Rellogats o llogats pel triple: irregularitats en 360 pisos protegits a Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona ha detectat que un 13% dels habitatges de protecció oficial revisats no compleixen la normativa
Redacció Actualitzat
TEMA:
Habitatge

L'Ajuntament de Barcelona ha detectat gairebé 360 habitatges de protecció oficial (HPO) que els seus propietaris no fan servir com a residència habitual o relloguen per sobre del preu permès. Dels 2.700 pisos que ha visitat el consistori per confirmar que es compleix la normativa, en un 13% hi ha irregularitats.

En la majoria dels casos s'han trobat que els habitatges estaven rellogats sense autorització i per sobre del preu permès (més de 170 casos) i en 32 casos estaven buits. També han trobat pisos ocupats pels familiars dels propietaris, amb despatxos o que s'utilitzaven com a pisos turístics.

A Barcelona hi ha 16.000 pisos de protecció oficial. L'Ajuntament els vol visitar tots i ha començat pels primers que deixaran de tenir la qualificació HPO. 

La normativa no permet ni llogar-los ni cedir-los a altres persones, excepte en casos en què l'Agència de l'Habitatge de Catalunya ho autoritzi. També estableix que s'hi ha de viure.
 

A Barcelona hi ha 16.000 habitatges de protecció oficial


Multes de 4.000 a 45.000 euros

Fuensanta Alcalá, cap de Disciplina d'Habitatge i Inspeccions de l'Ajuntament de Barcelona, explica amb què s'han trobat visitant els pisos:

"Hi ha gent que els estava llogant pel doble o pel triple. El que entenen els usuaris és que és seu i el poden llogar pel preu que volen."

Dels pisos en què s'han detectat irregularitats, s'està en el procés de deixar-los en un preu taxat o de passar-los a la mesa d'emergència. La regidora d'Habitatge i Rehabilitació, Lucía Martín, assegura que es vol recuperar la funció social dels habitatges.
 

 

Lucía Martín, regidora d'Habitatge i Rehabilitació de l'Ajuntament de Barcelona


L'Ajuntament avisa que perseguirà i multarà tots els casos i insta la Generalitat a fer el mateix. A Catalunya, hi ha més de 100.000 habitatges de protecció oficial.

Martín ha demanat al govern català que exerceixi les competències que té d'inspeccionar i sancionar el mal ús dels pisos protegits. També ha acusat la Generalitat de "deixadesa de funcions" en aquesta tasca i ha criticat que la condició d'HPO caduqui:

"Cal establir la qualificació permanent per als habitatges protegits i també que comenci a exercir les competències que té en matèria d'inspecció."

De moment, 12 propietaris han pagat multes que van dels 4.000 als 45.000 euros. S'han obert 60 expedients sancionadors i el consistori assegura que ja ha cobrat més de 125.000 euros.

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut