TOTS ELS ÀUDIOS

 • Mai és tard per demanar perdó!
  Escolta àudio

  Mai és tard per demanar perdó!

  A "L'ofici d'educar" l'Oriol Dalmau ens recorda al seu contrapunt que quan feia 1er de BUP tenien un company de classe amb el que van exercir la crueltat adolescent. I fa poc s'ha tornat a retrobar amb el company per les xarxes, i aleshores per primera vegada ha entès el "bullying" en primera persona, no com a víctima, si no com a agressor, i està pensant 30 anys després demanar-li perdó.

 • "Yoon i la pulsera de jade", de Helen Recorvits
  Escolta àudio

  "Yoon i la pulsera de jade", de Helen Recorvits

  A "L'ofici d'educar", l'especialista en literatura infantil i juvenil Jaume Centelles ens porta, als "Llibres per somiar", "Yoon i la pulsera de jade", de Helen Recorvits. És la història d'una nena que ha d'anar a una escola nova, i la mare li regala una pulsera de jade. I quan va a l'escola fa una primera amiga, que li demana la pulsera, l'hi pren i no l'hi vol tornar; i ha d'intervenir la mestra per ajudar a resoldre la situació. Busqueu-lo.Té unes imatges precioses, i és una bona eina per parlar del "bullying" amb nens de 5 a 6 anys. El publica l'editorial Joventut.

 • L'antídot contra el "bullying" és desenvolupar l'empatia
  Escolta àudio

  L'antídot contra el "bullying" és desenvolupar l'empatia

  Més de la meitat dels nens i nenes han estat víctimes d'algun tipus de violència o humiliació a l'escola, la majoria, burles, rumors o cops. I gairebé un de cada quatre reconeix que ha participat en algun acte de violència o humiliació cap a altres companys. Com podem acabar definitivament amb el "bullying"? A "L'ofici d'educar" escoltem les receptes de Luis Moya, catedràtic de Psicobiologia i autor d'"Educar en la empatía"; Raul Rodrigo, víctima de "bullying" i autor de "Mi receta contra el acoso escolar"; Anna Morató, autora de "I si ens entenem?"; la professora Cristina Búcar, creadora d'Activitum; la terapeuta Alba Soler, i la mestra Anna Carpena, autora de "L'educació de l'empatia és possible". A més, tenim el contrapunt d'Oriol Dalmau, els "Llibres per somiar" de Jaume Centelles i "Torna-la a posar", amb José Luis Santiso.

 • Com no hem de parlar amb un adolescent perquè ens faci cas?
  Escolta àudio

  Com no hem de parlar amb un adolescent perquè ens faci cas?

  A "L'ofici d'educar", l'humorista Oriol Dalmau ha fet un estudi aprofundit sobre els adolescents, i ha arribat a la conclusió que hi ha quatre coses que hem d'evitar a l'hora de parlar-hi si volem que ens facin una mica de cas. Una: no li parlis com si fossis un col·lega adolescent. Dues: evita ser massa alarmista. Tres: evita parlar-li com si fos imbècil. I quatre: evita començar la conversa amb "jo a la teva edat...". La millor manera de comunicar-se amb l'adolescent és amb una paciència infinita.

 • Com es pot afavorir la comunicació amb els adolescents?
  Escolta àudio

  Com es pot afavorir la comunicació amb els adolescents?

  Es queixen que no els entenen, volen sentir-se més escoltats i no jutjats i que els dediquin més temps per saber com són; aquestes són algunes de les peticions que ens han fet arribar els adolescents a "L'ofici d'educar". Com podem millorar la comunicació i l'escolta amb els adolescents? En parlarem amb la psicòloga juvenil Eli Soler, creadora del blog "Educar adolescentes"; la psicoterapeuta familiar Clara Darder, coach en PNL i Gestalt, i Xavi Llambrich, autor del llibre "Estima", per ajudar els joves a transitar per l'adolescència. Escoltarem el contrapunt de l'humorista Oriol Dalmau, els "Llibres per somiar" del Jaume Centelles i acabarem amb l'espai "Torna-la a posar", del José Luis Santiso.

 • "22 segons" d'Eva Mejuto
  Escolta àudio

  "22 segons" d'Eva Mejuto

  Avui als Llibres per somiar el Jaume Centelles ens proposa el llibre "22 segons" d'Eva Mejuto que ens explica la història d'una adolescent que viu un procés de transsexualitat, en el seu camí per trobar la seva identitat, com repercuteix en el seu entorn i el seu camí fins a sentir-se lliure. Un llibre positiu avui a "L'ofici d'educar" per a joves de 13 i 14 anys, i que permet introduir el tema de la transsexualitat.

 • Que l'esperit rebel dels adolescents perduri en nosaltres!
  Escolta àudio

  Que l'esperit rebel dels adolescents perduri en nosaltres!

  A l'espai "Torna-la a posar" el músic José Luis Santiso fa un qüestionari a l'Elisabet Pedrosa sobre l'argot dels adolescents, i ha d'endevinar què vol dir cada paraula, i no n'encerta ni una, però n'aprèn molt. I acabem "L'ofici d'educar" amb el ritme del hip-hop del Senyor Oca i el tema "Bona amiga", perquè els adolescents si alguna cosa valoren molt són els amics i amigues i ser escoltats.

 • L'educació especial focalitza en les potencialitats, és màgica i ens enriqueix a tots
  Escolta àudio

  L'educació especial focalitza en les potencialitats, és màgica i ens enriqueix a tots

  Aquest diumenge a "L'ofici d'educar" vivim una experiència emotiva en una escola d'educació especial, l'escola Solc de Tarragona, que celebra el seu quarantè aniversari. Escoltem les ensenyances dels educadors: Blanca Mas, directora de l'escola Solc; Dolors Sugranyes, tutora del programa Help Me; Alba Cots, musicoterapeuta de l'Escola de Música de l'Ajuntament de Tarragona i del projecte MiraSona; Raquel Martínez, tutora del programa Petites Mirades, i Assumpció Canela, representat de l'EAP. I escoltem també els reptes del dia a dia de les famílies amb Isabel Gorostiaga, representant de l'AMPA, i els somnis dels seus alumnes, la Lara i el Maruan. I acabem amb l'espai "Torna-la a posar", del José Luis Santiso.

 • Gràcies a totes les escoles d'educació especial!
  Escolta àudio

  Gràcies a totes les escoles d'educació especial!

  El músic José Luis Santiso vol acabar agraint a tots aquells professionals del món de l'educació especial que fan una feina tan excepcional, i ho fa amb el grup Vent Endins, que s'han autoproduït un disc que es diu "Un moment per aturar-se". Gràcies a l'escola Solc, i també a tots els que ens escolteu. I gràcies al José Luis Santiso i al David Mendoza, que han fet possible aquest programa tan sensible!

 • Música i filosofia van de bracet amb "El vol del borinot"
  Escolta àudio

  Música i filosofia van de bracet amb "El vol del borinot"

  El músic José Luis Santiso a l'espai "Torna-la a posar" ens porta "El vol del borinot", la sintonia de la sèrie "Merlí". És una peça que es fa servir molt a les escoles bressol, perquè agrada molt a les criatures i és una bona manera d'introduir la música clàssica entre els més petits, i és una composició que també ha motivat sempre els instrumentistes, i per aquesta raó n'hi ha moltíssimes versions. Acabem "L'ofici d'educar" amb "El vol de borinot", un tema que té més d'un segle i que va compondre Rimski-Kórsakov.

 • Francesc Orella: "'Merlí' ha revaloritzat la professió de mestre!"
  Escolta àudio

  Francesc Orella: "'Merlí' ha revaloritzat la professió de mestre!"

  A "L'ofici d'educar" entrem a la casa familiar de l'actor Francesc Orella, a Valldoreix, per fer un salt als records de la seva infància, l'estima pels pares, que va perdre massa aviat, diu ell, i tot allò que l'ha ajudat a ser tot un Premi Nacional de Teatre. Parlem de les semblances i les diferències entre el Francesc Orella més íntim i l'irreverent professor de filosofia Merlí, i del boom d'una sèrie que ha sacsejat i ha fet pensar al món de l'educació, les famílies i els joves, a casa nostra i a l'estranger; fins al punt que un vídeo d'ell va ajudar a mantenir l'assignatura de filosofia a Xile i l'Argentina. Honest, compromès i sense pèls a la llengua, aposta per despertar consciències entre els joves amb el poder del teatre, la filosofia i el pensament crític. I acabarem el programa amb l'espai "Torna-la a posar" i el músic José Luis Santiso.

 • Falta educació emocional a l'escola, la família, la societat i la política
  Escolta àudio

  Falta educació emocional a l'escola, la família, la societat i la política

  Treballar les emocions a l'aula és una moda o una autèntica revolució? En la majoria de casos no vam ser educats emocionalment, som "analfabets emocionals", i és essencial fer arribar l'educació emocional als mestres (a les escoles), als alumnes, a les famílies i també als polítics, segons el catedràtic Rafel Bisquerra, perquè la falta de consciència emocional sovint condueix a la violència. Hem de ser capaços d'oferir models adults connectats emocionalment, explica la psicòloga Lara Terradas. I segons diversos estudis científics, diu la psicòloga i doctora en neurociències Marta Portero, l'educació emocional millora el rendiment, la convivència, la salut i l'aprenentatge dels alumnes. En parlem amb tots i escoltem també les criatures; la copresentadora de l'"Apocalipsi" Charlie Pee; Cesca Mestres, editora del Cep i la Nansa; Jaume Centelles, amb els "Llibres per somiar", i l'humorista Oriol Dalmau. I acabarem "L'ofici d'educar"" amb "Torna-la a posar" i el músic José Luis Santiso.

 • Molta paciència amb els idiotes
  Escolta àudio

  Molta paciència amb els idiotes

  L'humorista Oriol Dalmau ens explica a "L'ofici d'educar" l'educació emocional que va rebre quan era petit -nul·la-, i per tant celebra que ara hagi arribat l'educació emocional i que s'hagi entès que per aprendre s'ha d'estar emocionalment bé, i tenir habilitats socials. Així doncs, diu l'Oriol, molta paciència amb els idiotes perquè simplement no van rebre educació emocional.

 • "Menjacabòries" d'Anthony Browne
  Escolta àudio

  "Menjacabòries" d'Anthony Browne

  L'autor de "La biblioteca, el cor de l'escola", Jaume Centelles, ens porta a "L'ofici d'educar" el llibre per somiar "Menjacabòries", d'Anthony Browne, que ens explica la història del Bernat, un nen que quan va a dormir comença a pensar en tot el que el preocupa, té moltes cabòries. I un dia el deixen a dormir a casa l'àvia, i quan li explica el que li passa, l'àvia li dona un remei: un ninotet de Guatemala que es queda les penes quan anem a dormir; i ho prova, i la història no s'acaba aquí. Busqueu-la, publicada per Kalandraka.

 • Jugueu amb la música i les emocions
  Escolta àudio

  Jugueu amb la música i les emocions

  A l'espai "Torna-la a posar", el músic José Luis Santiso avui ens ha seleccionat algunes cançons i ens les posa per jugar a sentir emocions. Ens hi acompanyeu? Ràbia, benestar, pau, fàstic... I acabem amb una cançó cent per cent positiva: "Alegria" d'Antonia Font. Poseu música als vostres estats d'ànim i la vida serà molt millor, paraula de "L'ofici d'educar"!

Anar al contingut