Els pedagogs, a favor de retallar les vacances escolars
Els experts en pedagogia creuen que el calendari escolar ha de ser més equilibrat (ACN)
ANÀLISI

Una vaga que té suc

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Primer dia dels 5 de vaga a l'ensenyament que els sindicats han convocat per a aquest mes de març. Les aturades són avui, demà i demà passat. I el dimarts 29 i el dimecres 30. A les escoles i als instituts. És a dir, una vaga que afecta de ple els alumnes d'entre 3 i 16 anys. També els de la concertada, que s'ha afegit a la protesta amb dues jornades de vaga: avui i demà.

Una vaga que té suc. D'entrada, perquè té el suport de tots els sindicats. USTEC, UGT, CCOO, ASPEPC, Intersindical, CGT i USOC van a l'una. També el suport de les direccions, a les zones més poblades. I en molts casos es preveu un seguiment massiu de la convocatòria.

També s'ha parlat molt dels motius que hi ha al darrere. La convocatòria va arribar just després que el conseller Gonzàlez-Cambray anunciés que el curs vinent començaria una setmana abans, un anunci unilateral que va fer irritar el professorat. La gota que ha fet vessar el got, segons els sindicats, que reciten una llista llarga de greuges acumulats amb el departament.

A més de la retirada del nou calendari escolar, els preocupen els nous currículums, exigeixen el 6% del PIB, el blindatge de la immersió lingüística, corregir la falta de recursos estructural i revertir les retallades a les plantilles. Protesten també perquè s'aclareixi qui ha d'assumir les responsabilitats per la sentència del 25% del castellà, pel nivell C2 de català i per la falta de diàleg per part del departament.

El malestar entre els docents és evident. De gotes que omplen al got n'hi ha moltes. Una de les grosses, abans que vessés, va ser la tornada després de les vacances de Nadal. El caos amb els protocols anticovid en plena sisena onada, quan per primer cop el virus campava per les escoles i semblava contagiar-se amb la mirada.

Malestar dels mestres amb el govern, amb el conseller. I malestar, també, de les famílies amb els mestres. Incomprensió entre pares i mares per una vaga de cinc dies que suposa perdre el ritme del curs per a uns alumnes que ja acumulen massa pèrdues i massa interrupcions. Entre la vaga i les vacances de Setmana Santa, el segon trimestre ja es pot donar gairebé per liquidat. Quan els alumnes tornin a recuperar el ritme de classes ja serà hora de tancar el trimestre.

Mestres descontents. Famílies descontentes. I al mig, els alumnes, que, com sempre, hi surten perdent i no tenen ni altaveu ni vot.

Anar al contingut