Cua, a Sant Petersburg, per treure diners d'un caixer automàtic (Reuters/Anton Vaganov)

Rússia comença a notar les sancions: caiguda històrica del ruble i cues per treure diners

La moneda russa ha arribat a caure gairebé un 40% davant del dòlar i l'euro aquest dilluns en la primera sessió borsària després de les sancions a Rússia
Redacció Actualitzat
TEMA:
Rússia

El ruble, la divisa russa, ha caigut aquest dilluns en tots els mercats financers que ja han obert sessió.

En el primer dia d'operacions borsàries després de l'anunci de les sancions econòmiques a Rússia el ruble ha arribat a perdre gairebé el 40% del seu valor davant del dòlar i de l'euro.

En concret, poc després de les nou del matí a Moscou (les set a l'Europa central) el ruble perdia un 28,34% davant de la divisa nord-americana, i un 27,02 davant la moneda de l'eurozona.

Es tracta de la davallada més forta en gairebé trenta anys, almenys des del 1993 respecte al dòlar i almenys des de 1994 respecte a l'euro.

Un home passa per davant d'un rètol que mostra el canvi del ruble en dòlars (Reuters/Anton Vaganov)

A l'obertura de la borsa de Moscou calia pagar 90 rubles per comprar un dòlar, quan dimecres passat, última sessió abans de l'inici de la invasió d'Ucraïna, calia pagar-ne 83,5.

Per comprar un euro calia pagar 101,19 rubles, quan dimecres un euro en costava 93,5.

La situació de caiguda de la divisa russa ha forçat una aturada de cinquanta minuts, però a la represa la davallada ha continuat: el dòlar ha passat de costar 90 rubles a costar-ne 95,48; i el preu de l'euro ha pujat de 101,19 rubles a 107,35.


El Banc Central de Rússia pren mesures

Una primera reacció del Banc Central de Rússia (BCR) a les sancions econòmiques ha estat, aquest dilluns, duplicar el preu del diner, els tipus d'interès, que han passat del 9,8% al 20%. La mesura vol mirar d'evitar operacions contra el ruble.

A més, per mirar de garantir la liquiditat dels bancs russos, el BCR ha alliberat reserves de capital per destinar-les a préstecs hipotecaris i de consum.

Una dona amb rubles a la mà en un mercat de la ciutat russa d'Omsk (Rússia/Alexey Malgavko)

El paquet alliberat pel BCR té un valor de 733.000 milions de rubles, que al canvi actual són més de 6.464 milions d'euros.


Cues per treure diners

Aquest diumenge, coincidint amb l'anunci de les sancions a Rússia anunciades pels Estats Units i la Unió Europea, que deixen diversos bancs russos fora del sistema Swift i bloquegen actius del Banc Central de Rússia, ja s'han pogut veure cues llargues gent esperant per poder treure diners del caixer automàtic.

Cua per treure diners d'un caixer automàtic, aquest diumenge, a Sant Petersburg (Reuters/Anton Vaganov)

En una cua captada per un fotògraf de l'agència Reuters s'hi poden veure almenys una trentena de persones


Putin mou fitxa per contrarestar les sancions

Per mirar de fer front a les conseqüències de les sancions, el president rus, Vladímir Putin, s'ha reunit a la tarda amb els responsables del BCR. Han decidit prohibit treure divises del país a partir d'aquest dimarts.

Per mirar d'enfortir la seva moneda, el Kremlin també ha anunciat que les empreses exportadores russes hauran de convertir en rubles el 80% dels ingressos obtinguts des del gener d'aquest any.  

Des del Kremlin també s'ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat i el portaveu, Dmitri Peskov, ha comparegut davant dels mitjans de comunicació per assegurar que la liquiditat està garantida.


Primer banc rus intervingut a Europa

L'autoritat bancària de la Unió Europea, la Junta Única de Resolució, ha intervingut la branca europea del banc rus Sberbank, que té oficines a Àustria, Croàcia i Eslovènia. Sberbank és el principal prestador de Rússia.

Logotip del banc rus Sberbank (Reuters/Evgenia Novozhenina)

La intervenció s'ha fet després que el Banc Central Europeu considerés Sberbank Europe i dues filials estan en "fallida o probable fallida" perquè les "sortides significatives de dipòsits" poden causar falta de liquiditat.

Font del banc han admès, en un comunicat, que s'havia produït una "retirada significant de dipòsits de clients en molt poc temps".  

A Alemanya, d'altra banda, Deutsche Börse, l'operador de les borses alemanyes, ha decidit suspendre la cotització de diversos valors russos, entre els quals Sberbank i VTB, el segon banc rus


Prohibit treure divises a l'estranger

A més, el president rus, Vladímir Putin, ha prohibit per decret a la ciutadania treure divises del país a partir d'aquest dimarts. 

Per mirar d'enfortir la seva moneda, el Kremlin també ha anunciat que les empreses exportadores russes hauran de convertir en rubles el 80% dels ingressos obtinguts des del gener d'aquest any.  

ARXIVAT A:
Vladímir Putin Ucraïna Rússia
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut