Els treballs de restauració de les pintures deixen al descobert petits tresors
Catalunya al dia

Un petit pas per al romànic de l'Empordà, un gran pas per a Vila-robau

Comença la restauració de les pintures de l'església vella del nucli de Ventalló després d'una campanya per preservar el patrimoni de la zona

A l'Empordà hi ha prop de 200 esglésies romàniques, però n'hi ha moltes que no són gaire conegudes pel gran públic. Fa uns mesos va començar una campanya per preservar-les i donar-les a conèixer.

Darrere d'aquesta iniciativa hi ha un professor de filosofia, en Max Pérez, i un fotògraf, en Jordi Mestre. Tots dos són uns enamorats de l'art romànic català.

El detonant de tot plegat va ser l'estat en què es trobava l'església vella de Vila-robau. D'això ja fa molt temps, com explica Mestre:

"Un dia vaig anar a Vila-robau, vaig trobar la porta de l'església vella tancada i vaig decidir que aniria a escridassar directament l'Ajuntament de Ventalló. No vaig poder, perquè em vaig trobar l'alcaldessa, la Remei, i vam decidir que començàvem una campanya."

L'església vella és preromànica i les pintures són del s. XII (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

Una església que feia d'estable

En Jordi i en Max van denunciar l'abandonament de les pintures romàniques del segle XII de l'església Vella de Vila-robau, a Ventalló, un espai que durant anys va fer d'estable.

Els experts del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat fa uns mesos que van anar a Vila-robau a consolidar les pintures, però calia la restauració, que ha començat a mitjans de novembre.

Remei Costa, l'alcaldessa de Ventalló, es va arremangar per preservar el patrimoni del poble:

"Estem molt contents que hagin començat les obres de restauració. Potser la propietat és de qui és, del bisbat, però és feina nostra, dels ajuntaments, salvar el patrimoni."

Ha sigut un periple d'uns mesos i han trobat els recursos de la Diputació de Girona:

"Jo volia arreglar les pintures, però no tenia els recursos. Al final, ho hem fet. La Diputació va valorar la reforma, que val uns 32.000 euros, i la Diputació ens en reemborsarà un 90%."

Com comença la història?

El professor i filòsof Alexandre Deulofeu va publicar a partir dels anys seixanta diferents llibres: buscava l'origen del romànic i el va trobar a casa, a l'Empordà. Seguint aquella herència, Sebastià Delclòs va publicar "Guia del romànic de l'Alt Empordà", on ja deia que l'església de Vila-robau tenia pintures que s'havien de restaurar.

Max Pérez n'explica la importància:

"És una església preromànica, de les més antigues que conservem en aquest país. L'església, pròpiament dita, sembla que és del segle X. Les pintures sembla que són del segle XII."

L'església vella de Vila-robau és al centre del nucli de Ventalló (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

Restauració recent, però amb troballes

Imma Brull Bonet, administradora de l'empresa conservadora del patrimoni 4restaura SL, explica que han començat la restauració fa poc i detalla algunes coses que s'hi han trobat:

"Hi ha unes vestidures que no sabem encara de quin personatge podrien ser. També sembla que ens surt el dibuix d'uns peus. Tenim cortinatges a la part baixa de l'absis. I també sanefes o una flor de lis. El més interessant, però, és que tenim molta capa original de morters de preparació, que aquestes també es conserven."

Les faldilles que apareixen a la part inferior de l'absis (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

Els impulsors d'aquesta iniciativa reclamen "obrir la porta del romànic de l'Empordà d'una vegada" i que els ajuntaments situïn a les pàgines web les referències del seu patrimoni o que ho geolocalitzin i que expliquin com es poden visitar.

 

ARXIVAT A:
Patrimoni
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut