Berguedà: llums i ombres del porta a porta
L'etiqueta delata que la brossa no s'ha baixat quan tocava
Catalunya al dia

Llums i ombres de la recollida porta a porta, a el Berguedà

La comarca ha passat de separar el 32% dels residus el 2017 a fregar ara el 70% i liderar el rànquing català, però els comportaments incívics persisteixen

Actualitzat

El Berguedà ja frega el 70% de recollida selectiva de residus, tres anys després d'implementar el porta a porta als municipis on es concentra la major part de població de la comarca.

Però, malgrat les bones xifres, encara hi ha ciutadans que no treuen les escombraries ni quan toca ni com toca. Això s'ha detectat sobretot al barri vell de Berga.

És per això que el Consell Comarcal i l'Ajuntament de Berga han posat ara en marxa una campanya a peu de carrer per comprovar que la recollida es faci bé i per millorar-ne el funcionament.

Ronda amb els tècnics

Acompanyem els responsables del servei en la seva passejada pels carrerons del barri vell de Berga, un dels punts on s'han detectat més comportaments incorrectes.

Berguedà: llums i ombres del porta a porta
El barri vell és la zona més problemàtica (Francesc Soler)

Bosses i més bosses de deixalles que no s'han recollit perquè les fraccions no s'han separat correctament o perquè no s'han tret dins les bosses que corresponen. Sara Fuertes, tècnica de residus de l'Àrea de Medi Ambient del Consell:

"Aquí tenim dues bosses amb restes orgàniques a dintre que s'han deixat aquesta nit. Hi veiem una etiqueta vermella que diu que estan sense cubell o bossa compostable, per tant, no s'han recollit."

Berguedà: llums i ombres del porta a porta
Bosses al carrer, símptoma de comportaments incívics (Francesc Soler)

Dues passes més enllà, una altra:

"Una bossa que sí que és compostable en aquest cas i estaria fet correctament però està treta sense cubell."

El següent pas? Un equip d'informadors va casa per casa per mirar de localitzar el responsable d'aquestes deixalles i explicar-li què ha fet malament.

"A vegades tenim sort, la gent ho entén, ens entén bé l'idioma i accepta la proposta, suposo que en el futur ho farà bé; hi ha gent que no està d'acord amb les mesures que es prenen des del govern i llavors senzillament decideix continuar fent-ho com ho fa."

El Daniel està trucant al porter d'un bloc de pisos en el moment en què surt una de les veïnes, la Natàlia:

"Nosaltres ho veiem bé perquè ho fem. Ara, els que no ho fan... Berga no havia sigut mai tan brut com és ara perquè de bosses així n'està ple."

Una opinió compartida per Roser Farràs, presidenta de l'associació de veïns del Capdamunt de la Vila:

"Separar i reciclar bé com fem ara molts no ho fèiem, però llavors també passa que la gent que ho fem bé volem tenir el carrer net. No volem rates i hi ha llocs que és terrible..."

Per fer-hi front, també es fa un reforç de les inspeccions per part de la Policia Local de Berga. Segons la cap de Medi Ambient, Gemma Vinyes, els efectes ja es noten:

"Hi ha bosses que estan abandonades i és molt complicat saber qui te les ha deixat. Si no pots vincular la bossa amb un habitatge és molt complicat poder-ne fer seguiment. Tenim el suport de la Policia Local que ens obre bosses per veure si podem identificar algun dels infractors... Ja hem detectat que en els dos o tres dies que estem actuant sobre el mateix barri la gent ja està participant més correctament."

Berguedà: llums i ombres del porta a porta
El reciclatge al Berguedà ha passat del 32 al 70% però cal més conscienciació (Francesc Soler)

Malgrat els problemes que causen les persones que no segueixen les normes, el Berguedà és un cas d'èxit. El 2017 només separava el 32% dels residus que produïa, un dels pitjors índexs del país. Vicenç Linares, conseller comarcal de Medi Ambient i Sostenibilitat:

"Era una aposta molt arriscada perquè hi havia moltes pors però, sense adonar-nos-en, gràcies a la gent que ho va agafar de seguida i als equips tècnics que van treballar de valent, hem passat de ser els tercers per la cua a ser els primers."

El Berguedà ja treballa per millorar la recollida selectiva als 19 petits municipis on no es fa el porta a porta i on s'optarà per instal·lar contenidors intel·ligents. Ara bé, per la Sara Fuertes tot és qüestió de voluntat, i posa aquest exemple:

"Des de l'inici del porta a porta vam detectar, fins i tot, gent invident que estava fent bé el servei i les aportacions. Per tant, és més la voluntat que no pas l'edat o la condició..."

 
Anar al contingut