Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El suplement

Què s'amaga darrere dels suïcidis dels adolescents?

Els intents de suïcidi entre infants i adolescents s'han disparat un 27 per cent en un any, la pandèmia i les xarxes socials en són algunes de les causes

Berta Boter CarbonellActualitzat

Fa unes setmanes una noia de 15 anys es va suïcidar a Barcelona. Era alumna de l'Escola Manyet de Sant Andreu. Ara el cas s'investiga perquè la família assegura que la seva filla havia estat víctima de bullying en diverses ocasions i que el centre no li havia donat suport. L'escola, però, nega que tingui cap queixa formal, ni cap incidència sobre el cas.

Es tracta d'una història que mostra que l'augment de suïcidis entre els adolescents és una realitat. Segons el sistema de detecció de la Generalitat, les temptatives de suïcidi en joves de fins a 18 anys van augmentar l'any passat un 27 per cent. A Catalunya, hi va haver més de 600 casos de nois i noies que van tenir intents de suïcidi.

Helena Mercader ara té 22 anys i ha intentat treure's la vida en diverses ocasions. Fa un any, en va parlar en un reportatge d'"El suplement". Ara, amb la pandèmia, i sobretot la postpandèmia, ha tornat a recaure. La van ingressar fa uns quaranta dies per dos intents de suïcidi:

"Jo em vaig aïllar molt amb el confinament. Quan ens van desconfinar vaig emportar-me una dosi de realitat. Vaig adonar-me que no estava bé i vaig voler demanar ajuda però estava tot bastant difícil."

D'aquí pocs dies li donen l'alta. En aquesta última estada, però, ha vist que no estava sola. Sap que són molts els joves i les joves que tenen problemes de salut mental i han passat per situacions similars.

"Abans pensava que era l'única, però ara sí que penso que no estic sola. També em sap molt de greu saber que tanta gent ho està patint."

 

L'angoixa del desconfinament

L'Helena va tornar a tenir conductes suïcides després del primer confinament, amb la desescalada. L'estrès que li suposava reprendre la normalitat amb tantes limitacions van impulsar-la a una desestabilització emocional.

Pel psicòleg i orientador en centres educatius, Joan Roa, un dels grans problemes és que després del confinament estricte, els nois i noies s'han trobat amb unes exigències molt altes que els hi han generat molta angoixa.

La pandèmia i les xarxes socials són algunes de les causes que expliquen l'augment de suïcidis entre adolescents
La pandèmia i les xarxes socials són algunes de les causes que expliquen l'augment de suïcidis entre adolescents (Eric Ward / Unsplash)
 

Montserrat Pamias, cap d'Àrea de Salut Mental Infantojuvenil de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, explica que, des del setembre, quan les escoles van tornar a obrir, es va denotar un increment del nivell d'estrès entre els nois i noies i, al seu torn, un augment de suïcidis, en especial entre les noies, que s'ha duplicat:

"Les dones, davant d'una situació d'estrès, tenen més tendència a incrementar l'ansietat o a reduir l'estat d'ànim, mentre que els homes tenen més tendència a aspectes més conductuals o de consum de drogues."

 

El paper de les xarxes socials

Les xarxes socials han arribat per quedar-se i tenen un impacte claríssim en la vida dels joves i les joves.

Pamias assegura que les xarxes s'utilitzen en molts casos per magnificar les conductes suïcides dels adolescents. És freqüent, per exemple, trobar que alguns nois i noies publiquen fotos amb autolesions per comunicar-se amb el seu entorn.

Al mateix temps, però, les xarxes també suposen una via de detecció per a molts especialistes. De fet, a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell estan desenvolupant diverses webs i eines per poder detectar conductes suïcides a través de les noves plataformes.

A més a més, la comunitat d'influencers i youtubers cada cop estan més sensibilitzat amb els problemes de salut mental i fan campanyes per conscienciar els seus usuaris. Fa pocs dies, el conegut comunicador Ibai Llanos, després del suïcidi del també youtuber Gabriel Chachi, va llançar un missatge a les xarxes demanant als seus seguidors que cuidessin la seva salut mental:

 

La importància de la prevenció

El psicòleg i orientador Joan Roa posa sobre la taula la necessitat de posar l'òptica de la detecció i la detenció en diferents focus, tant en l'àmbit quotidià com en el social i educatiu:

"Hem d'estar alerta en certes senyals: canvis de comportaments molt bruscos, irritabilitat, que la persona comenci a escriure una carta de comiat... Petits rituals que mostren que d'alguna manera s'estan acomiadant."

Roa recalca que des dels centres educatius és molt important poder facilitar eines al professorat perquè puguin detectar els casos a temps.

En la mateixa línia, Pamias adverteix que s'ha d'estar alerta perquè una depressió major ja pot ser un indici a tenir en compte. Segons la psiquiatra, en molts casos no hi ha comunicació. Per tant, si es detecta una conducta suïcida cal dirigir-se als centres sanitaris de referència perquè es pugui actuar a temps.

Els experts conclouen que del suïcidi se n'ha de parlar, però bé, oferint alternatives i solucions. De fet, aquest any, La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio anirà dedicada als problemes de salut mental, que afecten una de cada quatre persones en algun moment de la vida.

 

 

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut