A més de peixos, Josep Maria Viñas ha pescat tot tipus de deixalles al mar
Catalunya al dia

Pescadors que pesquen més escombraries que peixos

Durant el 2022 s'han retirat 70.000 litres de deixalles marines del litoral català, l'equivalent a 11 camions cisterna plens

Actualitzat

Quan els pescadors catalans recullen les xarxes del mar, a banda de peixos també pesquen litres i litres de deixalles. En concret, durant el 2022 van treure de l'aigua 70 mil litres de residus, cosa que equival a onze camions cisterna plens de brossa marina.

El que més pesquen són plàstics. I aquí, destaquen sobretot les tovalloletes d'un sol ús, una plaga cada cop més estesa al fons marí, i que podria estar afectant la pesca d'espècies com el moll o roger, segons els pescadors.

A més de destriar el peix, els pescadors han de separar els residus que recullen del mar (Roger Santaló / Catalunya Ràdio)

Però també s'hi troben preservatius o tampons, cosa que els fa suposar que són productes que la gent llença directament a les cisternes dels vàters. Els pescadors de Blanes Francisco Martin i Josep Maria Viñas diuen que al mar s'hi han trobat de tot.

"Rodes de bicicleta o de cotxe, una rentadora, contenidors verds d'escombraries de resta, carrets de la compra..."

I això els suposa maldecaps, com explica la pescadora blanenca Iris Triola.

"Embussen molt les xarxes. Quan agafem coses de volum gros, aixafen les xarxes. I el pitjor és que també aixafen el peix, i llavors no el podem vendre perquè queda afectat."

Francisco Martín, netejant les seves xarxes de tovalloletes d'un sol ús (Roger Santaló (Catalunya Ràdio))

A vegades, a les xarxes hi troben més deixalles que peix, i llavors ho han de destriar. Això fa que els pescadors hagin de dedicar cada dia dues hores de mitjana de la seva jornada a gestionar els residus, sense comptar amb les reparacions que han de fer a les xarxes.

Qui embruta el mar?

Les escombraries que acaben al litoral català procedeixen en un 80% de terra endins, sigui de prop o de lluny de les costes. Segons Triola, hi ha zones del mar molt afectades.

"Com més a prop de terra estem, més merda trobem, i com més a prop siguem d'un nucli urbà, pitjor."

Moltes de les embarcacions d'arrossegament i arts menors de les diferents confraries de Girona, Barcelona i Tarragona registren els residus a l'app de Pesca Neta, un projecte per conscienciar els ciutadans dels efectes de les seves deixalles. La seva coordinadora és Stefania Minuto.

"Hem de fer molta feina preventiva. Hem de reduir l'ús de plàstic, fer servir productes reutilitzables, reparar els objectes. Hem d'evitar generar un nou residu que pugui acabar al fons marí."

Cada dia recullen moltes deixalles del mar (Roger Santaló / Catalunya Ràdio)

Hi ha adherides 600 embarcacions catalanes, malgrat que només registren la seva activitat la meitat d'aquestes, i per tant les xifres podrien ser pitjors. 

Per compensar el sector, el programa Pesca Neta dona un milió d'euros a les confraries catalanes per consolidar aquest sistema de recollida, registre i separació de deixalles.

 

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut