Divertir-se en plena guerra: "Des de la invasió, vull sortir més"

Una pista de patinatge gegant, un cinema 9D, un gimnàs, un parc per als més petits... tot reunit en un centre d'oci a la part est de Kíiv. És el Dream Town Mall. Ells mateixos es defineixen com l'espai d'entreteniment més gran de la ciutat.

Però és lícit divertir-se quan a bona part del país sonen les sirenes i els trets? És el que vam anar a preguntar als joves que s'hi reuneixen per passar la tarda.

"És important distreure's de la guerra", ens explica el Rotislav, de 17 anys.

La Kàtia té 21 anys i va haver de fugir de Kherson, on encara té família: "És complicat passar-s'ho bé perquè saps que hi ha gent que ho està passant malament".

L'Aleksandr és un noi tímid però contundent: "Des de la invasió, vull sortir més. És avorrit seure cada dia a casa", diu amb un fil de veu. Té 18 anys, però encara no ha rebut la carta de l'exèrcit per allistar-se: "Hi aniria, però la mare no em deixa".

La pista de patinatge del centre Dream
La pista de patinatge del centre Dream (CCMA/Felip Gordillo)

A la nit, toc de queda

I com es diverteixen? A l'estiu fan més vida al carrer i a l'hivern patinen o van al cinema... creuant els dits perquè no sonin les sirenes antiaèries. Quan salta l'alarma, aturen la pel·lícula, tot i que a Kíiv la majoria de gent ja no acostuma a córrer al refugi.

"Ja no fem plans. Els pares no et deixen marxar gaire lluny, pot passar qualsevol cosa"

Sigui com sigui, la diversió acaba entre les nou i les deu de la nit. A les onze hi ha toc de queda i bars i restaurants tanquen una hora abans perquè els treballadors puguin tornar a casa.

L'oci nocturn queda descartat. "Fem algunes festes a casa, però és complicat", lamenta en Rostislav. A més, a la capital no es pot comprar alcohol més enllà de les set de la tarda.

No poden sortir de festa, però els encanta ballar. Tots ens ho diuen. La Daixa és professora de dansa i té les classes plenes: "Ens hem de carregar d'energia positiva".

L'Aleksandr i la Daria, de 18 i 17 anys, al Dream Town
L'Aleksandr i la Daria, de 18 i 17 anys, al Dream Town

Primer la pandèmia, després la guerra

Els joves ucraïnesos han enllaçat les restriccions per la pandèmia amb la llei marcial.

Bona part de la vida ha passat a fer-se en línia. "Els nens i joves estudien per internet, necessiten passar-s'ho bé i compartir", defensa la Dasha.

D'alguna manera, és com si l'oci i la diversió formessin part d'una teràpia. "Aquesta generació són els fills de la guerra, els hem de donar suport".

"Hem de mantenir la moral alta. No tenim dret a desesperar-nos."

Anar al contingut