Gent amb mascareta a l'exterior (Europa Press/Cézaro De Luca)
La majoria de països europeus del nostre entorn freguen ja el pic d'aquesta onada
Catalunya nit

La pandèmia comença a afluixar a la majoria de països del nostre entorn

Itàlia i el Regne Unit encara no haurien arribat al pic, mentre que Alemanya i França comencen l'estabilització

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

La majoria de països europeus del nostre entorn freguen ja el pic d'aquesta onada de la pandèmia.

Els dos que encara manifesten pujades clares són Itàlia i el Regne Unit, però la resta comencen en general a revertir la corba.

Imatge de l'interior de l'aeroport del Prat
Itàlia i el Regne Unit encara no haurien arribat al pic, Alemanya i França comencen l'estabilització 

És el que ha confirmat a Catalunya Ràdio l'investigador Daniel López-Codina, del grup de biologia computacional de la UPC, que defensa que els millors indicadors ara són les hospitalitzacions i la mortalitat.

"I si mirem aquests indicadors, el Regne Unit, Alemanya, Itàlia i França estarien encara en creixement o en la fase més alta o en decreixement al voltant del pic. La tendència és a la uniformitat a nivell europeu i fins i tot els Estats Units tenen un comportament semblant".

Destaca Portugal, que va començar abans a detectar un increment d'infeccions i que ara fa dies que està en clar descens de casos.  

A punt de superar el pitjor d'aquesta onada

La previsió que fan els investigadors en models matemàtics és que d'aquí 15 dies a la majoria de països europeus i també als Estats Units s'hagi superat el pitjor d'aquesta onada.

De fet, a casa nostra els últims dies els indicadors ja mostren una frenada que segons López-Codina acabarà manifestant també la resta de països del nostre entorn.

" Els models a 15 dies mostren que estem en un procés de disminució i el que és esperable és que la majoria de països europeus segueixin aquest camí i comencin a millorar, potser algun una setmana abans o una setmana després".

La nova subvariant centaure no modificarà gaire la situació

La nova subvariant de la covid detectada a l'Índia i que s'ha començat a estendre per diferents països encara no ha arribat a Catalunya però els experts creuen que acabarà arribant.

Recreació del virus SARS-CoV-2, de la Covid
Una imatge del virus de la covid

Tot i això, res no fa pensar, segons López-Codina, que pugui significar un canvi de tendència important en l'evolució de la infecció.

" Si no és que hi ha  alguna mutació molt brusca, els canvis que incorporen les noves variants cada cop són més petits. Per tant, quan ens arribi, perquè si és més transmissible ens arribarà, no ha d'implicar un canvi substancial en el comportament epidemiològic".

I a més, tot fa pensar que no serà més virulenta, com defensa el cap de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola.

"No té sentit que en l'actual procés d'adaptació el virus es torni més virulent. En biologia les veritats absolutes no existeixen, però el que hem vist, i ho tenim demostrat, és que cada nova variant ha estat menys virulenta que l'anterior".

És a dir, que la perspectiva pel que fa al risc d'infecció és bona per als turistes catalans que tenen previst viatjar fora de casa nostra aquestes vacances.

I pel que fa a mesures restrictives, la majoria de països del nostre entorn només demanen certificat covid d'entrada i han eliminat gairebé totes les restriccions.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut