La portada

 • Portada Terribas: "Qui és Vox?"
  Escolta àudio

  Portada Terribas: "Qui és Vox?"

  "Qui és Vox? Un partit que demana l'expulsió d'Espanya de 52.000 persones migrades sense papers. Preneu-ne nota. I podríem seguir amb les exigències dels seus 12 diputats per canviar el poder a Andalusia. On van el PP i C's si accepten els vots d'aquesta formació xenòfoba i racista per arribar al poder? Cap a l'extrema dreta. És tan senzill com això. I fent-ho, aboquen Espanya i les seves formacions cap a valors que s'allunyen de la tolerància, la igualtat, la lluita contra la violència masclista, la integració i altres principis fonamentals, que teòricament protegeix la constitució del 78, que tant reivindiquen PP i Ciutadans."

 • Portada Terribas: "Laura Rosel ha estat un puntal del 'FAQS'. Els puntals sempre troben estructures"
  Escolta àudio

  Portada Terribas: "Laura Rosel ha estat un puntal del 'FAQS'. Els puntals sempre troben estructures"

  Ens despertem amb ganes de dir a Laura Rosel que ha estat una magnífica periodista al capdavant del "Preguntes freqüents". Que les persones que donen la cara en moments tan complexos de la nostra vida política i social no ho tenen fàcil, i que ella ha estat un puntal. I que els puntals sempre troben estructures on fer feina. Així que tota la sort que es mereix el seu talent. I sort també a TV3 en la nova etapa que Cristina Puig tirarà endavant al "FAQS". Relleu per sorpresa, quan la sorpresa hauria de ser el canvi de l'estructura directiva dels mitjans públics, que ja fa temps que hauria d'haver-se produït. Demà preguntarem al president del Parlament, Roger Torrent, per la paràlisi en alguns organismes que han de ser aprovats pel ple. Perquè no és només la Corporació.

 • Portada Terribas: "Què és la sort? Hi ha qui confia que la vida depèn d'un gest de l'atzar"
  Escolta àudio

  Portada Terribas: "Què és la sort? Hi ha qui confia que la vida depèn d'un gest de l'atzar"

  Dilluns, 7 de gener del 2019. El concepte de sort és enganyós, no trobeu? Aquests dies de festes tothom es desitja sort! Què és la sort? Hi ha qui confia que la vida depèn d'un gest de l'atzar. I sí, a vegades passa que ensopeguem amb una persona que ens canvia la vida. Sí, és cert que l'atzar de tant en tant, juga bones passades. (...) Ara bé, hi ha persones, que viuen en circumstàncies dures, econòmiques, socials, familiars, judicials, polítiques, als quals no és l'atzar ni la sort que els juga males passades. Som les persones que convivim amb elles i que no encertem a repartir millor les cartes o no som capaços de resoldre els problemes amb maduresa i generositat. Per tant, la vida no és qüestió de sort ni depèn de l'atzar. La vida no és cap loteria. La vida bàsicament depèn del que fem nosaltres als altres, amb els altres, i, malauradament, contra els altres -els seus drets, els seus cossos i les seves llibertats-.

 • Portada Terribas: A partir del 7 de gener sentirem la mirada de Joaquim Maria Puyal"
  Escolta àudio

  Portada Terribas: A partir del 7 de gener sentirem la mirada de Joaquim Maria Puyal"

  "El matí de Catalunya Ràdio" ha demanat als Reis una mirada de detall, amb visió perifèrica, amb capacitat d'aturar-se en realitats que ens passin per alt enmig del soroll, amb una veu que durant un parell de minuts, en el moment de màxima fressa del matí, ens permeti agafar aire. I aquests Reis em faran cas. Confiança cega en els Reis sense uniformes que travessen deserts en silenci. I el dia 7 de gener, quan hagin passat Ses Majestats, us despertarem com fem cada dia, i a dos quarts de nou sentirem una nova mirada cada dia a "El matí de Catalunya Ràdio": durant dos minuts, agafarem aire i escoltarem "La mirada del Puyal".

 • Portada Terribas: "Si Espanya vol recuperar el prestigi democràtic s'haurà de posar les piles"
  Escolta àudio

  Portada Terribas: "Si Espanya vol recuperar el prestigi democràtic s'haurà de posar les piles"

  Dijous, 27 de desembre del 2018, aquell dia que et lleves i dius: "Va, ja hem superat Nadal i Sant Esteve". Per als qui són a la presó, per a totes les persones privades de llibertat, són dies especialment difícils, també per als que són a l'exili, un Nadal més lluny de moltes persones que s'estimen. Potser per això hem vist centenars de persones de nit a prop dels murs per fer-los companyia o ahir el Palau de la Música drets i els cantaires amb fotografies dels presos i exiliats mentre cantaven el "Cant de la senyera". Qui són? Els seus votants... Aquest és el problema. Que els que hi ha a la presó i a l?exili són persones elegides a les urnes.

 • Portada Terribas: "Un 24 de desembre, el millor és deixar la màgia pels qui alimenten el tió"
  Escolta àudio

  Portada Terribas: "Un 24 de desembre, el millor és deixar la màgia pels qui alimenten el tió"

  Dilluns 24 de desembre. Avui, nit de Nadal. Per a qui això signifiqui alguna cosa, escampeu-ho tot l'any. Dissabte, Pepe Beúnza, un dels activistes de referència de la no-violència, va començar una xerrada sobre la presó com a eina política demanant un parell de minuts de silenci i de respiració profunda. I vaig pensar, cada dia a tot arreu, i també aquests dies abans de començar a xerrar i a menjar a les taules d'aquestes festes, ens aniria bé a tots un parell de minuts en silenci, mirant-nos als ulls, però en silenci. Va defensar els efectes revolucionaris del silenci en situacions límit. Pensem-hi. Res, uns segons de res.

 • Portada Terribas:"Quan som capaços de posar-nos en el lloc de l'altre podem transformar la realitat"
  Escolta àudio

  Portada Terribas:"Quan som capaços de posar-nos en el lloc de l'altre podem transformar la realitat"

  Avui i demà són dos dies en què caldrà paciència i respecte i aplicar el nostre mantra d'"El racó de pensar", en versió Ovidi: "Un moment, no ens precipitem, primer pensem". Perquè, de les decisions que prengui cadascuna de les persones que actuaran al carrer o a les reunions aquests dos dies, se'n deriven conseqüències. Afegir tensió sobre un corrent que ja té sobrecàrrega genera un curtcircuit i, segons com, es crema definitivament el motor. I aquests dos dies són dies de sobrecàrrega.

 • Portada Terribas: "En quin país una reunió política acumula tants interrogants?"
  Escolta àudio

  Portada Terribas: "En quin país una reunió política acumula tants interrogants?"

  Sabem que el 21D, els CDRs intentaran que no es faci el Consell de Ministres a la Llotja de Mar. Sabem que hi haurà Consell de Ministres popular organitzat per Òmnium Cultural a l'Estació de França. Sabem que l'ANC orquestra una marxa lenta en vehicles com a acte de protesta. Sabem que ens llevarem divendres amb diversos actes de protesta amb la voluntat inequívoca de rebutjar la presència del Consell de Ministres de Pedro Sánchez, perquè no hi ha proposta política i perquè hi ha presos i exili enmig d'un procés de judicialització que afecta desenes i desenes de persones. Això ho sabem. Però el que no sabem és el sentit polític de les reunions institucionals que són el motiu de tot plegat.

 • Portada Terribas: "Sr. Sánchez, com pot frivolitzar sobre la vaga de fam?"
  Escolta àudio

  Portada Terribas: "Sr. Sánchez, com pot frivolitzar sobre la vaga de fam?"

  No s'acaba d'entendre que Pedro Sánchez, president del govern espanyol, algú que vol desinflamar un conflicte polític de la magnitud del que vivim entre les institucions catalanes i les espanyoles, es permeti el luxe de fer broma sobre la vaga de fam en un "off the record" amb periodistes. Fa 18 dies que Jordi Sànchez i Jordi Turull, representants de la sobirania triats a les urnes -i 16 dies Joaquim Forn i Josep Rull-, protesten de l'única manera que poden contra el bloqueig del Tribunal Constitucional i Pedro Sánchez diu: l'independentisme no es posa d'acord ni per fer una vaga de fam.

 • Portada Terribas: "Tenim 10.715.430 raons per sentir-nos feliços aquest matí"
  Escolta àudio

  Portada Terribas: "Tenim 10.715.430 raons per sentir-nos feliços aquest matí"

  Sí, tenim 10.715.430 raons per sentir-nos feliços aquest matí. L'any del marcador més alt al final del programa! I encara tenim temps per continuar ajudant. Ahir vau veure que encara tenim un munt de finestres obertes per combatre el càncer. Dilluns 17 de desembre, la setmana que s'acabarà, divendres, amb l'aniversari de les eleccions del 21D i el Consell de Ministres a la Llotja de Mar.

 • Portada Terribas: "El problema del President Sanchez no és el que va dir, sinó el que va ignorar"
  Escolta àudio

  Portada Terribas: "El problema del President Sanchez no és el que va dir, sinó el que va ignorar"

  És normal que un president d'un govern tingui una situació extrema de protesta de polítics triats a les urnes, representants d'una part de la sobirania catalana, i ho passi per alt? És políticament responsable centrar un discurs en les paraules "mentida" i "fal·làcia" per referir-se a un projecte que té 2.300.000 persones darrere? El problema del president Sánchez no és el que va dir, sinó el que va ignorar: el conflicte necessita una solució política, i brandar la Constitució i l'Estatut mutilat pel Constitucional el 2010 no és cap solució. I tampoc ho és l'advertiment de més efectius dels cossos de seguretat de l'Estat si es vulneren els marcs jurídics vigents. El que sí que vam comprovar és que les posicions del PP, el PSOE i Cs sobre Catalunya continuen allà mateix, i coincidents: prioritat, preservar la unitat d'Espanya. L'article 2 de la Constitució no es qüestiona.

 • Portada Terribas: Algú pot asseure's i fer alguna proposta política, que no sigui de pressupostos?
  Escolta àudio

  Portada Terribas: Algú pot asseure's i fer alguna proposta política, que no sigui de pressupostos?

  Hi ha algú que cregui que els conflictes es resolen amb mediació, sisplau? No ho sembla. Ara la fiscalia investiga els Mossos per un operatiu que no va generar desordres públics. Feu memòria. Ho recordeu? Pedro Sánchez va dir que abandonava l'estratègia de judicialització de conflictes. Doncs aquí estem. I això del Consell de Ministres a Catalunya del 21D? No era per desinflamar? És ben bé que no s'acaba d'entendre: Pedro Sánchez ve a reunir-se a Catalunya amb els seus ministres per fer què?, per proposar què?, per trobar-se amb qui?

 • Portada Terribas: "Nou presos polítics, quatre en vaga de fam: els 70 anys de la DDHH a Catalunya."
  Escolta àudio

  Portada Terribas: "Nou presos polítics, quatre en vaga de fam: els 70 anys de la DDHH a Catalunya."

  L'Assemblea General de les Nacions Unides, el 10 de desembre del 1948, avui fa 70 anys, va aprovar la Declaració Universal dels Drets Humans. Com que el dia a dia demostra que els estats que la van firmar la ignoren de manera sistemàtica sense que tingui cap conseqüència, com a mínim recordem-la en homenatge a aquells que van creure i creuen que s'ha de defensar.

 • Portada Terribas: "L'extrema dreta avança. El rei i el govern Sánchez continuen despullats?"
  Escolta àudio

  Portada Terribas: "L'extrema dreta avança. El rei i el govern Sánchez continuen despullats?"

  A la portada, Mònica Terribas descriu el contrast entre el dejuni al convent dels caputxins de Sarrià i la celebració de la Constitució de les Corts Espanyoles, encapçalada pel rei. Entremig, l'avanç de l'extrema dreta que suposa Vox porta Terribas a aquesta pregunta: el rei i el govern Sánchez, que és qui dona el vistiplau al seu discurs, continuen despullats o és també com es fan aquests actes d'impostura col·lectiva en temps de garrotades?

 • Portada Terribas: "Avui sentireu un informe sobre la Constitució amb els actors que la van pactar"
  Escolta àudio

  Portada Terribas: "Avui sentireu un informe sobre la Constitució amb els actors que la van pactar"

  A la portada, Mònica Terribas anuncia un informe sobre la Constitució del 78, "per situar-vos en aquell moment, d'aquell país i d'aquells actors que la van pactar i escriure".