"22 de juliol", el terror real de l'atemptat d'Utoya, al capdavant de les sèries d'estrena
El matí de Catalunya Ràdio

"22 de juliol", el terror real de l'atemptat d'Utoya, al capdavant de les sèries d'estrena

Kevin Costner a "Yellowstone" i els superherois de Marvel a "Wandavision" són altres noves propostes que arriben a les plataformes

Actualitzat

1. "Wandavision" (Jac Schaeffer, 2021)  

"No és exactament el que es podria esperar de Marvel."

'22 de juliol' el terror real de l'atemptat d'Utoya, al capadvant de les sèries d'estrena

Semàfor: Groc
De què va?  És la primera sèrie de Marvel per a la nova fase de la franquícia, que com sabeu està formada per múltiples ficcions connectades. Barreja superherois amb sitcoms clàssiques. Els dos protagonistes estan atrapats en un món de sitcom en blanc i negre que homenatja "I Love Lucy" o "Embrujadas", entre d'altres. S'intueix, per pistes molt breus, que aquest món en què viuen és una mena de façana, un xou de Truman, i que sabrem què està passant realment... però de moment dosifica molt el misteri.
On punxa? Han aconseguit col·locar dos episodis de sitcom en blanc i negre a un públic que sospito que mai tindria interès en això. És un trolleig en tota regla i una mostra del fet que Marvel pensa que els seus fans compraran el que sigui si és de Marvel.
Atenció a: L'homenatge està ben fet però s'allarga massa. Dos episodis així em semblen excessius. Però ara no sé si vull que es destapi el que està passant al tercer o que vagin allargant així a veure fins on arriba la paciència dels marvelites, que des que es va estrenar fan voltes a com connecta la nova sèrie amb Endgame.
A quina plataforma: Disney +

 

2. "22 de juliol" (Sara Johnsen, Pål Sletaune, 2020)

"Un drama molt dur i emocional sobre l'atemptat del 2011 que a l'hora demana explicacions concretes, i que a l'estil de "Quan la pols es fa cendra", busca fer una reflexió nacional que és incòmoda."

'22 de juliol' el terror real de l'atemptat d'Utoya, al capadvant de les sèries d'estrena

Semàfor: Verd
De què va? El 22 de juliol de 2011 un individu que anava vestit d'agent de policia va col·locar una bomba al centre d'Oslo i després va vatjar fins a l'illa d'Utoya, on va disparar contra els participants d'un campament juvenil del Partit Laborista. En total va matar 76 persones.
El més interessant: Es presenta un país que pensa que això no els pot passar perquè ells viuen al millor país del món, el més desenvolupat. El que fa la minisèrie és posar en dubte aquesta idea a través de diverses trames que assenyalen els problemes del país, com ara el racisme. Però sobretot es denuncia, a través del personatge d'una periodista, les retallades a la sanitat i a la policia.
Atenció a: Tot això serveix per arribar al moment crucial. Sanitat i policia són essencials en aquestes situacions. "22 de juliol" se centra en ells i en com van respondre a la situació, deixant fora l'autor de l'atemptat (això ja s'ha tractat en altres pel·lícules) partint de les mancances i les irregularitats que s'han mencionat prèviament.
A quina plataforma: Filmin

 

3. "It's a sin" (Russell T. Davies, 2021)

"Presenta la història de diversos personatges molt diferents entre ells i aconsegueix que te'ls facis teus a tots. Que et diverteixin i que t'hi impliquis."

'22 de juliol' el terror real de l'atemptat d'Utoya, al capadvant de les sèries d'estrena
 

Semàfor: Verd
El punt fort: Minisèrie que firma Russell T. Davies, guionista d'un recorregut llarguíssim, que ha fet sèries com "Years and Years" o "Doctor Who", i la que ens interessa més en aquest cas, "Queer As Folk". I és que al llarg de la seva carrera sempre ha tornat periòdicament a explicar històries protagonitzades per homosexuals. Diria que en aquest àmbit, "It's A Sin" és el seu millor treball des de "Queer As Folk".
De què va? La història està minada des del principi. És el 1981 a Londres i saps perfectament que la sida els destrossarà la vida. La minisèrie explica molt bé com són vides plenes de somnis per complir de personatges que, en molts casos, se senten lliures per primer cop.
El més interessant: El repartiment transmet molt bé aquestes emocions (i aquí cal destacar Neil Patrick Harris, el Barney Stinson de "How I Met Your Mother", i Lydia West, de "Years and Years") i el guió sap portar-te molt bé per totes les emocions de la història. El discurs de l'últim episodi és demolidor. Com el de "Years and Years".
A quina plataforma: HBO 

 

4. "Yellowstone" (Taylor Sheridan, John Linson 2005)

"La primera sèrie protagonitzada per Kevin Costner, de fet. Havia fet altres coses a la televisió (per exemple la minisèrie 'Hatfields & McCoys') però mai s'havia compromès a llarg termini."

'22 de juliol' el terror real de l'atemptat d'Utoya, al capadvant de les sèries d'estrena

Semàfor: Groc
De què va? Costner interpreta el propietari del ranxo més gran dels Estats Units, que està en conflicte permanent amb els seus veïns, que és el parc nacional de Yellowstone, una reserva índia i propietaris de terres. Per tant, són conflictes amb les fronteres. És un tema clàssic del western, del qual la sèrie és deutora, però traslladant-lo a l'actualitat i basant-se en les disputes familiars i les disputes per les terres. És el "Dallas" de Kevin Costner.
Atenció a: En contra, el to culebronesc d'algunes trames i diàlegs. A favor, els paisatges espectaculars, la imagineria del cowboy i l'actor, que es passa la sèrie mirant a l'horitzó, molt còmode amb el paper.
A quina plataforma: Paramount (a Movistar durant una setmana).
 

I de propina... 

'22 de juliol' el terror real de l'atemptat d'Utoya, al capadvant de les sèries d'estrena

S'ha anunciat que "Peaky Blinders" tindrà pel·lícula. La sèrie acaba a la 6a temporada i després vindrà la pel·lícula!

ARXIVAT A:
Sèries
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut