Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Catalunya migdia

Salut vol prohibir fumar en terrasses i entorns escolars el 2023

Segons les dades de la Generalitat, encara hi ha entre un 23 i un 24% de població addicta al tabac, una dada que està estancada des del 2017

RedaccióActualitzat

Nova ofensiva del Departament de Salut contra el tabaquisme. El departament que dirigeix Josep Maria Argimon prepara una llei que introduirà nous espais sense fum per intentar fer baixar la taxa de fumadors a Catalunya. Segons les dades de la Generalitat, encara hi ha entre un 23 i un 24% de població addicta al tabac, una dada que està estancada des del 2017.

Argimon ha explicat a TV3 que el govern té plenes competències per tirar endavant el text, que està gairebé enllestit i que es presentarà en les properes setmanes. Una mesura que el Departament de Salut estima que es posarà en vigor el 2023.

Terrasses, entorns de les escoles i marquesines

Els conseller ha avançat que els nous espais lliures de fum inclosos en la normativa seran les terrasses de bars i restaurants, les entrades i sortides de les escoles i les marquesines dels autobusos.

"Les sortides i entrades a les escoles, sembla que no, però quan estem esperant les criatures estem moltes vegades fumant. Les terrasses, les marquesines, per exemple aquests són els espais que nosaltres pensem que hem de deixar lliures de fum."

Argimon ha assenyalat que caldrà un temps de transició perquè la gent s'acostumi a la nova realitat, semblant al que ja hi va haver anys enrere quan es va prohibir fumar als interiors de bars i restaurants. Segons el conseller, el tabac és la causa més important de mortalitat prematura a Catalunya, i una de cada dues persones que fumen es morirà prematurament. A més, el tabac també és la causa d'algunes discapacitats i està relacionat amb més de 25 malalties.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha anunciat la mesura en una entrevista a "Els matins" de TV3

Ajudes per deixar de fumar

El departament té comptabilitzades unes 50.000 persones fumadores a Catalunya que intenten deixar-ho cada any. En aquest sentit, ha avançat que el sistema de salut finançarà substitutius de la nicotina per deixar de fumar a les persones amb rendes baixes, per sota dels 18.000 euros.

"A la vegada, oferirem el tractament de deshabituació del tabac gratuïtament a les persones que tinguin rendes més baixes de 18.000 euros."

Segons Argimon, això implica que gairebé 600.000 persones podran estalviar-se els 300 euros que el conseller calcula que valen aquests tractaments.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut