
Qui hi guanya i qui hi perd amb la sentència de la justícia europea?
El TJUE obre la porta a noves euroordres contra Carles Puigdemont i els exconsellers que són a Bèlgica, però hi posa condicions
La justícia europea ha fet equilibris per donar la raó al jutge Pablo Llarena i, al mateix temps, donar marge a l'expresident Puigdemont i els consellers que són a Bèlgica per batallar contra la seva extradició.
D'una banda, el tribunal de Luxemburg reconeix que la justícia belga no es pot negar a una extradició tot i que deixa la porta oberta a fer-ho amb "caràcter excepcional".
També en la línia de donar arguments a uns i altres, la justícia europea diu que Bèlgica no pot posar en qüestió si el Tribunal Suprem espanyol és l'òrgan competent per jutjar Puigdemont i els exconsellers, però sí que pot frenar l'extradició si creu que hi ha vulneració de drets de la persona que es persegueix.

Per què és important el posicionament de Luxemburg?
Perquè deixa per escrit algunes qüestions que les defenses de Carles Puigdemont i els exconsellers podran utilitzar des d'ara en el seu favor, entre les quals que el respecte als drets fonamentals està per sobre de qualsevol altra consideració.
També perquè singularitza l'independentisme com un "grup objectivament identificable" i assegura que cal estar vigilant sobre les possibles vulneracions de drets d'aquest col·lectiu.
A més, la sentència té com particularitat que ha contradit l'opinió de l'advocat general que es va pronunciar fa uns mesos i que, habitualment, marca el camí de la sentència final. En aquest cas, el tribunal no ha tingut en compte que l'advocat va negar que la justícia espanyola tingués cap disfunció.

Pot el jutge Llarena tornar a emetre les euroordres?
El tribunal europeu dona la raó a Llarena i li diu que pot tornar a emetre una euroordre. Seria la quarta, en el cas de Lluís Puig.
Però també en això, la justícia europea alerta que la nova euroordre no pot representar una "vulneració dels drets fonamentals" i han de tenir "caràcter proporcionat".
En quina situació queden ara Puigdemont, Comín, Ponsatí i Puig?
De moment, per a cap d'ells no canvia la situació a curt termini. D'entrada perquè el jutge Llarena ja va dir que no faria cap més moviment contra Puigdemont, Comín i Ponsatí fins que la justícia europea no digui si el procés per aixecar-los la immunitat que es va seguir al Parlament Europeu es va fer bé.
Pel que fa a Lluís Puig, l'euroordre que el Tribunal Suprem va emetre contra ell ja es va desestimar per part de la justícia belga i, per tant, només en cas que n'hi hagués una de nova es reobriria el seu cas.
- ARXIVAT A:
- Carles PuigdemontLluís PuigPablo Llarena