TOTS ELS ÀUDIOS

 • Murals per estudiar la lliçó
  Escolta àudio

  Murals per estudiar la lliçó

  Han localitzat al claustre de l'institut Ramon Muntaner de Figueres, unes pintures murals del segle XIX que s'utilitzaven perquè els alumnes fessin repàs a l'hora del pati. Els murals van aparèixer casualment durant unes tasques de manteniment a finals d'estiu. Se'n tenia constància escrita a través d'uns documents dels anys 1842 i 1854, però mai no s'havien descobert. Són mapes de l'època i lliçons de botànica, geometria i sistemes planetaris, entre d'altres. És una troballa única a Catalunya.

 • Recta final de la collita de blat de moro a les comarques de Lleida
  Escolta àudio

  Recta final de la collita de blat de moro a les comarques de Lleida

  Amb reduccions de fins al 30 per cent a les zones on va pedregar a l'estiu. A la resta, la producció és normal. El preu, però, amb prou feines permet cobrir els costos de producció. Des que va començar la campanya, a finals de setembre, el panís s'està pagant a un preu estable: entre 165 i 170 euros la tona. És menys que l'any passat. La campanya s'acabarà d'aquí 15 dies. A les comarques de Lleida hi ha unes 40.000 hectàrees on es produeix panís.

 • Catalunya al dia Girona 15/11/2016
  Escolta àudio

  Catalunya al dia Girona 15/11/2016

  Tossa de Mar, pendent dels jutjats per saber si diumenge es podrà fer la consulta popular sobre la construcció d'un port al municipi. L'alcaldessa veu estrany que Llanos de Luna hagi presentat un recurs contra aquesta consulta i no d'altres. Per la seva banda, Convergència, que n'havia demanat l'anul·lació, nega que hi tingui res a veure. Més enllà d'aquest cas, avui també us parlem de Girona, que l'any que ve tindrà un nou institut al sud de la ciutat, i de Figueres, on ahir van presentar una troballa única a Catalunya: murals del segle XIX pintats a les parets d'un institut perquè els alumnes repassessin la lliçó mentre eren al pati. Pendents també del grup gironí Lakaste, un dels tres finalistes del concurs Sona 9, que celebra la final aquest vespre, a Barcelona, i que podreu seguir en directe a través d'iCat.cat. En esports, us parlem del bon moment que passen ara mateix el Girona de futbol i l'Spar City Lift de bàsquet femení.

 • Catalunya al dia Tarragona i l'Ebre. 15/11/2016
  Escolta àudio

  Catalunya al dia Tarragona i l'Ebre. 15/11/2016

  Tota la informació del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, que avui passa per les causes de la mort d'una dona de 81 anys ahir a Reus. La pobresa energètica podria estar al darrere de la mort, en un incendi provocat per les espelmes que feia servir per veure-s'hi. Ahir va ser un dia negre a les carreteres, amb diversos accidents, un de mortal. I a Falset, es plantegen fer restriccions d'aigua per la sequera d'aquí quinze dies.

 • Catalunya al dia Lleida - 15/11/2016
  Escolta àudio

  Catalunya al dia Lleida - 15/11/2016

  Recta final de la collita de blat de moro a les comarques de Lleida, amb reduccions de fins al 30 per cent a les zones on va pedregar a l'estiu. A la resta, la producció és normal. El preu, però, amb prou feines permet cobrir els costos de producció. També hem recollit les queixes perquè ramats de vaques abandonades envaeixen finques de la Noguera. I avui es fan a la Vall d'Aran els funerals per la primera síndica, Pilar Busquets, que va morir diumenge, als 79 anys.

 • Catalunya al dia 15.11.2016
  Escolta àudio

  Catalunya al dia 15.11.2016

  Si no hi ha una sorpresa d'última hora, els pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona no es podran tramitar. L'oposició avui hi votarà en contra i això abocarà l'alcaldessa, Ada Colau, a aprovar-los a través d'una qüestió de confiança. És la notícia destacada del "Catalunya al dia Barcelona" d'avui, que també es fixa en el procés perquè el Lluçanès es converteixi en comarca oficial de Catalunya.

 • Colau haurà de superar una qüestió de confiança per tirar endavant els pressupostos
  Escolta àudio

  Colau haurà de superar una qüestió de confiança per tirar endavant els pressupostos

  L'oposició a l'Ajuntament de Barcelona barrarà el pas avui a la tramitació dels pressupostos de l'any que ve i abocarà l'alcaldessa, Ada Colau, a aprovar-los a través d'una qüestió de confiança. Aquesta tarda, la Comissió d'Economia del consistori ha de votar si tramita els comptes presentats per l'equip de govern. Convergència i Unió, Esquerra i el PP hi han anunciat el seu vot en contra. La setmana passada Ciutadans va assegurar que era molt difícil que hi donés suport i la CUP va dir que no negociarien mentre es mantingués la pressió policial a les nits sobre els manters. En aquest context, si no hi ha una sorpresa d'última hora, el govern municipal perdrà la votació i els pressupostos no es podran tramitar.

 • Any Eduard Toda: recuperar un il·lustre oblidat
  Escolta àudio

  Any Eduard Toda: recuperar un il·lustre oblidat

  Eduard Toda i Güell va néixer a Reus el 1855 i va ser company d'estudis primaris i secundaris d'Antoni Gaudí. Va ser egiptòleg pioner, divulgador de la cultura xinesa, bibliògraf, cònsol, escriptor, historiador i gestor, i defensor del patrimoni cultural, històric i artístic. Va restaurar el monestir de Poblet. La ciutat de Reus ha commemorat els 75 anys de la seva mort amb tot un any d'activitats. L'escriptor Toni Orensanz comenta la figura de Toda.

 • "UCAM Múrcia 0-Girona 1"
  Escolta àudio

  "UCAM Múrcia 0-Girona 1"

  De la 14a jornada de Lliga de la Segona Divisió A de futbol, ahir a la tarda vam tenir l'UCAM Múrcia 0-Girona 1. Després d'aquesta victòria, l'equip del Girona Futbol Club, amb 21 punts, és a la 3a posició de la classificació, que ara és plaça d'ascens directe.

 • Francesc López: "Volem recuperar productes i plats del Pirineu que han quedat en l'oblit"
  Escolta àudio

  Francesc López: "Volem recuperar productes i plats del Pirineu que han quedat en l'oblit"

  Avui comença la primera edició de les jornades gastronòmiques professionals Gastropirineus, que volen posar en valor la cuina pirinenca i convertir-la en un atractiu turístic d'aquest territori.

 • "El sector dels vaixells d'esbarjo surten de la crisi"
  Escolta àudio

  "El sector dels vaixells d'esbarjo surten de la crisi"

  La matriculació de vaixells ha augmentat un 12 per cent a la Costa Brava, segons les dades d'aquest 2016 que ha facilitat la Capitania Maritima de Palamós en una entrevista al "Catalunya al dia Girona". Es tracta de l'increment més alt des del 2008, quan va començar la crisi econòmica. Maria del Carmen Santano també ha explicat que la majoria d'embarcacions matriculades a la Costa Brava són de lloguer, un 40 per cent. Pel que fa a Salvament Marítim, aquest estiu a la Costa Brava s'han fet un total de 260 actuacions, la gran majoria per problemes mecànics o tècnics.

 • "Catalunya al dia Girona 14/11/2016"
  Escolta àudio

  "Catalunya al dia Girona 14/11/2016"

  Nou capítol, ara ho sentíem, sobre la ubicació del futur Hospital Josep Trueta sobre la taula. Ahir hi va dir la seva el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, des d'Amer. El sector dels vaixells d'esbarjo surten de la crisi. La matriculació de vaixells ha augmentat un 12 per cent a la Costa Brava. Els mediadors d'assegurances, que denuncien que els bancs condicionen la concessió de crèdits i hipoteques al fet que els clients comprin assegurances a la mateixa entitat.

 • Catalunya al dia Lleida - 14/11/2016
  Escolta àudio

  Catalunya al dia Lleida - 14/11/2016

  Preocupació dels productors de safrà de les comarques de Lleida per la mala collita d'aquest any. Aquest any la producció no superarà el 20 per cent. Així ho asseguren els responsables de la cooperativa de Cervià de les Garrigues, l'única de Catalunya que comercialitza aquest producte. La falta de pluja d'aquest estiu n'és la culpable. La bona notícia és que els preus s'han mantingut, ja que a Catalunya el safrà es paga a uns 8 mil euros el quilo. També us hem informat de la mort de Pilar Busquets, de 79 anys, la que va ser la primera síndica d'Aran després de recuperar el Conselh d'Aran.

 • Catalunya al dia Tarragona i l'Ebre. 14/11/2016
  Escolta àudio

  Catalunya al dia Tarragona i l'Ebre. 14/11/2016

  Commemoració de l'Any Toda per divulgar la figura d'un il·lustre poc conegut i molt prolífic. I just avui fa 78 anys que va començar l'últim combat de la batalla de l'Ebre. Va ser a la serra de la Fatarella, on ahir es va fer una recreació de l'última avançada dels nacionals que va acabar amb la retirada dels republicans.

 • Catalunya al dia Barcelona 14.11.2016
  Escolta àudio

  Catalunya al dia Barcelona 14.11.2016

  En l'edició d'avui destaquem les declaracions del líder d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch, que confirma que no donaran suport als pressupostos de l'equip d'Ada Colau per a l'any que ve. Diu que no li renovaran la confiança perquè ha incomplert els compromisos, com l'arribada del metro a la Zona Franca o el trasllat de la Model. També ens fixem en l'inici del procés perquè el Lluçanès esdevingui una nova comarca.