Anar a la navegació principal

QUÈ ÉS CATALUNYA MÚSICA

Catalunya Música és l'emissora de música clàssica del grup d'emissores de Catalunya Ràdio. Va començar les seves emissions el 10 de maig de 1987 amb un memorable concert de Victòria dels Àngels, transmès en directe des del Palau de la Música Catalana. 

+

La programació inclou un ventall ampli de gèneres i estils clàssics de tots els temps, que formen una àmplia proposta per satisfer els gustos musicals de l'oient més exigent i, alhora, acompanyar amb la millor música apta per a tots els públics. Aquest impuls ha permès consolidar l'audiència, i situar-nos líders entre els canals de ràdio clàssica del país, ja des del primer any d'existència.

Catalunya Música ofereix les últimes novetats discogràfiques, el dia a dia de l'actualitat musical, els espais temàtics dedicats als cicles de grans compositors i intèrprets, les noves músiques, la presència dels nostres compositors, la música "clàssica" del segle XX, la música coral, l'òpera, la música per a cinema, el jazz i el teatre musical, però sobretot un recull dels millors enregistraments de concerts des de les principals sales i auditoris de tot el món, i evidentment, des del nostre país; una proposta sincrònica a través de l'FM, internet i mòbils.

Justament el plat fort de la graella l'ocupa la difusió de la música en directe, els concerts nacionals i internacionals, que concentren una bona part de l'espai i els esforços de producció del canal.

Catalunya Música forma part des del 2009 de la Unió Europea de Radiodifusió (EBU-UER) i té accés, com a membre participant aprovat d'Euroradio Classics, a l'intercanvi de concerts provinents de les principals emissores europees i de les associades de tot el món a través d'aquesta xarxa. D'altra banda, la producció pròpia d'enregistraments de Catalunya Música cobreix un ventall molt ampli de gèneres i estils, i la qualitat de les produccions realitzades a tot Catalunya són un reflex de les principals temporades, cicles de concerts i festivals.

L'equip de Catalunya Música està integrat per professionals i diversos col·laboradors associats. La redacció està formada per un equip de redactors, coordinadors de programes i productors, a més de personal administratiu i de gestió, amb experiència i capacitats en el camp de la música, també formats en Periodisme, Humanitats, Història, Musicologia i altres matèries de l'àmbit de les arts i de la gestió cultural. S'hi afegeix un equip tècnic i de producció musical altament qualificat.

HISTÒRIA I VALORS

Catalunya Música representa un model propi similar al de la ràdio pública europea. És un servei que respon al mandat de la CCMA i que integra l'aposta de cultura musical del grup d'emissores de Catalunya Ràdio. Esdevé un referent actiu i un model de prescripció que actua com a dinamitzador i difusor de la música del país.

+

 Durant la seva activitat s'ha destacat per normalitzar la presència de la música clàssica, en català, a la ràdio, a través d'una fórmula propera i un llenguatge actual, fent viva la música clàssica com a bé cultural universal.

Divulga la música a una audiència no sempre coneixedora o especialitzada, i a la vegada acosta la música al públic melòman, no necessàriament entès o professional.

Contribueix a promoure el coneixement dels músics catalans, el patrimoni i el repertori musical universal.

Aporta aproximadament un centenar de continguts cada any a la xarxa d'intercanvis UER i actua d'ambaixadora de la vida musical a Catalunya. 

Cada concert ofert per Catalunya Música a la xarxa d'emissores de la UER té una audiència potencial d'11,7 milions d'oients, una xifra que consolida el creixement de la difusió internacional de les produccions de l'emissora.

El 2017 Catalunya Música va ser una de les emissores públiques més actives en la difusió de concerts a través de la UER, amb un total de 68 concerts, que van tenir 574 peticions. Cada concert ofert per Catalunya Música va obtenir una mitjana de 8,4 peticions per cada transmissió, una ràtio que situa l'emissora a un nivell similar al d'altres ràdios públiques europees.

EQUIP

Direcció: Pilar Cugat.

Responsable de continguts i programació: Marc Canals.

Responsable de producció: Rosa Massaguer.

Responsable de concerts i relacions amb la UER: Marta Millà.

Secretaria, administració i planificació: Sara Utrillo.

Coordinació de programes i gestió digital: Alba Quinquillà, Vanessa Esteve.

Redacció: Joan Vives, Ester Pinart, Olga Cardús, Montse Aguilera, Victòria Palma, Albert Torrens, Xavier Chavarria, Maria Montes, Eulàlia Benito, Pilar Subirà, Ignasi Pinyol, Raimon Colomer, Marta Lanau, Rosa Maria Bartroli, Ester Plana.

Col·laboradors: Pere Andreu Jariod, Xavier Cazeneuve, Aleix Palau, Jaume Radigales, Albert Galceran, Pedro Pardo, Marina Sala, Mar Medinyà, Imma Trepat, Marina Arrufat.

Equip tècnic: Gerard Font, Pau Blasi, Oriol Pinart.