Explicar el segle XX a través de les sèries, amb Toni de la Torre a "El matí de Catalunya Ràdio"
El matí de Catalunya Ràdio

De "Peaky Blinders" a "L'escurçó negre": la primera meitat del segle XX a través de sèries

Des de la tragèdia del Titanic, el 1912, i "Downton Abbey", fins al final de la Segona Guerra Mundial i inici de la postguerra, amb sèries com "Tokyo Trial"

Actualitzat

Les sèries també són una manera d'aprendre sobre fets històrics. I fer-ho de manera cronològica és un exercici que potser no heu provat mai. Evidentment, les sèries històriques contenen moltes llicències, perquè no deixen de ser ficció. Però, com que són molt populars, la imatge que transmeten dels fets històrics sovint és la que queda en l'imaginari col·lectiu i és interessant examinar-les.

Primera meitat del segle XX

La història del segle XX és la de dos esforços paral·lels de la humanitat. Per una banda, el progrés, la ciència, la medicina, com podem veure a la sèrie "The Knick" (a HBO Max). És a dir, l'esforç per preservar la vida.

I alhora també hi ha la seva oposició, l'esforç per acabar amb la vida, que pren forma amb els totalitarismes i dues guerres mundials. El fet històric que he triat per començar és la tragèdia del Titanic, el 1912, que resumeix aquestes dues forces: la il·lusió primerenca pel progrés i la capacitat de les persones per aconseguir fites increïbles, ja que era el vaixell de passatgers més gran i luxós de l'època, i també com tot això s'enfonsa. És també el punt de partida de "Downton Abbey".

Explicar el segle XX a través de les sèries, amb Toni de la Torre a 'El matí de Catalunya Ràdio'
"Downton Abbey" narra la vida de la família aristocràtica Crawley en el comtat anglès de Yorkshire durant l'època eduardiana

"Downton Abbey"  

Comença amb la notícia de l'enfonsament del Titanic que trasbalsa la vida de la família Crawley. "Downton Abbey" (a Netflix i Amazon Prime Video) és una mostra perfecta d'un tipus de sèrie que s'ha fet servir molt sovint per explicar el segle XX: seguir la història d'una família al llarg de diferents anys. És una forma dramàtica que prové de la literatura.

La primera temporada s'acaba amb l'assassinat de l'arxiduc Franz Ferdinand i l'inici de la Primera Guerra Mundial. Però per conèixe'n més a fons els motius us recomano més la sèrie "37 Days" (DVD-Bluray), que explica justament tots els fets que van dur el Regne Unit a declarar la guerra a Alemanya.

"Our World War"

La Primera Guerra Mundial comença el 1914 i aquest és el punt de partida de la sèrie bèl·lica "Our World War" (en DVD), que està basada en testimonis de combatents. Justament, el seu objectiu és que el que van viure no quedi en l'oblit i, sobretot, que arribi al públic jove. I per això la sèrie té una manera de filmar molt moderna, amb molta càmera en moviment i una banda sonora amb música actual. Reflecteix batalles sanguinàries com la de Somne.

"Parade's End"

Per a una visió més poètica de la guerra, a "Parade's End" (DVD-Bluray) tenim Benedict Cumberbatch, que interpreta un jove de classe benestant i molt idealista que marxa a la guerra malgrat estar enamorat d'un personatge que interpreta Rebecca Hall. És una visió entregada a la causa.

Explicar el segle XX a través de les sèries, amb Toni de la Torre a 'El matí de Catalunya Ràdio'
"Parade's End", amb Benedict Cumberbatch, està basada en l'exitosa tetralogia escrita per Ford Madox Ford entre 1924 i 1928

"Deadline: Gallipoli"

Una visió diferent és la de "Deadline: Gallipoli" (DVD), que se centra en la campanya militar de Gallipoli, a la península turca, i està protagonitzada per periodistes a qui no deixen fer la seva feina. L'antic imperi britànic, França, Austràlia i Nova Zelanda es van enfrontar a l'imperi otomà (i en conseqüència a l'alemany) entre el febrer del 1915 i el gener del 1916.

"L'escurçó negre"

La visió còmica i carregada de mala llet per com critica el paper dels britànics en el conflicte la trobem a "L'escurçó negre" (Filmin), que a la quarta temporada envia els protagonistes a les trinxeres, d'on intenten escapar per evitar una mort segura. Malgrat ser una comèdia hi ha referències a fets reals, com l'alto el foc del Nadal del 1914.

 

"Rebellion"

Aprofitant que el Regne Unit estava immers en la Primera Guerra Mundial, alguns republicans irlandesos van organitzar una insurrecció contra el domini britànic a l'illa l'any 1916. És conegut com l'Alçament de Pasqua i va durar poc temps perquè va ser suprimit per l'exèrcit britànic, que era superior en tots els aspectes. Aquesta història s'explica a "Rebellion", que és també una sèrie molt interessant. (A Netflix)

Període d'entreguerres

La Primera Guerra Mundial s'acaba el 1918 i així comença el període d'entreguerres, on s'ambienten sèries molt conegudes, com "Peaky Blinders". 

"Peaky Blinders"

Comença mesos després del final de la guerra i l'antagonista dels Shelby és un detectiu enviat a Birmingham per detenir, entre d'altres, els membres de l'Exèrcit Republicà Irlandès, alguns dels quals van participar en l'Alçament de Pasqua. I també per detenir comunistes i sobretot criminals, que és el que seria la banda protagonista de la sèrie. (A Netflix i Amazon Prime Video)

Explicar el segle XX a través de les sèries, amb Toni de la Torre a 'El matí de Catalunya Ràdio'
Cillian Murphy és Thomas Shelby, el líder d'una banda de crim organitzat a Birmingham

"Boardwalk Empire"

Un any després, el 1920 entra en vigor la llei seca als Estats Units, que afavoreix un increment del crim organitzat, com narra la sèrie "Boardwalk Empire" (HBO Max), que barreja personatges històrics amb d'altres de ficticis, com el que interpreta Steve Buscemi.

El crim i, en general, els vicis més foscos també són constants a la República de Weimar, que és l'escenari convuls de dues de les millors sèries alemanyes de tots els temps: "Berlin Alexanderplatz" (DVD-Bluray) i "Babylon Berlin" (Movistar +), amb què tanquem la dècada dels anys 20 i entrem als anys 30.

"La memòria dels Cargols"

L'any 1931 es proclama la Segona República i es reconeix l'autonomia de Catalunya amb l'Estatut de Núria, el 1932, que acabarà suspès després dels fets del 6 d'octubre. Aquest moment va ser retratat amb humor a "La memòria dels Cargols" (TV3), que té un episodi que fa un retrat tan afinat de la situació política catalana que encara és vigent ara, i que comença amb els personatges escoltant per la ràdio el president Companys proclamant l'Estat Català de la República Federal Espanyola.

Una imatge del capítol dedicat a la Segona República de 'La memòria dels Cargols'
Una imatge del capítol dedicat a la Segona República de "La memòria dels Cargols"

"Temps de silenci"

El 1936 esclata la Guerra Civil, que és el punt de partida de la sèrie "Temps de silenci" (TV3), que s'inscriu en la tradició televisiva d'explicar la història d'una família a través de temps convulsos. En aquest cas, una família burgesa propietària d'una fàbrica. La sèrie tenia també una trama romàntica central, però va posar especial èmfasi en la divisió ideològica.


La Segona Guerra Mundial, principal inspiradora de sèries

"Holocaust"

Una de les més importants va ser "Holocaust" (Filmin), que també en aquest cas seguia dues famílies, una de jueva i una de cristiana, que vivien a Berlín. La minisèrie va explicar fets històrics com la Nit dels Vidres Trencats, la creació dels guetos jueus i les cambres de gas.

Va ser una sèrie molt important perquè, per a molts americans que no anaven al cinema a veure pel·lícules sobre temes històrics, era el primer cop que veien una dramatització de l'Holocaust. I va tenir un repartiment amb noms com Meryl Streep o James Woods.

Explicar el segle XX a través de les sèries, amb Toni de la Torre a 'El matí de Catalunya Ràdio'
"Holocaust", la sèrie nord-americana que va canviar la visió dels alemanys sobre el genocidi nazi

Un dels aspectes més interessants de les sèries sobre la Segona Guerra Mundial és que podem fer un recorregut de diferents sèries alternant-ne el punt de vista, fet que mostra un retrat polièdric sobre el conflicte que no és possible en la majoria de períodes històrics. La sèrie de referència continua sent "Band of Brothers".


"Band of brothers"

És una minisèrie d'Steven Spielberg i Tom Hanks que comença cada episodi amb entrevistes a veterans, que són els protagonistes de la història. La sèrie els segueix des del seu entrenament passant per moments clau, com el Dia D, i arribant al final de la guerra amb l'alliberament dels camps. Com a sèrie bèl·lica té una factura impecable i al mateix temps transmet molt bé els lligams que es creen entre els personatges. (A HBO Max)

Explicar el segle XX a través de les sèries, amb Toni de la Torre a 'El matí de Catalunya Ràdio'
"Band of brothers" ("Germans de sang"), per a molts, és la millor sèrie bèl·lica que s'ha fet mai

La sèrie va tenir una seqüel·la, "The Pacific" (HBO Max), i en tindrà una altra, "Masters of the Air", i ha inspirat sèries semblants fetes en altres països i amb altres punts de vista, com l'alemanya "Hijos del Tercer Reich" (DVD-Bluray), la russa "Cadetes" (DVD) o la noruega "Operació Telemark" (Filmin).

Dins de les sèries ambientades en la Segona Guerra Mundial també podem distingir entre les que retraten l'inici de la guerra i les que se centren en el tram final i en el desengany i la sensació de futilitat dels combatents, com el clàssic "Das Boot" (Amazon Prime Video).

Sèries sobretot bèl·liques, però també n'hi ha lluny de trinxeres

"Heimat"  (Filmin) és un referent del model de sèrie històrica amb una família protagonista. Té diversos episodis ambientats durant la Segona Guerra Mundial. D'altres són encara més específiques, com "Home Fires" (DVD), que se centra en la tasca de les dones d'un petit poble britànic, o la sèrie francesa "Un poble francès" (DVD), que explica l'ocupació nazi d'un petit poble.

El mateix argument, en clau d'humor, d'"Allò Allò" (DVD). A la sèrie britànica "My Mother and Other Strangers" (DVD) s'explica l'impacte sobre un poble de la presència d'una base militar nord-americana.

El final de la Segona Guerra Mundial i l'inici de la postguerra

La Segona Guerra Mundial s'acaba el 1945. Un any abans, el 1944, és on se situa "La amiga estupenda" (HBO Max), que té el teló de fons de la postguerra a Itàlia. No hi ha tantes sèries situades a la postguerra, però val la pena mencionar "Laberint de pau" (Filmin), una sèrie suïssa que parla del paper suposadament neutral del país que va acollir refugiats dels camps de concentració, però que també va ser un refugi de nazis.

I també la sèrie "Tokyo Trial" (Netflix), sobre els processos de Tòquio, que es van organitzar per jutjar els criminals de guerra japonesos. Un procés que va acabar el 1948.

Amb això arribem a la meitat del segle XX. En el pròxim capítol explicarem la segona.

ARXIVAT A:
Sèries
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut