TOTS ELS ÀUDIOS

 • Sororitat i marginació: tornant la dignitat a les més invisibles
  Escolta àudio

  Sororitat i marginació: tornant la dignitat a les més invisibles

  Presoneres, immigrants, sensesostre..., són moltes les dones que viuen fora dels marges del que la societat considera normal o convenient. La seva realitat és plena de soledat, incomprensió i falta d'oportunitats. Parlem amb tres dones que lluiten cada dia per retornar a les més invisibles la dignitat i l'esperança per un futur millor: Maite Bosch, de la Fundació Arrels; Noemí Carreras, infermera de la presó de dones de Wad-Ras, i Mercè Amor, cofundadora de l'Associació Intercultural Diàlegs de Dona

 • Les dones fem podcasts
  Escolta àudio

  Les dones fem podcasts

  Fresques, subversives i sense pèls a la llengua. Amb tecnologia senzilla i fets des de casa, els podcasts omplen la xarxa d'una oferta de ràdio nova i diferent. Descobrim quatre podcasts fets per dones que atrauen per la seva originalitat: Orella furtiva, Gent de merda, Les golfes i Coses modernes.

 • Dones i Covid: més deprimides i ansioses que els homes?
  Escolta àudio

  Dones i Covid: més deprimides i ansioses que els homes?

  Més ansioses, més tristes i més incapaces de gestionar l'estrès. Alguns estudis apunten que la crisi sanitària de la COVID ha afectat psicològicament més les dones que els homes. Busquem els possibles motius i causes amb la psicòloga Silvia Edo.

 • "Sóc una bombolla", les solteres sense fills durant la Covid
  Escolta àudio

  "Sóc una bombolla", les solteres sense fills durant la Covid

  Les mesures de prevenció pel coronavirus han tingut en compte, per sobre de tot, les famílies bombolla on encara s'assumeix que tots hi vivim. Naturalment, aquesta situació no és universal. Hem parlat amb dones adultes que viuen soles perquè ens expliquin les seves experiències durant el confinament: manca de contacte físic, solitud, problemes per relacionar-se i altres testimonis de primera mà.

 • Dones compartint pis durant la Covid fent trampes a la tristor
  Escolta àudio

  Dones compartint pis durant la Covid fent trampes a la tristor

  Marxem a un pis de noies joves. Són la Marta, l'Anna i la Clara, a l'Eixample de Barcelona. Ens parlen de com han viscut els últims mesos: estudiant, sense feina, de vegades alcohol, molt Netflix i més d'una llàgrima.

 • Solteres i sense fills, petem la bombolla!
  Escolta àudio

  Solteres i sense fills, petem la bombolla!

  En època de Covid s'ha parlat molt de famílies, però molt poc de totes les dones que viuen soles sense fills, que normalment tenen una vida social força intensa i l'han reduïda del tot. Com es viu 24 h sola, si a més es teletreballa? Com es cobreixen les necessitats d'afecte, de sexe, de companyia, d'aquestes persones? Com conviuen amb la soledat? Se'ns ha dit que són una bombolla, a "Les dones i els dies" la petem! Parlem amb una psicòloga que ens explica l'estrès a què estan sotmeses, entrevistem dones joves i d'altres que no ho són tant, persones que viuen en pisos compartits i d'altres que senten cada dia el so de les canonades.

 • "Més val sola que mal acompanyada", més que una frase feta
  Escolta àudio

  "Més val sola que mal acompanyada", més que una frase feta

  És possible quantificar els efectes de l'amor romàntic i els seus convencionalismes i esterotips en la població? Podem saber amb dades quines repercussions ha tingut aquest fals ideal de parella? Parlem amb Laura Sagnier, especialista en intel·ligència de mercat i activista proigualtat d'oportunitats per a les dones. La Laura és autora de l'estudi "Las mujeres hoy: cómo son, qué piensan y cómo se sienten".

 • Busco un amor de pel·lícula? Les doctrines del cinema
  Escolta àudio

  Busco un amor de pel·lícula? Les doctrines del cinema

  L'amor és un dels temes més recurrents del cinema, i apareix, fins i tot, en pel·lícules de gèneres tan diversos com l'acció o l'animació infantil. La indústria cinematogràfica l'utilitza com a reclam i, sovint, ofereix visions poc realistes de les relacions de parella i plenes de convencionalismes. Amb la crítica de cinema Violeta Kovacsics analitzem quins relats i discursos trobem a la gran pantalla i com ens han influenciat. Volem un amor romàntic, tal com el veiem a les pel·lícules?

 • L'amor romàntic sotmet les dones
  Escolta àudio

  L'amor romàntic sotmet les dones

  "T'estimaré tota la vida. No m'abandonis. No puc viure sense tu". Les heu sentides mai, aquestes frases? Us les han dit mai? Les heu dites? Estan tan incorporades a la nostra cultura que no ens adonem del significat que tenen. Aquest dissabte parlem del mal que ens ha fet l'amor romàntic, a les dones, i, de passada, a tots. Parlem amb l'educadora social Laura Latorre, descobrim com el cinema ha perpetuat la desigualtat entre homes i dones i ho posem en xifres.

 • Laura Latorre, educadora: "L'amor romàntic perpetua la desigualtat en les relacions"
  Escolta àudio

  Laura Latorre, educadora: "L'amor romàntic perpetua la desigualtat en les relacions"

  Des de petites se'ns parla de trobar la mitja taronja, el príncep blau; i, si no és així, també es diuen vulgaritats del tipus, "se't passarà l'arròs", perquè encara perdura la idea social que una dona que no està casada o amb parella està incompleta. Per tant, encara que moltes ens resistim al mandat de l'amor romàntic -o tal com ens l'han venut, la majoria de dones patirem per amor perquè entrem gairebé sempre en un terreny desigual, on l'home i la dona no estan ni educats per igual, ni tenen els mateixos rols en la relació. A ells, una relació amorosa els reforça la seva autoestima; a nosaltres ens han dit que estimar és tenir cura de l'altre, i l'amor romàntic, està demostrat, fa que ens oblidem de nosaltres mateixes. Parlem amb Laura Latorre, educadora social i autora de "Polifonia amorosa", de l'editorial Bellaterra, i "Conjugar el amor", de l'editorial Oveja Roja.

 • Ballarines referents de la història: sacrifici, talent i cànons
  Escolta àudio

  Ballarines referents de la història: sacrifici, talent i cànons

  Dones admirades i desitjades, algunes fortament criticades i d'altres obligades a deixar córrer els seus somnis. La dansa ha estat, des de sempre, un espai principalment femení i ha sigut reflex dels cànons i els rols de dona de cada època. Fem un repàs de les principals figures femenines de la història de la dansa a Catalunya per descobrir-hi vides de sacrifici personal, de lluita per professionalitzar-se i d'investigació, a través del moviment, de més llibertat espiritual i social.

 • Montse Colomé, coreògrafa i ballarina: "Obstinació és el que defineix millor les dones a la dansa"
  Escolta àudio

  Montse Colomé, coreògrafa i ballarina: "Obstinació és el que defineix millor les dones a la dansa"

  Montse Colomé és coreògrafa i ballarina. Ha treballat durant anys amb Comediants, amb Carles Santos, va crear la coreografia de cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona. Ha treballat com a directora d'actors per a l'òpera i el teatre, on ha treballat amb Lluís Pasqual, Josep Maria Mestres, Xavier Albertí i molts més. Ha fet de professora també a l'Institut del Teatre i també s'ha dedicat al teatre musical. Aquesta dona que s'escapa de tot estereotip ens explica com ser ballarina fora dels cànons.

 • Joves del contemporani, ballarines en contra dels estereotips
  Escolta àudio

  Joves del contemporani, ballarines en contra dels estereotips

  "Una ballarina ha d'estar prima, ser jove i destrossar-se el cos en nom de la seva carrera. Carrera que, per descomptat, serà molt curta, perquè als quaranta haurà de plegar." Us sonen aquestes idees preconcebudes? De fet, són idees preconcebudes que teniu vosaltres mateixes? Sabem que el món de la dansa pot ser molt difícil en tots aquests aspectes, però ens preguntem si les noves generacions de ballarines ho experimenten igual que les seves predecessores. Per això hem parlat amb Eulàlia Bergadà i Anna Hierro, dues ballarines joves amb carreres consolidades, per saber què n'opinen.

 • Ballo com vull!
  Escolta àudio

  Ballo com vull!

  Tots tenim al cap la imatge de la ballarina amb el tutú i les sabatilles de punta com un simple ornament al servei de la bellesa. Quina pressió física i psicològica viuen des de l'inici de la seva carrera? Com poden escapar-se'n? A "Les dones i els dies" trenquem prejudicis i descobrim coreògrafes, ballarines, d'ara i de fa anys. Què ha canviat?

 • Menopausa, una oportunitat per estimar-nos
  Escolta àudio

  Menopausa, una oportunitat per estimar-nos

  Avui parlem de menopausa. De l'estigma que arrossega, del poc que en sabem i sobretot de com viure-la millor i preparar-nos per a aquesta etapa de la vida, que no és cap malaltia. Xerrem amb la ginecòloga Montserrat Manubens, la nutricionista Martina Ferrer i la psicòloga Sandra García Lumbreras, i sobretot amb moltes dones que l'estan passant o la veuen a prop.

Anar al contingut