ANÀLISI

Les elèctriques no són intocables

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Sí que s'hi podia fer alguna cosa. A diferència de la resignació que la ministra Ribera va mostrar fa unes setmanes, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, confirma que el seu executiu té marge per fer que el preu de la llum a Espanya deixi de marcar rècords cada 24 hores.

Les eines que li permetran fer-ho sortiran del Consell de Ministres d'avui, però segons va avançar el mateix Sánchez a TVE, es tracta d'intervenir en el mercat energètic, bàsicament, retallant els beneficis a les empreses elèctriques i amb una reducció de l'impost a l'electricitat. Diu Pedro Sánchez que les elèctriques "s'ho poden permetre", perquè els beneficis extra els cauen del cel, mentre que a les famílies, el cel els cau a sobre cada final de mes. Per això, els traurà una part d'aquests guanys per redirigir-los als consumidors. Segons els càlculs de Pedro Sánchez, seran uns 650 milions d'euros els que han d'anar del calaix de les elèctriques a la butxaca dels consumidors.

 

La llum continuarà pels núvols. L'electricitat la continuarem pagant a uns preus desorbitats, la més cara d'entre els països veïns, fins que no es notin els efectes d'aquestes mesures del Consell de Ministres, però ara almenys sabem que les elèctriques no són intocables. O no ho són tant com fins ara. Estan sobreprotegides, però la por d'un esclat social i del desgast polític d'una situació tan impopular com aquesta forcen l'executiu a moure fitxa.

És un dels temes que més han fet trontollar la coalició entre el PSOE i Unides Podem. I al final, Sánchez ha hagut de rectificar. Els morats havien fet pressió des del partit, al Congrés, per intentar no quedar diluïts del tot després d'haver arribat al poder amb un programa electoral "per a un nou país" que entre d'altres prometia una factura de la llum "més barata i més justa" sense "paranys" per fer pagar més els consumidors. Prometia també "posar ordre a l'oligopoli energètic, eliminar els privilegis de les elèctriques i auditar els costos del sector". Les coses es deuen veure radicalment diferents des dels despatxos de La Moncloa...

Al capdavall, això també és qüestió de voluntat política. El govern espanyol reacciona ara que s'acaba l'estiu, perquè si a l'hivern el preu de la llum continua tan pels núvols com ara, al govern més progressista de la història se li fondran els fusibles.

Anar al contingut