d'aliments com són els dolços, la brioixeria, la pastisseria i els gelats, per exemple, com a elements indispensables de la dieta (es pot viure sense consumir-ne), és just parlar de la seva composició i de què ofereixen a l'organisme: el gelat és molt bo quan es necessiten calories. És un molt bon aliment però cal menjar-ne amb moderació. En cas de gent malalta, gent que no pot menjar normalment, gent gran que té poca gana, aquesta concentració de nutrients és una bona proposta. Els gelats són una rica font de vitamines (A, B6, B12, C, D i E) i minerals com el fòsfor i el calci, però cal fer-ne un consum moderat, no han de desaparèixer per força de la vida dels més petits ni dels adults. Tots els aliments en la seva justa quantitat i freqüència tenen lloc dins d'una alimentació saludable combinada amb un estil de vida actiu. Recordeu que els aliments no són ni bons ni dolents, som nosaltres qui en fem una bona o una mala gestió.   Gelats vegans i casolans Els gelats, considerats les postres estrella de l'estiu, són una manera fantàstica d'aprofitar també les fruites i les verdures i tots els nutrients que ens aporten sense necessitat d'utilitzar sucre afegit i, d'aquesta manera, es converteixen en una opció molt més sana per gaudir. Agafeu fruita dolça que estigui a punt de fer-se malbé, talleu-la i congeleu-la. Agafeu un iogurt o bé llet d'ametlla si voleu fer-ne la versió vegana i la convertiu en una crema gelada.