Tres de cada quatre catalans, a favor dels Jocs Olímpics d'Hivern Pirineus 2030
Els jocs olímpics se celebrarien entre Barcelona i el Pirineu (Baqueira Beret)
El matí de Catalunya Ràdio

Tres de cada quatre catalans, a favor dels Jocs Olímpics d'hivern del 2030

És la primera vegada que es coneix una dada sobre el suport ciutadà a la candidatura Pirineus-Barcelona, segons un estudi del govern a què ha tingut accés "El matí de Catalunya Ràdio"

Actualitzat
TEMA:
Jocs Olímpics

Tres de cada quatre catalans avalen la candidatura olímpica als Jocs d'Hivern del 2030, segons una enquesta elaborada per la Generalitat a què ha tingut accés "El matí de Catalunya Ràdio". Els principals arguments a favor d'organitzar-los són la promoció i internacionalització que obtindria el Pirineu, el creixement econòmic, el turisme, les millores en infraestructures i la creació de nous llocs de treball.

És una de les condicions que s'havia fixat el govern abans d'impulsar la candidatura olímpica: tenir el suport de la ciutadania i, en concret, de la que viu a l'Alt Pirineu i l'Aran. Per això, Esquerra, Junts i la CUP s'han compromès a fer una consulta. I ja aquest passat desembre, el govern va elaborar una primera enquesta per saber quin és el grau de suport al projecte.

Segons ha pogut saber "El matí", el 73,4% dels catalans troben "interessant o estratègica" la celebració dels Jocs d'Hivern. I aquesta xifra encara creix fins el 74,6% quan es pregunta als veïns del Pirineu. El president Pere Aragonès ja va enviar una carta al Comitè Olímpic Internacional formalitzant l'interès en presentar candidatura al juliol passat.

Entre els punts a favor també s'esmenten evitar la despoblació i l'envelliment, millorar els serveis sanitaris i les telecomunicacions, recaptar més ajudes i inversions, potenciar el primer sector, evitar incendis i millorar l'accés a l'habitatge.

Per als detractors del projecte, els principals arguments en contra o que generen incertesa són el cost econòmic, la construcció d'infraestructures que després dels Jocs poden quedar abandonades, l'absència de neu, la manca de prioritat, la poca rendibilitat o la massificació de gent.

L'impacte mediambiental només preocupa el 4% dels enquestats a les comarques del Pirineu, però es dispara fins el 13% quan es pregunta als ciutadans de la resta del país. Tot i això, més de la meitat dels catalans reclamen que el projecte sigui sostenible mediambientalment i econòmica. I quatre de cada deu volen que s'obri un procés participatiu i es tingui en compte l'opinió del territori de forma transparent. 

Tres de cada quatre catalans, a favor dels Jocs Olímpics d'Hivern Pirineus 2030
L'estació d'esquí de La Molina, una de les seus de la candidatura olímpica (ACN)

Reptes i oportunitats

El principal repte és la millora de les infraestructures en una zona on, per exemple, pel que fa al transport en tren només hi arriba l'R3 en un tram de via única durant molts quilòmetres.

De fet, el transport públic també està entre les principals oportunitats, on també pesa la preocupació pel despoblament i l'envelliment de la població. En aquest capítol, els habitants del Pirineu destaquen la millora dels serveis socials. Recordem que parlem de municipis que majoritàriament són petits, i també disgregats en diferents nuclis.

Les dades s'han obtingut a partir de 1.500 entrevistes telefòniques, 300 de les quals a ciutadans que viuen a les comarques de la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran, és a dir, la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell i la Cerdanya.

Cohesió territorial

A mitjans del mes de juliol, també "El matí de Catalunya Ràdio" va avançar que l'actual executiu català apostava pel projecte de la candidatura Pirineus-Barcelona pels Jocs Olímpics d'hivern del 2030.

Els pròxims anys, el Comitè Olímpic Internacional decidirà quina és la ciutat organitzadora dels Jocs. 

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics
Anar al contingut