TOTS ELS ÀUDIOS

 • Dones a la guerra: o agafen el fusell o es converteixen en arma
  Escolta àudio

  Dones a la guerra: o agafen el fusell o es converteixen en arma

  Sempre se'ns ha dit que la guerra és cosa d'homes, i, és clar, les dones no apareixen a la foto. No és cert que les dones no en formin part, però es veu que l'heroisme no és per a nosaltres. A les pel·lícules, els homes se'n van a la guerra i les dones es queden a casa donant el pit i preparant el dinar. Res a veure amb la realitat: les dones han agafat el fusell, han tingut cura dels malalts i el seu cos s'ha convertit també en camp de batalla. Parlem del paper de les dones a la guerra amb historiadores, periodistes, escriptores, dramaturgues...

 • "No és una dona... és un soldat!"
  Escolta àudio

  "No és una dona... és un soldat!"

  Descobrim com pot ser de cruel la guerra quan la relaten les dones que l'han viscut en primera línia de combat. Uns testimonis que normalment són obviats de la història i desprestigiats per la mateixa societat que les hauria de tractar com a heroïnes. Això és el que va passar amb el gairebé milió de dones russes que es van allistar a l'Exèrcit Roig durant la II Guerra Mundial. Dones que van viure el retorn de la guerra amb culpa, soledat i silenci fins que la periodista i escriptora Svetlana Aleksiévitx en va recollir el testimoni amb "La guerra no té cara de dona". Una obra que li va valer el Premi Nobel de literatura l'any 2015.

 • El cos de la dona encara és una arma de guerra
  Escolta àudio

  El cos de la dona encara és una arma de guerra

  Amb "Encara hi ha algú al bosc" la dramaturga Anna Maria Ricart ens presenta uns relats esgarrifosos sobre la Guerra dels Balcans i la crueltat que s'hi va exercir contra les dones. Una obra de teatre que demostra com el cos femení continua sent, en les guerres actuals, una arma de guerra.

 • Contra el clixé: la dona a la guerra
  Escolta àudio

  Contra el clixé: la dona a la guerra

  Quan pensem en la guerra, o fins i tot, en la representació de la guerra: a les pel·lícules, la literatura i l'art, sempre veiem homes, soldats a les trinxeres, soldats anant a la guerra, tornant-hi, amb fusells, ferits, sempre homes. Tot aquest imaginari ens ha portat la majoria a pensar que les dones, durant les guerres, han tingut un paper secundari, que s'han quedat a casa a tenir cura de les criatures i a fer el dinar. Res més lluny de la realitat, en la majoria de guerres del segle XIX i XX, les dones hi han tingut un paper actiu, però com i de quina manera? En parlem amb Susanna Tavera, historiadora i catedràtica emèrita jubilada d'Història Contemporània a la Universitat de Barcelona.

 • Dones espies, el doble silenci
  Escolta àudio

  Dones espies, el doble silenci

  El món de l'espionatge no s'ha quedat fora dels imperatius del patriarcat. S'han invisibilitzat als llibres d'història sota la imatge de la "femme fatale", s'ha minimitzat la seva tasca i, fins i tot, en moltes ocasions, no se'ls ha donat la categoria d'espies, només pel fet de ser dones. En aquest programa volem reivindicar-les, conscients que moltes se n'hauran quedat fora i que, encara avui, n'hi ha moltes més i no són una excepció, com volen que pensem alguns.

 • "Mataharis" a la catalana
  Escolta àudio

  "Mataharis" a la catalana

  Les catalanes tenim fusta d'espies? Més del que ens pensem. Descobrim tres dones amb vides que semblen extretes d'una novel·la o d'una pel·lícula. Eren capaces d'enganyar tot un destacament militar i aconseguir els secrets més preuats fent valer la seva astúcia i sensualitat. Tres noms de dona amb història: Marianna de Copons, decisiva en la Guerra de Successió; Caritat del Río, mare i còmplice de Ramon Mercader en l'assassinat de Trotski; i, Marina Noreg, la ballarina protegida de Stalin que va col·laborar amb els nazis.

 • Alejandra Suárez: "El pare era un agent de la CIA i el seu enllaç era una dona"
  Escolta àudio

  Alejandra Suárez: "El pare era un agent de la CIA i el seu enllaç era una dona"

  Alejandra Suárez, quan tenia 13 anys, va descobrir que el seu pare era agent de la CIA i això li va trastocar la vida. Més tard, en va escriure un llibre: "Nombre en clave: Trigon. La historia de cómo descubrí que mi padre era un agente de la CIA", editat per Punto de Vista. Ens parla de la història del seu pare i ens descobreix la figura d'una dona, Martha Peters, que va ser crucial en la feina del seu pare, d'origen rus.

 • Dones espies, més enllà de la "femme fatale" del patriarcat
  Escolta àudio

  Dones espies, més enllà de la "femme fatale" del patriarcat

  La historiadora i escriptora Laura Manzanera ens fa un repàs de la història d'algunes de les espies més famoses, a partir del seu llibre "Mujeres espías. Intrigas y sabotaje tras las líneas enemigas", editat per Debate. Manzanera ens descobreix que hi ha vida més enllà de Matahari i de l'espia, construïda pel patriarcat, que assimila la feina d'espionatge a la prostitució i que l'espionatge fet per dones no és una nota de color en la història de l'espionatge en general, sinó que moltíssimes dones s'hi van dedicar amb èxit

 • A la conquesta del plaer femení!
  Escolta àudio

  A la conquesta del plaer femení!

  Des de petites, a les dones, ens diuen: "creua les cames, no t'asseguis així", els llibres de l'escola ens dibuixen uns genitals femenins on només existeixen els òrgans reproductors i, quan ens fem adultes, ens diuen que trobarem algú que ens farà contentes. Per què deixem el plaer físic en mans d'un altre? O d'un objecte? Avui reivindiquem el plaer femení amb la sexòloga de Mundo Ivaginario, Izaskun Zarrandikoetxea; parlem amb la psicòloga Marina Castro sobre els tabús i les construccions que ens fan mal, i també de la importancia de l'educació sexual des que som infants amb l'antropòloga Estel Malgosa.

 • Claus psicològiques per gaudir del sexe amb llibertat
  Escolta àudio

  Claus psicològiques per gaudir del sexe amb llibertat

  Les dones hem rebut una herència plena de prejudicis, pors, silencis i tabús pel que fa al sexe. Això desemboca molt sovint en frustració i a vegades, fins i tot, moltes dones arriben a fingir l'orgasme. Amb la psicòloga i sexòloga Marina Castro descobrim quins són els principals bloquejos que patim les dones a l'hora de mantenir relacions sexuals amb llibertat i plaer.

 • L'educació sexual per a criatures obvia el plaer de la dona
  Escolta àudio

  L'educació sexual per a criatures obvia el plaer de la dona

  Com afecta l'educació sexual la relació de les dones amb el seu propi plaer? Què aprenen des de petites les nenes -i les persones socialitzades com a nenes- per entendre que el seu orgasme no importa? Sabem parlar de sexualitat amb els infants? Ho comentem amb Estel Malgosa, investigadora en antropologia a la Universitat Autònoma de Barcelona.

 • El secret del plaer femení: l'autoexploració
  Escolta àudio

  El secret del plaer femení: l'autoexploració

  Izaskun Zarrandikoetxea, sexòloga de Mundo Ivaginario, un projecte amb perspectiva feminista, ens descobreix les claus del plaer femení. Durant la conversa, la sexòloga de Bilbao apunta: 'les dones hem de ser responsables del nostre plaer" i, en aquest sentit, la millor manera d'aconseguir-ho és conèixer bé el nostre cos. Diu també: "no hauríem de fer categories amb el plaer; no és millor el coit que la masturbació". També reflexiona sobre la genitalització de la sexualitat i com aquest model sexual limita tant homes com dones.

 • L'humor femení, un altre invent del patriarcat?
  Escolta àudio

  L'humor femení, un altre invent del patriarcat?

  Desmuntem els mites a l'entorn de l'humor femení amb l'escriptora i còmica Isabel Franc. A través del seu llibre "Las humoristas: ensayo poco serio sobre mujeres y humor" descobrim una altra mirada sobre la història de la comèdia feta per dones.

 • Oye Sherman i Ana Polo parlen de l'humor molt seriosament
  Escolta àudio

  Oye Sherman i Ana Polo parlen de l'humor molt seriosament

  Al patriarcat li ha costat molt admetre que les dones poden pujar a l'escenari i fer tanta gràcia, o més, que els homes. En parlem amb dues monologuistes que s'han fet un lloc en el panorama de la comèdia a Catalunya: Oye Sherman i Anna Polo. Amb elles descobrim com de seriós pot ser l'humor fet per dones.

 • Ja no ens fan gràcia els seus acudits: les dones agafen el micròfon
  Escolta àudio

  Ja no ens fan gràcia els seus acudits: les dones agafen el micròfon

  Hem sentit moltes vegades que les dones no tenim sentit de l'humor. El problema és que els acudits fets pels homes no ens fan gràcia? O és que estem cansades de ser només espectadores? Cada cop són més les monologuistes que demostren que les dones sí que som gracioses pujant als escenaris amb un humor subtil i ple d'ironia fina.

Anar al contingut