TOTS ELS ÀUDIOS

 • Latin-jazz
  Escolta àudio

  Latin-jazz

  Hi ha qui considera que el jazz llatí va ser creat l'any 1918 pel músic Xavier Cugat. En tot cas, i més enllà de puntualitzacions cronològiques, la fusió de la música llatina amb el jazz, aglutinats per les orquestres més famoses del moment, fa que celebrem, aquest 2018, un dels estils que ha agermanat millor l'elegància i l'energia ballable i trencadora. I nosaltres ho aprofitem per rememorar el so de les orquestres llatines dels anys cinquanta i, a més, per fer un recorregut per això que anomenem "jazz llatí" i algunes de les seves branques, com el "latin-funk", el "boogaloo" i altres fusions de jazz amb ritmes càlids. Una manera vitamínica de començar l'any!

 • L'últim dia de l'any!
  Escolta àudio

  L'últim dia de l'any!

  L'any 2017 arriba als seus últims dies, i volem aprofitar aquesta idea per al programa del diumenge 31 de desembre! En aquest cas, la selecció musical passarà per temes que parlen del "pas del temps", de l'"any nou", d'allò "que vindrà"... per anar acabant l'última tarda del 2017 d'una manera agradable i, sobretot, amb sabor de tot arreu!

 • Pau, estrella, regal
  Escolta àudio

  Pau, estrella, regal

  Com no podia ser d'una altra manera, adaptarem "Les cordes de l'ukelele" a les dates nadalenques, i ho farem amb una selecció de temes de world music que fan referència a idees com "pau", "estrella" o "regal". Tot des d'una perspectiva oberta i cosmopolita.

 • Tango-fusió
  Escolta àudio

  Tango-fusió

  Parlarem de tango, de tango-fusió i, en definitiva, de "tango del segle XXI". Ho farem tot escoltant les opinions de Marcelo Mercadante, músic argentí expert del bandoneó que viu a Barcelona. Acaba de publicar el disc "Siempre en la trinchera" juntament amb el pianista Juan Esteban Cuacci. Ens deixarem emportar per totes les ramificacions del tango i del folklore argentí, del passat i del present, que ens portaran a... altres sonoritats i altres terrenys!

 • Sonoritats atlàntiques
  Escolta àudio

  Sonoritats atlàntiques

  Un recorregut imaginari pels sons de l'Atlàntic: del fado portuguès a Cap Verd, passant per llocs com Angola o l'Argentina. I com sempre, ens fixarem ens les fusions de totes aquestes influències.

 • Rumba catalana
  Escolta àudio

  Rumba catalana

  A propòsit del Simpòsium Nacional sobre la Rumba Catalana i la Diada de la Rumba (que es fa el mateix dia 3), parlarem d'aquest estil amb dos músics, i ho estendrem a altres tipus de rumba, com l'africana, o subestils cubans com el guaguancó.

 • Música oriental
  Escolta àudio

  Música oriental

  Un recorregut per la música "oriental" –entenent el terme com un concepte ampli–, cosa que ens farà començar recordant l'exposició "Els sons de Corea" que es pot veure al Museu de la Música de Barcelona, per seguir per sonoritats de llocs tan diversos com la república de Tuva, l'Uzbekistan o la mateixa Corea d'avui.

 • Flamenc-Fusió
  Escolta àudio

  Flamenc-Fusió

  Tot començant amb les opinions del músic andalús Antonio Lizana, fem un recorregut per la fusió entre el flamenc i altres estils.

 • El bluegrass
  Escolta àudio

  El bluegrass

  Parlarem del bluegrass, un gènere que es va gestar a finals del segle dinou a les muntanyes Apalatxes de Nord-amèrica, quan hi van arribar immigrants escocesos, irlandesos i anglesos, i es van refugiar en aquella serralada... en va sorgir una sonoritat que seria l'embrió de coses com el country, però el bluegrass té un punt molt més "autèntic"... en parlem, a més a més, amb el músic Lluís Gómez, un dels especialistes en banjo més destacats del país

 • Temes emblemàtics
  Escolta àudio

  Temes emblemàtics

  "Les cordes de l'Ukelele" us proposa una selecció de temes, on diversos artistes del món de la world music revisen temes emblemàtics (o menys coneguts) d'altres estils com el pop, el rock o l'anomenada "música lleugera". Rescatem, des d'una versió de Jimmi Hendrix a càrrec d'Angelique Kidjo -natural del Benín-, fins a una revisió d'un tema de George Harrison vist per artistes brasilers.

 • Música basca d'arrel
  Escolta àudio

  Música basca d'arrel

  Tot arrencant amb el nou disc del músic Kepa Junkera "Fok", fem una passejada per diferents propostes de la música basca d'arrel, amb elements tan definitoris i suggerents com el so del txalaparta o l'alboka, a més de la trikititxa (acordió diatònic basc).

 • Oumou Sangare i Miriam Makeba, ambaixadores de la música africana al món
  Escolta àudio

  Oumou Sangare i Miriam Makeba, ambaixadores de la música africana al món

  La cantant de Mali Oumou Sangare ha passat fa molts pocs dies per Girona per fer un concert: és una de les grans representants del so del seu país, i és una de les moltes figures que fan i han fet d'ambaixadores de les música africana al món. Un altre exemple ha estat Miriam Makeba, cantant i activista sud-africana que ens va deixar l'any 2008. Aquests noms, i molts altres, com el de Cheikh Lo o Cesária Évora, els reunim a "Les cordes de l'Ukelele", per fer un recorregut per algunes de les veus africanes més destacables.

 • La veu és la protagonista
  Escolta àudio

  La veu és la protagonista

  Fem un recorregut per músiques d'arreu on la veu és la protagonista: Rokia Traoré (Mali), Camané (artista masculí de fados) o la nord-americana Kaia Kater (que recull la tradició sonora de les muntanyes Apalatxes), són algunes de les veus que podem escoltar.

 • La cantant Natalia Lafourcade i les músiques de Mèxic
  Escolta àudio

  La cantant Natalia Lafourcade i les músiques de Mèxic

  L'últim disc de la mexicana Natalia Lafourcade ens serveix de punt d'arrencada per a un recorregut per algunes de les músiques de Mèxic, tant les que venen de lluny en el temps, com les que sonen avui dia.

 • Fora de context
  Escolta àudio

  Fora de context

  A partir d'una de les actuacions programades dins de les festes de la Mercè, fem un recorregut per algunes propostes que "surten de context" o "trenquen estereotips". Agafant com a punt d'arrencada el projecte "Rebel Babel" (que uneix un raper espanyol i un polonès, amb dues orquestres, una del Taller de Músics), passem per altres artistes o formacions que porten el seu estil "més enllà": en son exemples la Cobla Sant Jordi -que obre el so de la cobla a la cultura electrònica o de dj, per exemple-, o el cubà Roberto Fonseca, que rescata el so de les orquestres cubanes dels anys quaranta, però ho vesteix de modernitat amb samplers, percussions electròniques, etc.

Anar al contingut