Catalunya al dia Barcelona

 • 26M: Barcelona, la batalla capital
  Escolta àudio

  26M: Barcelona, la batalla capital

  Un reportatge de la sèrie "26M, els municipis a examen", una radiografia de diverses poblacions catalanes abans de les eleccions municipals. Barcelona serà l'escenari d'una de les batalles polítiques més incertes dels últims anys. Totes les enquestes diuen que les forces estan molt igualades i que el pròxim alcalde es pot decidir per ben poc. La fragmentació del consistori afavoreix la incertesa. Ada Colau aspira a la reelecció després de quatre anys a l'alcaldia.

 • Colau insinua que Interior no soluciona la inseguretat de la ciutat per electoralisme
  Escolta àudio

  Colau insinua que Interior no soluciona la inseguretat de la ciutat per electoralisme

  L'alcaldessa de Barcelona insinua que Interior no soluciona la inseguretat a la ciutat per motius electorals. En aquest sentit, l'alcaldessa denuncia que el departament ha incomplert els acords pactats per reforçar els efectius policials a districtes com Ciutat Vella. La conselleria, en canvi, ho desmenteix i defensa que la tasca dels Mossos d'Esquadra és més àmplia i extensa que fa anys. En un esmorzar informatiu, l'alcaldessa ha volgut reforçar el missatge que ha enviat al conseller d'Interior, Miquel Buch, en una carta on li demana més compromís per reforçar el cos policial a la ciutat. Segons Colau, la inseguretat en alguns districtes cada vegada és més elevada i apunta que al darrere hi pot haver motius partidistes.

 • Pacha, Shoko i Carpe Diem hauran de tancar si no compleixen amb la normativa de seguretat
  Escolta àudio

  Pacha, Shoko i Carpe Diem hauran de tancar si no compleixen amb la normativa de seguretat

  L'Ajuntament de Barcelona obligarà a tancar entre quinze dies i sis mesos les discoteques Pacha, Carpe Diem i Shoko, situades al Front Marítim, per incompliment de la normativa de seguretat. És la primera vegada que el consistori imposa una sanció d'aquestes característiques. Els tres locals tenen dues setmanes per presentar al·legacions i reparar les infraccions.

 • El 82% dels menors no acompanyats arribats a Catalunya no han comès cap delicte
  Escolta àudio

  El 82% dels menors no acompanyats arribats a Catalunya no han comès cap delicte

  El 82% dels menors no acompanyats arribats a Catalunya no han comès cap delicte. El 18% restant n'ha comès algun, la majoria són fets menors. Els Mossos d'Esquadra a Barcelona, que han detectat fins a 10 assentaments en ple carrer i 12 punts on es concentren la majoria dels delictes, ha posat en marxa el Pla d'Acció Polièdric per evitar que els joves immigrants cometin delictes per sobreviure. La majoria són furts per valor de menys de 400 euros i apropiació indeguda, però també hi ha delictes greus, com sexuals -se'n van cometre 25-, o d'homicidi en grau de temptativa, que van ser 3. La policia alerta que el grau de reincidència és elevat, ja que de mitjana, cada un dels que ha delinquit ho ha fet 4 vegades. La policia manté que el nombre de menors no acompanyats que han comès algun delicte és baix tenint en compte que té fitxats 5.622 joves que estan o han estat tutelats per la Generalitat fins que han complert 18 anys.

 • El CatSalut veu bé la construcció del nou CAP Raval Nord en un edifici nou al costat del MACBA
  Escolta àudio

  El CatSalut veu bé la construcció del nou CAP Raval Nord en un edifici nou al costat del MACBA

  El CatSalut s'inclina per fer el nou CAP Raval Nord en un edifici de nova construcció a l'espai on ara hi ha els murals del MACBA. El museu també veu amb bons ulls aquesta opció perquè li permet ampliar les instal·lacions a la capella de la Misericòrdia, però els veïns i treballadors del CAP s'hi neguen. El tema tornarà a sortir demà a l'últim ple de l'Ajuntament d'aquest mandat.

 • 26M: Sabadell, deixant enrere l'estil Busto
  Escolta àudio

  26M: Sabadell, deixant enrere l'estil Busto

  Un reportatge de la sèrie "26M, els municipis a examen", una radiografia de diverses poblacions catalanes abans de les eleccions municipals. Sabadell: Les eleccions d'ara fa 4 anys van deixar un consistori fragmentat com mai. El partit socialista va ser la força més votada amb cinc regidors, dels quals dos han passat durant aquest mandat al grup mixt. Amb un PSC tacat pel cas Mercuri i al qual ningú volia donar suport, s'erigeix un govern a quatre que s'ha mantingut, tot i una sonora crisi pel relleu a l'alcaldia a mig mandat.

 • Els Maristes no veuen motius perquè els retirin el concert educatiu arran del cas Benítez
  Escolta àudio

  Els Maristes no veuen motius perquè els retirin el concert educatiu arran del cas Benítez

  El cas dels Maristes i la sentència a 21 anys de presó per a l'exprofessor condemnat per abusos sexuals porta ara l'atenció cap al concert de l'escola de Sants-les Corts. Mentre que la Federació d'AMPAs de Catalunya demana que es retiri aquest concert, el centre manifesta que no veu motius per fer-ho. Mentrestant, el Departament d'Educació estudia detingudament la decisió judicial. La FAPAC, que des de l'any passat demana que es retiri el concert a l'escola, reitera la demanda. Belén Tascón és presidenta de l'entitat. Per la seva banda, el coordinador de l'equip de protecció a la infància dels Maristes, Raimon Novell, es mostra convençut que no es retirarà el concert a l'escola, com ha expressat a "El matí de Catalunya Ràdio". El Departament d'Educació assenyala que ara són els serveis jurídics els que han d'estudiar la sentència i revisar totes les responsabilitats. Joaquin Benitez, condemnat a 21 anys de presó, de moment continua en llibertat.

 • La Vall d'Hebron investiga la mort de dos nadons prematurs afectats per un bacteri
  Escolta àudio

  La Vall d'Hebron investiga la mort de dos nadons prematurs afectats per un bacteri

  Dos nadons prematurs han mort els últims dies a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona a causa d'una inflamació intestinal complicada per la presència d'un bacteri. Segons fonts del centre hi ha altres casos de nens afectats per aquest bacteri, però no presenten símptomes. També estan en observació tots els nadons del servei de neonatologia per saber si n'hi ha més que en siguin portadors. L'hospital ha detallat que la situació dels dos nadons morts, un de menys de mig quilo i l'altre que no arribava als 700 grams, era molt fràgil i que la causa de la defunció és una enterocolitis, que es va agreujar per la presència del bacteri klebsiel·la, que va causar als nadons una infecció generalitzada. Les infeccions per aquest bacteri s'acostumen a agafar en hospitals i centres d'atenció de llargada durada. La Vall d'Hebron ha obert una investigació sobre aquests casos.

 • Les causes obertes als jutjats de Barcelona per agressions sexuals pugen un 26%
  Escolta àudio

  Les causes obertes als jutjats de Barcelona per agressions sexuals pugen un 26%

  Les causes obertes per agressions sexuals als jutjats de Barcelona han pujat un 26% en un any. Són dades de la memòria judicial de l'any passat, en què també destaca un increment del 47% de les actuacions judicials en desnonaments per impagaments de lloguer i ocupacions d'habitatges.

 • Èxit a la depuradora de Rubí, que compensa el consum d'energia amb la producció de biogàs
  Escolta àudio

  Èxit a la depuradora de Rubí, que compensa el consum d'energia amb la producció de biogàs

  Èxit en la prova pilot de la depuradora de Rubí-Valldoreix, al Vallès Occidental, que aconsegueix compensar el consum energètic amb la producció de biogàs. Els resultats d'aquest estudi pioner a tot Europa obren la porta a construir plantes de tractament d'aigües sense cap impacte ambiental.

 • El Suprem tomba l'últim recurs d'Endesa pels incendis de l'any 94 al Berguedà
  Escolta àudio

  El Suprem tomba l'últim recurs d'Endesa pels incendis de l'any 94 al Berguedà

  El Tribunal Suprem desestima un recurs d'Endesa sobre l'incendi del 1994 al Berguedà i dona la raó als afectats, que hauran de ser indemnitzats, 25 anys després dels fets.

 • Localitzen restes d'un projecte de metro que havia de creuar el Raval
  Escolta àudio

  Localitzen restes d'un projecte de metro que havia de creuar el Raval

  Localitzen restes del metro que s'havia projectat construir l'any 1931 al carrer Nou de la Rambla de Barcelona. Ha estat durant la intervenció arqueològica municipal engegada amb motiu de les obres que es fan per instal·lar una xarxa de recollida pneumàtica d'escombraries al Raval-Sud. El que s'ha trobat, a la cruïlla del carrer Nou amb el carrer de l'Est, és la cambra subterrània, inundada d'aigua, per muntar la tuneladora, i una part del túnel circular. Aquell projecte, aturat cinc anys després d'arrencar per motius financers, preveia fer una línia de metro que creués tot el Raval, i hauria enllaçat l'estació del Liceu amb una parada nova a l'avinguda Paral·lel.

 • Barcelona començarà la urbanització de l'entorn de la Sagrera al setembre
  Escolta àudio

  Barcelona començarà la urbanització de l'entorn de la Sagrera al setembre

  Comença la urbanització de l'entorn de l'estació de la Sagrera, a Barcelona. Al setembre s'iniciarà la de tres carrers i s'obriran dos nous vials per connectar el carrer Gran de la Sagrera amb Garcilaso, i aquest carrer amb el de Clara Zetkin.

 • Les platges de Barcelona es posen a punt
  Escolta àudio

  Les platges de Barcelona es posen a punt

  Tret de sortida aquest matí a la neteja de les platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. L'objectiu és que estiguin a punt per a l'inici de la temporada de bany, per Setmana Santa. Un cop més en aquestes platges la regressió de la sorra és el principal problema a causa dels ports i del canvi climàtic. De mitjana, els últims dos anys s'ha perdut més d'un 10% de la superfície de sorra. Montgat és la que en surt més mal parada.

 • Veïns i treballadors del Raval ocupen la capella de la Misericòrdia per exigir el CAP
  Escolta àudio

  Veïns i treballadors del Raval ocupen la capella de la Misericòrdia per exigir el CAP

  Una cinquantena de veïns i treballadors del CAP Raval Nord ocupen des d'aquest matí la capella de la Misericòrdia, l'únic espai del barri que té el vistiplau del CatSalut per fer-hi el nou centre d'atenció primària. Remarquen que estan farts d'esperar una solució que no xoqui amb els interessos del MACBA, que vol la capella per ampliar el museu.