TOTS ELS ÀUDIOS

 • El gran paper de l'educació musical durant la República
  Escolta àudio

  El gran paper de l'educació musical durant la República

  A "L'ofici d'educar" el músic Jose Luis Santiso ha fet una mica de recerca històrica per l'espai "Torna-la a posar", i ha descobert que la música, i les arts en general, van tenir un paper molt important en l'educació de la República. Ens parla, per exemple, de Joan Llongueres, que va introduduir el mètode Dalcroze; i d'Apel·les Mestres, molt polifacètic, i que va fer més de cent cançons d'infants durant la República, i escoltem una versió d'una d'elles, "El ruc savi". Visca la República!

 • És essencial implicar els científics amb la malaltia i la família
  Escolta àudio

  És essencial implicar els científics amb la malaltia i la família

  Què demanen els científics a les famílies? I les famílies a la recerca? A "L'ofici d'educar", ens sumem a La Marató afavorint el diàleg entre famílies i científics, a partir d'un cas concret, la síndrome de Rett, una malaltia del neurodesenvolupament, segona causa de retard mental en nenes. S'asseuen a dialogar dos pares, el Biel Mauri, pare de l'Arlet, i el David Luna, pare de la Nora i president de l'Associació Catalana de la Síndrome de Rett, i escoltem l'Estela Alzugaray, mare de la Laura, i la Fali Vázquez, mare de l'Andrea. I s'asseuen també a dialogar la doctora i genetista Judith Armstrong, i la neuropediatra Mercè Pineda, del grup de recerca en Rett de l'Hospital Sant Joan de Déu; i també escoltem què demanen a la ciència els germans de la Gina, el Jan i el Pol. Coneixerem la història de la Queralt, amb la Cristina Gutiérrez de la Granja; i acabarem amb el músic José Luis Santiso i la cançó amb lletra de Jorge Drexler que va musicar per divulgar la síndrome de Rett.

 • Una cançó dedicada a totes les nenes Rett
  Escolta àudio

  Una cançó dedicada a totes les nenes Rett

  A "L'ofici d'educar", el músic José Luis Santiso ens porta a "Torna-la a posar" la preciosa cançó que va compondre "Canción para Gina", amb lletra del també músic Jorge Drexler, i que es va inspirar en el llibre "Criatures d'un altre planeta" de l'Elisabet Pedrosa. El llibre explica la vivència d'una família amb una filla amb síndrome de Rett. Avui dediquem el programa a totes les nenes Rett, com la Gina, i també a totes les criatures que tenen malalties minoritàries i a les seves famílies.

 • Històries de la natura: la Queralt
  Escolta àudio

  Històries de la natura: la Queralt

  La Cristina Gutiérrez ens explica, a "L'ofici d'educar", la història de la Queralt, una nena que va deixar empremta a la Granja, per la seva saviesa, força i coherència. La Queralt és una nena amb diversitat funcional que, tot i així, gràcies al seu coratge, va fer totes les activitats de la Granja, fins i tot el circuit Indiana Jones. La presència de la Queralt va permetre entrenar amb el grup l'autoestima, el treball en equip i la comunicació positiva; i la Queralt es va guanyar l'admiració de tot l'equip.

 • No facis Bullying!
  Escolta àudio

  No facis Bullying!

  A "L'ofici d'educar", el músic José Luis Santiso ens porta, per il·lustrar el tema d'avui a l'espai "Torna-la a posar", la cançó "Rispect" ben trapera del nostre estimat grup "Xiula", i que ens diu que fem moltes altres coses, com el "panxing" "surfing, "trekking" o posar-nos a la pell de l'altre, en lloc de fer "bullying".

 • Mai és tard per demanar perdó!
  Escolta àudio

  Mai és tard per demanar perdó!

  A "L'ofici d'educar" l'Oriol Dalmau ens recorda al seu contrapunt que quan feia 1er de BUP tenien un company de classe amb el que van exercir la crueltat adolescent. I fa poc s'ha tornat a retrobar amb el company per les xarxes, i aleshores per primera vegada ha entès el "bullying" en primera persona, no com a víctima, si no com a agressor, i està pensant 30 anys després demanar-li perdó.

 • "Yoon i la pulsera de jade", de Helen Recorvits
  Escolta àudio

  "Yoon i la pulsera de jade", de Helen Recorvits

  A "L'ofici d'educar", l'especialista en literatura infantil i juvenil Jaume Centelles ens porta, als "Llibres per somiar", "Yoon i la pulsera de jade", de Helen Recorvits. És la història d'una nena que ha d'anar a una escola nova, i la mare li regala una pulsera de jade. I quan va a l'escola fa una primera amiga, que li demana la pulsera, l'hi pren i no l'hi vol tornar; i ha d'intervenir la mestra per ajudar a resoldre la situació. Busqueu-lo.Té unes imatges precioses, i és una bona eina per parlar del "bullying" amb nens de 5 a 6 anys. El publica l'editorial Joventut.

 • L'antídot contra el "bullying" és desenvolupar l'empatia
  Escolta àudio

  L'antídot contra el "bullying" és desenvolupar l'empatia

  Més de la meitat dels nens i nenes han estat víctimes d'algun tipus de violència o humiliació a l'escola, la majoria, burles, rumors o cops. I gairebé un de cada quatre reconeix que ha participat en algun acte de violència o humiliació cap a altres companys. Com podem acabar definitivament amb el "bullying"? A "L'ofici d'educar" escoltem les receptes de Luis Moya, catedràtic de Psicobiologia i autor d'"Educar en la empatía"; Raul Rodrigo, víctima de "bullying" i autor de "Mi receta contra el acoso escolar"; Anna Morató, autora de "I si ens entenem?"; la professora Cristina Búcar, creadora d'Activitum; la terapeuta Alba Soler, i la mestra Anna Carpena, autora de "L'educació de l'empatia és possible". A més, tenim el contrapunt d'Oriol Dalmau, els "Llibres per somiar" de Jaume Centelles i "Torna-la a posar", amb José Luis Santiso.

 • Com no hem de parlar amb un adolescent perquè ens faci cas?
  Escolta àudio

  Com no hem de parlar amb un adolescent perquè ens faci cas?

  A "L'ofici d'educar", l'humorista Oriol Dalmau ha fet un estudi aprofundit sobre els adolescents, i ha arribat a la conclusió que hi ha quatre coses que hem d'evitar a l'hora de parlar-hi si volem que ens facin una mica de cas. Una: no li parlis com si fossis un col·lega adolescent. Dues: evita ser massa alarmista. Tres: evita parlar-li com si fos imbècil. I quatre: evita començar la conversa amb "jo a la teva edat...". La millor manera de comunicar-se amb l'adolescent és amb una paciència infinita.

 • Com es pot afavorir la comunicació amb els adolescents?
  Escolta àudio

  Com es pot afavorir la comunicació amb els adolescents?

  Es queixen que no els entenen, volen sentir-se més escoltats i no jutjats i que els dediquin més temps per saber com són; aquestes són algunes de les peticions que ens han fet arribar els adolescents a "L'ofici d'educar". Com podem millorar la comunicació i l'escolta amb els adolescents? En parlarem amb la psicòloga juvenil Eli Soler, creadora del blog "Educar adolescentes"; la psicoterapeuta familiar Clara Darder, coach en PNL i Gestalt, i Xavi Llambrich, autor del llibre "Estima", per ajudar els joves a transitar per l'adolescència. Escoltarem el contrapunt de l'humorista Oriol Dalmau, els "Llibres per somiar" del Jaume Centelles i acabarem amb l'espai "Torna-la a posar", del José Luis Santiso.

 • "22 segons" d'Eva Mejuto
  Escolta àudio

  "22 segons" d'Eva Mejuto

  Avui als Llibres per somiar el Jaume Centelles ens proposa el llibre "22 segons" d'Eva Mejuto que ens explica la història d'una adolescent que viu un procés de transsexualitat, en el seu camí per trobar la seva identitat, com repercuteix en el seu entorn i el seu camí fins a sentir-se lliure. Un llibre positiu avui a "L'ofici d'educar" per a joves de 13 i 14 anys, i que permet introduir el tema de la transsexualitat.

 • Que l'esperit rebel dels adolescents perduri en nosaltres!
  Escolta àudio

  Que l'esperit rebel dels adolescents perduri en nosaltres!

  A l'espai "Torna-la a posar" el músic José Luis Santiso fa un qüestionari a l'Elisabet Pedrosa sobre l'argot dels adolescents, i ha d'endevinar què vol dir cada paraula, i no n'encerta ni una, però n'aprèn molt. I acabem "L'ofici d'educar" amb el ritme del hip-hop del Senyor Oca i el tema "Bona amiga", perquè els adolescents si alguna cosa valoren molt són els amics i amigues i ser escoltats.

 • L'educació especial focalitza en les potencialitats, és màgica i ens enriqueix a tots
  Escolta àudio

  L'educació especial focalitza en les potencialitats, és màgica i ens enriqueix a tots

  Aquest diumenge a "L'ofici d'educar" vivim una experiència emotiva en una escola d'educació especial, l'escola Solc de Tarragona, que celebra el seu quarantè aniversari. Escoltem les ensenyances dels educadors: Blanca Mas, directora de l'escola Solc; Dolors Sugranyes, tutora del programa Help Me; Alba Cots, musicoterapeuta de l'Escola de Música de l'Ajuntament de Tarragona i del projecte MiraSona; Raquel Martínez, tutora del programa Petites Mirades, i Assumpció Canela, representat de l'EAP. I escoltem també els reptes del dia a dia de les famílies amb Isabel Gorostiaga, representant de l'AMPA, i els somnis dels seus alumnes, la Lara i el Maruan. I acabem amb l'espai "Torna-la a posar", del José Luis Santiso.

 • Gràcies a totes les escoles d'educació especial!
  Escolta àudio

  Gràcies a totes les escoles d'educació especial!

  El músic José Luis Santiso vol acabar agraint a tots aquells professionals del món de l'educació especial que fan una feina tan excepcional, i ho fa amb el grup Vent Endins, que s'han autoproduït un disc que es diu "Un moment per aturar-se". Gràcies a l'escola Solc, i també a tots els que ens escolteu. I gràcies al José Luis Santiso i al David Mendoza, que han fet possible aquest programa tan sensible!

 • Francesc Orella: "'Merlí' ha revaloritzat la professió de mestre!"
  Escolta àudio

  Francesc Orella: "'Merlí' ha revaloritzat la professió de mestre!"

  A "L'ofici d'educar" entrem a la casa familiar de l'actor Francesc Orella, a Valldoreix, per fer un salt als records de la seva infància, l'estima pels pares, que va perdre massa aviat, diu ell, i tot allò que l'ha ajudat a ser tot un Premi Nacional de Teatre. Parlem de les semblances i les diferències entre el Francesc Orella més íntim i l'irreverent professor de filosofia Merlí, i del boom d'una sèrie que ha sacsejat i ha fet pensar al món de l'educació, les famílies i els joves, a casa nostra i a l'estranger; fins al punt que un vídeo d'ell va ajudar a mantenir l'assignatura de filosofia a Xile i l'Argentina. Honest, compromès i sense pèls a la llengua, aposta per despertar consciències entre els joves amb el poder del teatre, la filosofia i el pensament crític. I acabarem el programa amb l'espai "Torna-la a posar" i el músic José Luis Santiso.

Anar al contingut