El matí de Catalunya Ràdio

De "The Crown" a "The Americans": la segona meitat del segle XX a través de sèries

Un repàs per guerres com la de Vietnam o la de Corea, moviments socials com el feminisme o fites històriques com l'arribada de l'home a la Lluna

Actualitzat

Després d'haver fet un recorregut per la primera meitat del segle XX a través de sèries, continuem per la segona meitat de segle. Ens situem en el conflicte entre Israel i Palestina, perquè l'any 1947 l'Assemblea General de l'ONU va proposar un pla de partició que hauria creat dos estats, un de jueu i un d'àrab. La sèrie "The Promise" (DVD-Bluray) es proposa explicar les claus d'aquest moment històric a través del testimoni d'un soldat britànic destinat a la zona.

El seu relat es creua amb la història de la seva neta, interpretada per Claire Foy, de manera que es lliga el passat amb la situació actual del conflicte entre Israel i Palestina.

La dècada dels 50: de la guerra de Corea a la del Vietnam

I entrem als anys 50 amb la mateixa actriu, Claire Foy, protagonista de "The Crown" (Netflix). Isabel II va ser coronada l'any 1953, i la sèrie, que cobreix diverses dècades, va explicar fets clau de la història britànica durant la dècada dels anys 50, com ara la crisi de Suez.

La coronació d'Isabel II com a reina d'Anglaterra a "The crown"

La crisi de Suez també és central a la sèrie "The Hour" (Amazon Prime), centrada en un altre canvi important de la dècada: l'entrada de la televisió en moltes cases. "The Hour" està protagonitzada per uns periodistes d'informatius de la BBC.

La televisió d'aquella dècada, especialment la nord-americana, va reproduir en les seves sèries valors tradicionals relacionats amb la família. Potser per això moltes de les sèries modernes ambientades en els anys 50 expliquen històries que no són representatives de l'època, sinó excepcions. En serien exemples "The Marvelous Mrs. Maisel" (Amazon Prime) i "Gambito de dama" (Netflix), sobre dues dones triomfant en mons masculins.

Maisel
Escena de "The Marvelous Mrs. Maisel"

Ressona per al públic actual, però no és representatiu de la dècada. D'una manera semblant, "Masters of Sex" (Amazon Prime) explica la investigació contra corrent sobre la sexualitat de William Masters i Virginia Johnson.

Durant la dècada del 50 també es produeix la guerra de Corea, que havia quedat dividida pel després de la Segona Guerra Mundial. Malgrat que pot ser considerada una guerra civil, també és una guerra subsidiària de la guerra freda, ja que els soviètics donen suport al nord i els nord-americans, al sud.

La gran sèrie sobre aquesta guerra és "M.A.S.H." (DVD-Bluray), que en realitat va fer servir aquest conflicte per parlar d'un altre conflicte: la guerra del Vietnam. És a dir, feia servir la guerra de Corea per llançar un missatge antibel·licista que es referia a la guerra del Vietnam.

Els 60 de l'home a la Lluna o la construcció del mur de Berlín

Continuem amb la guerra de Corea, perquè forma part del passat d'un personatge tan conegut com Don Draper. "Mad Men" (Amazon Prime) és la sèrie en majúscules de la dècada dels 60. Retrata molt bé els canvis socials a través de les vides professionals i personals dels treballadors de l'agència de publicitat protagonista.

El protagonista de 'Mad Men', Don Draper, envoltat de les dones de la seva vida
El protagonista de "Mad Men", Don Draper, envoltat de les dones de la seva vida

A "Mad Men" es passa per moments històrics com la crisi dels míssils de Cuba el 1962 o l'assassinat de Martin Luther King, el de Kennedy o l'arribada de l'home a la Lluna, el 1968.

"From the Earth to the Moon" (HBO Max) és una minisèrie que té una de les millors dramatitzacions d'aquest moment. Va tenir al darrere Ron Howard i Tom Hanks i fa una crònica impecable de totes les missions del programa Apol·lo durant la dècada dels 60 i 70.

Els protagonistes de "From the Earth to the Moon"

L'arribada de l'home a la Lluna és un moment que uneix moltes sèries. Ja hem mencionat "Mad Men", on els personatges segueixen l'esdeveniment per la televisió. I a "The Crown", el príncep Felip està tan entusiasmat amb la fita que demana conèixer els astronautes i fa el préssec.

Mentrestant, a Alemanya es construeix el mur de Berlín, com podem veure a la tercera temporada de la sèrie "Charité", que explica com aquest prestigiós hospital va quedar en zona fronterera. I també hi ha la invasió soviètica de Txecoslovàquia, l'any 1968. A la minisèrie "Burning Bush" (HBO Max) ens porten a la Praga ocupada. De fet, comença el 1969, quan un estudiant se suïcida calant-se foc a si mateix com a acte de protesta.

És la mateixa època que retrata, amb un to molt diferent, la sèrie "Aquellos maravillosos años".

Sèries ambientades en la guerra del Vietnam

"Aquellos maravillosos años" ("The wonder years",  DVD) era una sèrie molt nostàlgica, però també tenia un punt cru de tant en tant. De fet, la sèrie comença amb la mort del germà gran de la Winnie, la noia que li agrada al protagonista. El germà ha mort a la guerra del Vietnam, una guerra que va trigar molt a ser tractada en sèries.

Una sèrie semblant a "M.A.S.H.", aquesta sí ambientada al Vietnam, va ser "China Beach" (DVD), però es va estrenar molts anys després, quan la guerra ja s'havia acabat.

Escena de "Magnum"

També és molt posterior "Magnum" (DVD-Bluray), que era un veterà de la guerra del Vietnam. El to de la sèrie era lleuger i d'entreteniment però, de tant en tant, entrava en els records traumàtics d'allò que Magnum hi havia viscut. La primera sèrie realment crua sobre el tema és "Quarry" (DVD-Bluray), que presenta un soldat que torna del Vietnam havent fet coses terribles.


La dècada dels 70: feminisme, drogues i crim

Entrem als anys 70 amb "The Deuce" (HBO Max), de David Simon, una sèrie ambientada en una Nova York de drogues i crim. La sèrie pren com a eix la història de la pornografia, però tracta molts altres temes com l'especulació immobiliària.

The Deuce
"The Deuce" (HBO )

La mateixa època, però en forma de comèdia, la trobem retratada a "That 70's Show" (DVD-Bluray). Es retrata el jovent de la dècada dels 70 en oposició als seus pares, i com viuen els canvis socials de l'època, l'accés a les drogues, la música psicodèlica i moviments socials com el feminisme.

El feminisme és el centre de sèries històriques com "Mrs. America" (Disney+), amb Cate Blanchett al capdavant.

El problema del narcotràfic: de "Narcos" a "Fariña"

L'activitat de Pablo Escobar comença a finals dels 70, tal com s'explica a "Narcos" (Netflix), i durant els anys 80 fa assassinar el ministre de Justícia de Colòmbia. També en els 80 el narcotràfic és un problema greu a Galícia, que es mostra a "Fariña" (Netflix). I a la sèrie "Snowfall" (Disney+) s'explica com el crac es converteix en una epidèmia als Estats Units.

Wagner Moura és Pablo Escobar a "Narcos"

L'epidèmia de la sida als 80

L'epidèmia més important de la dècada i amb més víctimes va ser la de la sida. La sèrie que primer va tractar-la va ser "A Cor Obert" (DVD), en un episodi que va ser pioner. Més recentment també hem tingut sèries com "It's A Sin" (HBO Max) o "Angels In America" (HBO Max), totes dues ambientades als 80.

A Catalunya, "Poblenou" (TV3) també va tractar el tema a través del personatge del tiet Xavier, que era homosexual i per aquest motiu la gent al barri deia que estava infectat.

El primer petó entre dos homes a TV3 (Pep Torrents i Jordi Boixaderas)

El cop d'estat del 23F del 1981

El podem reviure a través de dues sèries. La sèrie espanyola "Cuéntame" (TVE) en va fer un episodi especial quan hi van arribar. I a "Temps de silenci" (TV3) també van viure el cop d'estat, en un dels episodis més memorables de la sèrie. Curiosament, totes dues van fer servir el mateix recurs de tenir un personatge dins del Congrés de Diputats.

La guerra freda, escenari de moltes sèries

Els 80 també són sinònim de guerra freda i, per tant, de la sèrie "The Americans" (Disney+). Una de les millors sèries de l'última dècada que explica la història real de dos espies del KGB que es fan passar per un matrimoni nord-americà.

La vida familiar i la vida d'espies es creuen de forma magistral, amb interpretacions magnífiques de Matthew Rhys i Keri Russell i un final exquisit. Està ambientada al 1981.

Sèries per conèixer millor la criança i les relacions familiars
"The Americans", un matrimoni d'espies russos que creen una família als Estats Units

Una altra sèrie ambientada en la Guerra Freda és "Deutschland 83" (DVD-Bluray) i té com a protagonista un jove de l'Alemanya de l'Est a qui preparen com a espia i envien a l'Alemanya de l'Oest per treballar per l'Stasi.

Un tema similar al de la també alemanya "The Same Sky" (Movistar+). A la tercera temporada de "Deutshland 83" s'arriba al 1989, amb la caiguda del mur de Berlín, que posa els espies protagonistes en una situació complicada.

El 1989 també hi ha les protestes a la plaça de Tiananmen, liderades per estudiants. Hi ha una fotografia que ha passat a la història: la d'un home que es posa al davant d'un tanc. La sèrie "Chimerica" (DVD) ficciona els fets i es pregunta qui era aquell home.

El thatcherisme

Evidentment, ara tenim el retrat que en va fer "The Crown" fa molt poc, però les sèries britàniques ja van fer un retrat de les polítiques de Margaret Thatcher mentre estaven passant, amb un esperit crític molt potent.

En clau dramàtica tenim "Boys from the Blackstuff" (DVD), que retrata la història de cinc homes que es queden a l'atur i com això els destrueix a ells i la seva família.

En clau més còmica, els que també maleïen Margaret Thatcher eren "Els joves" ("The young ones", DVD).

Podríem tancar el thatcherisme amb "House of Cards" (versió britànica, DVD), ja que la sèrie original britànica està situada justament en aquest moment, quan en Francis Urquhart busca millorar la seva posició dins del partit aprofitant els canvis de l'adeu de Thatcher.

El terrorisme de l'IRA i els GAL

Els anys 80 també són anys de terrorisme a Irlanda del Nord. La setmana passada ja vam parlar de la formació de l'IRA, així que avui, en clau de comèdia, podem citar "Derry Girls" (Netflix) com a sèrie situada en aquest període.

Durant els 80 també es van formar els GAL i hem de recórrer a una sèrie francesa, "Sanctuaire" (Filmin), que explica les seves activitats. Molt millor que "Patria" (HBO Max), que va fer un retrat molt esbiaixat del conflicte.

Elena Irureta i Ane Gabarain a "Patria"

Els 90: L'inici de la guerra del Golf i la de Bòsnia

En aquest conflicte trobem els orígens d'un dels personatges de "Lost" (Disney+), en Sayid, que va lluitar en el bàndol iraquià.

El 1992 comença la guerra de Bòsnia. Hi ha una sèrie molt interessant que es diu "Warriors" (DVD), que té com a protagonistes un grup de britànics que hi són enviats per les Nacions Unides.

Els catalans es van mobilitzar per ajudar les víctimes de la guerra i això es mostrava en un episodi d'"Estació d'enllaç" (TV3) de l'època en què apareixia un grup de Pallassos Sense Fronteres.

Camí cap a la Unió Europea

El mateix any, 1992, se signa el Tractat de Maastricht, que porta a la creació de la Unió Europea actual. Un any més tard s'estrena a TV3 la comèdia "Oh, Europa", on un grup de viatgers visita diferents països i sovint troben que no n'hi ha per tant.

La revolució informàtica del segle XX

Vull acabar aquest recorregut pel segle XX i per l'última gran revolució, que és la revolució informàtica. La sèrie "Halt & Catch Fire" (Filmin) fa una crònica de com va canviar la tecnologia en molt poc temps a través de les carreres professionals dels seus protagonistes. Comença amb els pioners dels ordinadors personals i acaba amb el creixement d'internet, el 1995.

ARXIVAT A:
Sèries
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut