Aprofita aliments que tinguis a la nevera per fer un bon arròs
El matí de Catalunya Ràdio

Com preparar paella, rostit o escudella en 10 minuts

Receptes tradicionals que parteixen d'aliments que sempre tenim a la cuina i que necessiten molt poc temps de feina efectiva

Actualitzat

Paelleta sacrílega

Agafeu vuit o deu gambes d'aquelles barates que tothom té al congelador. Traieu-ne els caps i tireu-los a la paella amb un bon raig d'oli. Daureu-los i esclafeu-los amb una espàtula perquè deixin anar tot el suc. Ara amb unes pinces els rescateu i els poseu en un cossi al fogó petit, coberts d'aigua, i que facin un bon caldet de gamba.

Tingueu sempre un potet de polpa de nyora a la nevera, i alls al calaix de les verdures de la nevera. Si no és temps de pebrots frescos, tingueu un parell de llaunetes de mida petita de pebrots del piquillo a la brasa en conserva. Amb això podeu tenir sempre un bon arròs.

Piqueu un parell d'aquests piquillos a dauets i set o vuit alls a làmines fines. Amb una culleradeta de polpa de nyora tot això, a la paella, us farà un sofregit selecte. Ho barregeu amb aquell oli aromatitzat de gamba que hi teníem de bon principi.

Un vaset de flam ple d'arròs per persona. Daureu-lo en aquest sofregit i tot seguit hi tireu un bon cullerot de fumet de gamba per cada vaset d'arròs. I un d'extra. Deixeu fer l'arròs el temps que indiqui el paquet, que rondarà els 16 minuts.

Si no gasteu coses com aquestes gambes congelades perquè sou gent de bé, heu comprat fa poc una sípia? Heu comprat un rap sencer i n'heu guardat l'espina, el cap, les ales i el fetge? D'aquestes puntes de rap us en sortirà un arrossàs fent el mateix que farem amb les gambes. Em poseu el fetge del peix al sofregit i ho tindrem!

Escudella

L'escudella no es fa en deu minuts. L'escudella es fa en tres, perquè... sabeu un secret? L'olla no deixa de bullir quan no la mireu, no cal que us quedeu plantats com estaquirots dues o tres hores a la cuina.

Agafeu la carcassa d'un pollastre, el coll i les aletes i les tireu a una olla. Obriu el calaix de les verdures de la nevera. Aquell parell de pastanagues toves del fons, peleu-les, talleu-les i a l'olla. Aquella part verda del porro que us va fer pena llençar, a rodanxes i a l'olla. Un parell de fulles de col, un tronc d'api i  una punta de pernil.

Aprofiteu les verdures de la nevera per fer una bona escudella (CCMA)

Ara ho cobriu amb aigua, ho tapeu, ho poseu al foc, enceneu l'extractor i toqueu el dos a fer tot allò que hagueu de fer. Quan estigui aquest brou a punt, passades dues o tres hores, el coleu i al brou hi coeu uns galets o uns fideus. Hi aboqueu un pot de cigrons cuits, les verdures de l'olla i el pollastre esmicolat.

Rostit de pollastre

Agafarem un pollastre i el tallarem a octaus. Si no us veieu amb cor de tallar-lo vosaltres, quan l'aneu a comprar demaneu que us el facin a trossos allà mateix però que us ho guardin tot.

Aquest pollastre trossejat el tireu a una cassola grossa, que càpiga al forn sencera (alerta: que no tingui nanses de plàstic!). Un bon raig d'oli generós, una bona cullerada de llard, una ceba grossa tallada a plomes, dues pastanagues pelades i tallades a daus, unes fulles de llorer, un manat de farigola, un raig generós de vi ranci, i dues cabeces d'alls sense pelar destrossades o tallades per la meitat.

Fer un pollastre rostit amb deu minuts és més fàcil del que sembla (iStock)

Salpebreu-ho amb gust i pasteu-ho. Feu massatges amb les mans sense por. Poseu el forn a 160 graus. Programeu el mòbil perquè us avisi cada 40 minuts. L'únic que haureu de fer és remenar-ho quan el telèfon us avisi, i treure'l del forn quan la carn sigui daurada i ben cuita.

Si sabeu que no us menjareu el fetge de la bèstia directament, rescateu-lo quan sigui cuit, poseu-lo en un vas de túrmix amb un grapat d'ametlles torrades, dos grans d'all, una llesca de pa fregit o sec i un petit raig de vi ranci. Tritureu-ho, poseu-ho en un tàper al congelador, i tindreu picada llesta per a qualsevol altra cosa.

Mongetes

Agafem dos grapats de mongetes i els posem a remullar en aigua freda, ben cobertes. I ens en oblidem fins l'endemà o del matí fins al vespre. Quan arribeu a la tarda o al vespre a casa, canvieu aquesta aigua per aigua freda nova. Col·loqueu l'olla al foc petit ben baix, i us en oblideu fins al cap de dues hores.

Llavors hi feu un cop d'ull, valoreu si són dures o toves. Si ja és hora d'anar a dormir, pareu el foc i deixeu-les, estiguin com estiguin. L'endemà al matí, amb la calor residual que queda a l'olla i després de tota la nit, és ben possible que estiguin perfectes! I si no, us en torneu a oblidar! A la tarda o al vespre, quan torneu a casa, si cal, engegueu el foc una altra vegada i repreneu la cocció!

Tingueu sempre al rebost cebes, cabeces d'alls, patates, pastanagues, porros, un pollastre a trossos, un xoriç, un parell de botifarres al congelador; un parell de pots de llegum cuit a l'armari, pasta, fideus, arròs, pasta de tomàquet, tomàquets de penjar, que no es fan malbé... Si en arribar a casa a la tarda o al vespre trobeu tot això, apamar un guisat són deu minuts de feina efectiva.

Anar al contingut