Perdre la casa i pagar l'enderroc
La sentència obliga a enderrocar les cases
Catalunya al dia

Perdre la casa i pagar l'enderroc

Diversos veïns de la urbanització il·legal Bosc d'en Vilaró, a cavall de Montcada i Badalona, han rebut una notificació judicial que els obliga a enderrocar casa seva

Actualitzat
TEMA:
Urbanisme

Alarma entre el miler de veïns del Bosc d'en Vilaró, una urbanització irregular a la serra de Marina, entre els municipis de Badalona i Montcada, davant les resolucions judicials que ja els han començat a arribar i que els obliguen a enderrocar casa seva i, a més, a assumir-ne el cost.

Hi ha més de dues-centes cases afectades (David Àngela/Catalunya Ràdio)

Almenys una quinzena de famílies, totes del municipi de Montcada, ja han rebut les notificacions judicials. Una és ferma i no permet al·legacions.

Davant d'aquesta situació, des de l'Associació de Veïns del Bosc d'en Vilaró, la seva presidenta, Loli Alfonso, demana temps a les administracions abans de les execucions davant del que qualifica de drama social, i no només d'una problemàtica de sòl. Demana solucions urbanístiques.

"S'han legalitzat diverses urbanitzacions i s'ha canviat el Pla General Metropolità diverses vegades a la zona. Per exemple per legalitzar la gossera, un restaurant o un centre de menors... i penseu que a Catalunya hi ha més de 3.000 urbanitzacions fora d'ordenació. I totes les del nostre voltant s'han anat legalitzant."

El Bosc d'en Vilaró és dels termes de Montcada i Badalona (David Àngela/Catalunya Ràdio)

Al Bosc de Can Vilaró hi ha unes 300 cases i hi viuen un miler de persones. Als anys 60 el propietari dels terrenys va vendre diverses parcel·les de la muntanya i els nous propietaris van edificar sobre una zona forestal, on la regulació no ho permetia; és a dir, sense permís.  

"Hi ha gent que es pensa que som uns ocupes i això no va anar així. Des dels anys 80 sovint se'ns ha dit que es regularitzaria i que es qualificaria l'espai com a zona residencial. Això no ha sortit de la nit al dia. Teníem permís dels ajuntaments per fer obres, arranjaments i fer arribar subministraments. La culpa la tenim tots. Però hem arribat fins aquí de la mà dels ajuntaments i les administracions, que ens han donat els permisos necessaris."

 

Montcada ha de complir la llei

El cas del Bosc de Can Vilaró no és, en efecte, puntual. Hi ha milers d'urbanitzacions en situació irregular arreu del país. Per això l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, demana a la Generalitat una perspectiva general.

"La Generalitat no vol aplicar una política de bisturí en aquest cas i cal una mirada àmplia sobre tot el territori. Fer una excepció suposa obrir un meló que el govern no es pot permetre. Per tant, la solució ha de ser global."  

Els veïns qualifiquen la seva situació de "drama social" (David Àngela/Catalunya Ràdio)

L'alcaldessa de Montcada comparteix amb els afectats que estem davant d'un drama social. Però adverteix que l'administració local està obligada a complir les normatives urbanístiques. Si no, podrien prevaricar.

"A l'Ajuntament de Montcada no ens ve gens de gust haver d'enderrocar. Però per sobre de la voluntat política hi ha unes lleis. Tenim la responsabilitat de fer complir la normativa urbanística. Estem buscant solucions amb les administracions competents. Són 206 habitatges i, per tant, un veritable drama social al nostre municipi."

La urbanització té vistes privilegiades (David Àngela/Catalunya Ràdio)

Des de la dècada dels 70 la situació s'ha enquistat. L'administració mirava cap a una altra banda mentre la urbanització continuava creixent. Cinquanta anys després, alguns d'aquests veïns, que asseguren que estan al dia de pagament d'impostos, temen a més haver de pagar milers d'euros per les despeses d'enderroc de casa seva.  

ARXIVAT A:
Urbanisme
Anar al contingut