Sense Trump a la Casa Blanca, es desinflen les teories conspiranoiques de QAnon

El 17% dels nord-americans creu en la teoria que una elit progressista i satànica de pederastes domina el món
Actualitzat
TEMA:
Trump

La policia nord-americana continua buscant i detenint seguidors de la teoria QAnon que van participar en l'assalt al Capitoli, el 6 de gener. Aquesta teoria de la conspiració, que va néixer a les xarxes el 2017, té milions de seguidors als Estats Units i defensa que el món està dominat per una elit progressista pedòfila i satànica.

Estaven convençuts que Donald Trump es quedaria com fos a la Casa Blanca i, amb la seva sortida, ara el moviment comença a fer aigües.

El corresponsal de TV3 als Estats Units, Xesco Reverter, ha parlat amb un dels seus principals promotors, Nick Reeder, que, mig desenganyat, reconeix que la marxa de Trump pot ser un cop mortal per a aquesta teoria conspiranoica de masses.

Nick Reeder

Durant tres anys, Reeder ha estat un dels principals impulsors i desxifradors de les teories conspiranoiques de QAnon que han atrapat milions de persones. L'última "predicció" era que Donald Trump detindria Joe Biden el dia de la presa de possessió i el magnat continuaria al capdavant del país lluitant contra la càbala de pederastes satànics que, segons creuen, controla el món.

Un acte de campanya de Donald Trump on seguidors mostraven símbols de QAnon

La profecia no es va complir i això ha deixat molts seguidors desorientats o, en el cas del Nick, desenganyats. Considera que, sense Trump a la Casa Blanca "menys gent presta atenció a la narrativa de QAnon". Ell creu que això és bo: "Espero que es dissipi perquè ha anat massa enllà en un terreny que ha deixat de ser realitat."

En Nick és un fan de Trump, continua creient en la conspiració de pederastes liberals i té una desconfiança enorme cap a una premsa i un sistema que, diu, manipulen la ment del poble. Explica com QAnon proporciona als creients un preuat sentiment de comunitat transversal, però reconeix que és extremadament addictiu i que l'havia allunyat de la realitat:

"Vaig arribar a estar molt obsessionat i em vaig haver de dir: 'Això només és una porció de la realitat. No em pot destruir la vida. Haig de fer una pausa, apagar el mòbil i passar temps amb la família'."

 

El fenomen QAnon és excepcional per les proporcions immenses que té. El 17% dels nord-americans creu que la teoria dels pederastes satànics és veritat i a això s'hi suma un altre 37% que no n'estan segurs. És a dir, la meitat del país no la veu com el que és: una mentida.

Brian Hughes, expert en extremismes a l'American University, explica que la raó per la qual aquestes teories arrelen tant entre la població té molt a veure amb què "el teixit social s'està enfonsant als Estats Units" i la gent té la sensació que estan perdent el control de les seves vides:

"La raó per la qual creences conspiranoiques com QAnon arrelen tant és que la gent busca respostes a problemes molt complexos. El teixit social s'està enfonsant als EUA i molta gent creu que  controlen poc les seves vides. I en molts casos és veritat."

I QAnon els ofereix una cosmovisió simple amb elements propis d'una secta que, a més, durant tres anys, ha tingut la complicitat de la Casa Blanca, amb un inquilí que mai va dir-los que no era el messies que es pensaven.

"Aquesta actitud va donar esperança a molts seguidors desesperats que necessitaven un lideratge i alimentar el mite. QAnon no s'hauria fet tan poderós sense els actes de Trump", explica Brian Hughes, expert en extremisme.

L'amenaça que representa QAnon va quedar palesa amb l'assalt al Capitoli, protagonitzat per molts dels seus membres, ara detinguts.

El moviment passa per hores baixes, l'anònim misteriós ha deixat de xatejar i les xarxes socials censuren tot el que hi tingui relació. Al Nick, per exemple, li suspenen els comptes periòdicament.

Per molts seguidors de QAnon, ara comença el difícil procés de desintoxicar-se de part o de totes les creences de la secta. Un tràngol dolorós i llarg que no tots estan disposats a fer encara.

 

 

ARXIVAT A:
Trump Eleccions Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut