Torra, de nou inhabilitat: 15 mesos per la segona pancarta al Palau de la Generalitat

Haurà de pagar una multa de 24.000 euros per haver-se negat a despenjar la pancarta i el llaç groc, aquesta vegada fora del període electoral
Ferran Vila Cabanas Actualitzat
TEMA:
Quim Torra

El jutjat penal número 6 de Barcelona ha condemnat l'expresident de la Generalitat Quim Torra a una multa de 24.000 euros i inhabilitació durant quinze mesos, per no haver complert la resolució que l'instava a retirar la pancarta de la façana del Palau de la Generalitat on es demanava la llibertat per als presos polítics i exiliats.

En aquest sentit, la sentència del TSJ manté que els edificis públics, com a patrimoni de la societat, han d'estar al servei dels interessos generals i que el lema de la pancarta i el llaç groc -al parer del tribunal- no representa tota la societat.

El judici es va celebrar el març, en absència de l'expresident per no legitimar "una nova farsa". El tribunal també ha tingut en compte la negativa de l'expresident a assistir al judici.

"La sentència no és més que una baula de la cadena repressiva d'Espanya per evitar l'exercici democràtic i la llibertat d'expressió a Catalunya", ha denunciat l'expresident, que adverteix:

"Fins que no tornem a prendre el rumb cap a la independència estem condemnats a la repressió, les sentències humiliants sobre el català a l'escola, la persecució d'activistes contra el seu dret de manifestació i, encara pitjor, a una pugna de partits per les molles del poder autonòmic"

La defensa de l'expresident ha anunciat que recorrerà la decisió de la justícia.


Segona condemna

Aquesta és la segona condemna a Torra per un cas similar. La primera va ser per no haver retirat a temps la pancarta durant el període de les eleccions municipals i europees del 2019.

La condemna que s'ha conegut ara, la segona, és per haver tornat a penjar la pancarta l'endemà mateix de les eleccions, el 27 de maig del 2019, i no haver-la retirat quan li va arribar l'ordre de fer-ho. La justícia decidia, així, que la pancarta no es podia exhibir en període electoral, ni tampoc en qualsevol altre moment.

La condemna, per un delicte de desobediència, preveu que Torra pagui 24.000 euros de multa: 100 euros diaris, durant vuit mesos. L'expresident de la Generalitat no podrà exercir càrrecs públics ni funcions de govern d'àmbit local, autonòmic, estatal ni europeu.

Pancarta del balcó de la Generalitat que va portar Quim Torra als tribunals (CCMA)

La magistrada considera a la sentència que queda provat que l'acusat no va complir la resolució judicial de retirada de la pancarta. Per a la magistrada, els fets no es poden emparar en l'exercici legítim dels drets fonamentals ni en la inviolabilitat parlamentària.

El mateix expresident Quim Torra, al vídeo en què comunicava que no aniria al judici, va reconèixer que també va desobeir el Tribunal Superior quan el 2019 no va retirar a temps, per segon cop i fora de període electoral, la pancarta en què es llegia "Llibertat presos polítics i exiliats", en català i en anglès, amb un llaç groc al costat.

Durant el judici, l'advocat de l'expresident, Gonzalo Boye, va augurar que els tribunals europeus li donaran la raó. L'anterior condemna a Torra, també per l'exhibició de simbologia a la façana del Palau, va suposar la primera inhabilitació d'un president de la Generalitat en actiu. Aquella condemna es va allargar fins al 3 de gener d'aquest any: des d'aleshores i fins ara, durant cinc mesos, Torra sí que hauria pogut optar a un càrrec públic.

 

ARXIVAT A:
Judicial Procés català Quim Torra Generalitat de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut