Tram del carrer Rocafort entre els carrers Aragó i Consell de Cent (Google Street View)

Tercera sentència contra l'eix verd de Consell de Cent de Barcelona, ara pel tram de Rocafort

Una jutge exigeix refer el carrer com era abans perquè les obres es van tramitar com a ordinàries, i diu que s'hauria d'haver modificat el Pla General Metropolità
Redacció Actualitzat
TEMA:
Mobilitat

Tercera sentència contra la superilla o eix verd de Consell de Cent a Barcelona: una jutge ha dictaminat que l'eix secundari del carrer Rocafort tampoc s'ajusta a llei, i s'ha de desfer.

La jutge diu que, per fer el que es va fer, no es podia tramitar com una obra ordinària, tal com es va decidir ara fa 2 anys, sinó que s'hauria d'haver modificat el Pla General Metropolità, el PGM.

És una argumentació molt similar a les dues primeres, la de Consell de Cent pròpiament dita, coneguda el setembre, i la del carrer Borrell, feta pública fa una setmana.

La sentència s'ha conegut aquest divendres i dona la raó a la Unió d'Eixos Comercials Turístics Barcelona Oberta, que també va ser l'entitat que va posar denúncies en els altres dos casos.


"Significa un canvi de paradigma"

En aquesta tercera sentència la titular del jutjat contenciós administratiu 10 de Barcelona diu que la tramitació ordinària "va encobrir una actuació urbanística transformadora de la xarxa viària de l'Eixample":

"Significa un canvi de paradigma respecte a com s'havia concebut fins ara la urbanització de l'espai públic: implica passar de carrers pensats per als cotxes a carrers pensats per a les persones, invertint per complet les seves prioritats i usos."

Segons la jutge, un canvi com aquest està "lluny" de ser una obra ordinària, i jurídicament exigia la modificació del PGM, que és el document que ordena l'espai públic de la ciutat.

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha dit aquest mateix divendres que recorreran la sentència, perquè està convençut que els serveis urbanístics "van fer les coses bé".

En una entrevista a RNE, Collboni ha dit que tindrà en compte la "debilitat jurídica" de l'eix verd, i que s'estan destinant 2,5 milions d'euros als aspectes de l'eix "que no s'han acabat bé".


En marxa un procés de mediació per solucionar-ho

Les tres sentències exigeixen que els carrers es tornin a urbanitzar com estaven abans, però en el primer cas no s'està fent, sinó que l'Ajuntament ha engegat un procés de mediació.

La intenció és acordar una solució intermèdia amb totes les parts, inclosa Barcelona Oberta, que no impliqui una mesura tan dràstica.

De fet, l'Ajuntament va recórrer les dues altres sentències, i la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Laia Bonet, va dir que "l'Ajuntament sempre ha defensat la legalitat del que s'ha fet".

Segons Bonet, l'actual govern municipal té la intenció de "corregir les deficiències" de les superilles impulsades pel govern encapçalat per Ada Colau, en concret, la protecció dels arbres i la convivència de vianants i vehicles.

L'eix horitzontal de Consell de Cent i, a l'esquerra, els eixos verticals de Rocafort i Borrell
ARXIVAT A:
Mobilitat
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut