L'enciam és un dels productes del cistell de la compra que ha pujat de preu, però no em sorprèn això, sinó que hi hagi qui en vulgui comprar, a començaments de novembre i amb mig peu a l'hivern. Per aconseguir enciams tot l'any es recreen les condicions de l'estiu de manera artificial amb sistemes de climatització i mecanismes molt complexos d'horticultura intensiva industrial. I això, entre altres factors, provoca aquest augment de preus. Per aconseguir enciams tot l'any es recreen les condicions de l'estiu en hivernacles (Canva) Amanida amb espinacs La primera categoria d'amanides d'hivern sense enciam és per als que tingueu especial afició a rosegar fulles verdes... Benvinguts a l'univers fabulós de la col, els espinacs, les bledes i l'api! Què li ha passat, a aquest país, que s'ha oblidat de l'api a les amanides? Tan bo i refrescant que és... Amb els espinacs estem molt de sort perquè és justament a la tardor i l'hivern que fa més fulles i les fa més bones! A l'estiu, fa fulles petites i concentra totes les energies a fer llavors. Si no vols complicar-te la vida, fes servir l'espinac fresc, rentat a consciència, amanit de la mateixa manera que amaneixes els enciams a l'estiu. A mi m'agrada moltíssim amb una vinagreta feta amb suc de llimona en lloc de vinagre, amb quatre fruits secs, o partint d'aquest combinat i afegint-hi daus de carbassa o moniato rostits al forn, espècies i una cullerada de iogurt. L'espinac fa més fulles i més bones a la tardor i l'hivern (Canva) Per què l'enciam es panseix quan està amanit? Si xopes l'amanida amb oli, fes-ho just abans de menjar-te-la. No ho preparis amb antelació: l'oli té la capacitat de dissoldre molt ràpidament la cutícula cèria que recobreix les fulles de les plantes de forma invisible, penetra als espais buits que troba, i acaba deixant les fulles negres i toves d'aquella manera que no fan gens de goig. Si te l'emportes en un tàper a la feina, porta per una banda l'amanida i per una altra, en un recipient petitó, l'amaniment. Amanida coleslaw L'amanida de col per excel·lència és el que en diríem una "americanada", però és deliciosa: la coleslaw! Hi ha un fet molt curiós, amb la col, i és que s'ha demostrat científicament que el fet de tallar-la ben petita en fa augmentar el sabor i els matisos picants, més que no pas la cocció! Si això t'incomoda, l'únic que has de fer és posar-la un cop tallada uns minuts en remull en aigua freda, perquè tot això marxi. Si no, si vols tastar la col en tota la seva esplendor, renta-la fulla per fulla abans de tallar-la. L'amanida de col per excel·lència és el que en diríem una "americanada" (Canva) Recepta de l'amanida coleslaw Col blanca, poma i pastanaga a parts iguals, tallades a juliana ben fina. Amb la col és fàcil, que ja és a capes i fer-ne tiretes és simplement passar el ganivet així "txac-txac-txac" i llestos. La pastanaga i la poma les has de fer primer a làmines i després a bastonets petits. Si et fa mandra, que et conec, les ratlles amb el ratllador gros. Barreja-ho tot en un bol. Amaneix-ho amb una mescla a parts iguals de crema agra i maionesa, i mostassa granulada d'aquella "a l'antiga" al teu gust. Si no tens crema agra, posa-hi iogurt! I també una espolsada de llavors d'api. Amanida de coliflor Te la pots menjar crua i, no només no tufeja en coure's, sinó que és menys flatulenta. També he de dir que això que fa la coliflor d'empudegar la casa ho fa quan la cous massa estona. Si només la bulls uns minutets no passa! Per fer una amanida de coliflor només cal que la tallis petita al teu gust, a llesquetes queda molt bonica, i l'amaneixes. Una idea: cebeta tendra picada ben fina, vinagre de vi ben bo, oli d'oliva i... nap jove! Quan són jovenets, de menys de set centímetres de diàmetre, són més refrescants i dolços, i quan creixen més tendeixen a amargantejar. Aprofita ara a posar-los a les amanides, que la seva temporada natural dura a penes dos mesos i la tens ben bé a sobre. Si menges la coliflor crua, no només no tufeja en coure's, sinó que és menys flatulenta (Canva) Amanida de remolatxa Si la bulls o en compres d'aquella que ja ve bullida, la pots posar tallada a daus tal com ve a les amanides, o saltar-la a la paella prèviament, amb algun fruit sec torrat. I una cosa que faig que li fa molta gràcia a ma filla, pel resultat llampant que dona, és fer-ne vinagreta per amanir: puc fer-ho de dues maneres, o tallant-la a dauets ben petits ben petits i emulsionant-los amb vinagre i oli per decorar i acompanyar una altra amanida, o directament posar una d'aquelles boles morades en un vas de túrmix, amb un bon raig d'oli i sal, i triturar-ho. Amb aquella emulsió de color violeta llampant qualsevol altra amanida brilla! La remolatxa la pots posar tallada a daus o saltar-la a la paella prèviament( Canva)