Moment de la detenció del bomber suposat autor material dels focs (Fiscalía Regional de Valparaíso)

Detenen un bomber i un forestal com a autors dels incendis que van causar 137 morts a Xile

Les autoritats els acusen de ser l'autor material i l'autor intel·lectual dels focs del febrer passat, que van deixar milers de damnificats
Redacció Actualitzat
TEMA:
Xile

Un home de 22 anys, bomber, ha estat detingut aquest divendres a Xile com a suposat autor material dels incendis que van arrasar la regió de Valparaíso al febrer i van causar la mort de 137 persones.

Diversos mitjans locals han informat que havia ingressat al cos de Bombers, que a Xile té caràcter voluntari, feia un any i mig.

El foc va escampar-se ràpidament, atiat pel vent, la calor i la sequera (Europa Press/Contacto/Xinhua)

Pertanyia a la 13a companyia de la regió de Valparaíso, els integrants de la qual han quedat "completament desfets" en saber la notícia, segons ha declarat el seu comandant, Vicente Maggiolo, que ha parlat de "fet completament aïllat" en els 170 anys d'història de la institució.

En aquest mateix sentit s'ha pronunciat la ministra d'Interior, Carolina Tohá, que ha demanat que aquest cas "no afecti la funció i el reconeixement" que té el cos de Bombers.

Tohá també ha posat en valor els tres mesos i mig d'investigació i ha assegurat que "això serà l'inici d'un procés que acabarà amb condemnes i amb un càstig per l'acte homicida irresponsable que es va cometre aquell 2 de febrer".


Cigarretes embolicades amb llumins

Eduardo Cerna, director de la Policia d'Investigacions xilena (PDI), ha explicat que "el treball de camp, l'aixecament de proves, l'anàlisi i l'encreuament d'informació va permetre ubicar, establir patrons conductuals, ubicacions geogràfiques i desplaçaments" de l'ara detingut.

El fiscal de Valparaíso, Osvaldo Ossandón, hi ha afegit que la investigació ha permès la "troballa dels elements amb els quals es va iniciar aquest incendi" al domicili del detingut.

Elements entre els quals hi havia cigarretes embolicades amb llumins, segons ha detallat la Brigada Investigadora de Delictes contra el Medi Ambient i el Patrimoni (BIDEMA).

Ossandón també ha dit que "s'investiga la possibilitat de la participació en altres incendis previs, que també formen part de la investigació".


El mateix divendres, més tard, la Fiscalia Regional de Valparaíso ha anunciat una segona detenció, d'un altre home, funcionari forestal de la Conaf, l'organisme que gestiona els boscos. Aquest segon detingut és considerat l'autor intel·lectual dels incendis, que hauria dit al bomber com, on i quan generar els focus incendiaris.


Els incendis més mortals

Els incendis, que van començar el 2 de febrer a la regió de Valparaíso, en quatre focus simultanis, es van escampar ràpidament atiats pel fort vent i les temperatures extremes d'aquells dies, sobre un terreny que patia mesos de sequera.

Van envoltar la ciutat de Viña del Mar i també van afectar les localitats de Valparaíso, Quilpué i Villa Alemana, en una zona densament poblada i amb una orografia que dificultava els treballs d'extinció.

En total, van afectar 7.500 habitatges i una superfície de 9.000 hectàrees.

Restes d'habitatges de la localitat de Valparaíso destruÏts pels incendis (Manuel Lema Olguín Agencia Uno DPA)

Causant de 137 víctimes mortals i 16.000 damnificats, va ser l'onada d'incendis més mortífera de la història de Xile i la pitjor tragèdia del país des del terratrèmol del 2010.

Les autoritats, que van sospitar des del primer moment de la intencionalitat dels focs, també estan investigades per la justícia per una possible manca de coordinació en l'extinció i per errors en les alertes a la població.

ARXIVAT A:
Incendis Xile
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut