Crònica de la manifestació independentista de la diada a l'agència Associated Press (AP)

Què diu la premsa internacional de la manifestació independentista de la Diada

La "divisió" dins del moviment, l'inici del "diàleg" amb l'Estat són les idees més repetides sobre la manifestació independentista "més gran" des de la pandèmia
Elisenda Rovira Olivé Actualitzat
TEMA:
11S

La presència de la manifestació independentista de la Diada a la premsa internacional no és pas tan generalitzada com fa uns quants anys, però se'n fan ressò capçaleres de diversos països i agències de notícies.

La "divisió" dins de l'independentisme i l'inici del "diàleg" amb l'Estat són les idees més repetides, així com el fet que es tracta de la mobilització independentista més massiva des de l'inici de la pandèmia.

 

"Dividits sobre el diàleg amb Espanya"

Així titula l'agència de notícies Associated Press la seva crònica de la mobilització, replicada per diversos mitjans, en què destaca que és la "primera manifestació independentista massiva des de l'inici de la pandèmia", amb "desenes de milers" de persones. El moviment, diu el text, "intenta oferir una mostra d'unitat tot i les divisions a les seves files sobre les properes converses amb el govern espanyol".

L'agència Reuters parla de "milers de catalans" manifestant-se i recull declaracions dels presidents de l'ANC, Elisenda Paluzie, i d'Òmnium, Jordi Cuixart, així com la disputa entre el govern català i espanyol per l'ampliació de l'aeroport del Prat.

El mitjà europeu Euronews titula "Els separatistes catalans, dividits, es manifesten abans del diàleg amb Madrid", en un text a partir d'informacions d'agència. "Les expectatives per una solució ràpida [del conflicte] romanen molt baixes perquè els separatistes catalans demanen un referèndum d'independència autoritzat. El govern central diu que la votació hauria de ser sobre una proposta per millorar la relació de la regió del nord-est amb la resta d'Espanya".

 

"Supera les expectatives dels organitzadors"

L'Agència France Press explica: "Independentistes catalans inunden els carrers de Barcelona en una prova de força davant l'inici de les negociacions amb el govern espanyol".

"Els independentistes catalans es manifesten per defensar la independència", titula Radio France Internationale:


La radiotelevisió belga francòfona RTBF també en parla, amb el titular "Els independentistes catalans, al carrer abans de les negociacions amb Madrid".

El diari L'Indépendant de Perpinyà destaca l'assistència a la manifestació. "Tot i les divisions del moviment independentista i les condicions sanitàries, la manifestació és un èxit que supera les expectatives dels organitzadors, que s'havien donat per satisfets si la participació arribava a un nombre amb sis xifres".

 

"Demanen l'indult i un referèndum"

El diari alemany Spiegel informa sobre la manifestació en la seva secció internacional amb el títol "Els catalans es manifesten per la independència d'Espanya". "Demanen l'indult dels seus companys de campanya i un referèndum, que es considera extremadament improbable".

També a Alemanya, Zeit destaca que "Més de 100.000 catalans es manifesten per la independència".

La radiotelevisió pública alemanya Deutsche Welle destaca que és la manifestació independentista més massiva des de l'inici de la pandèmia. "Mentre molts no han perdut les esperances per la independència, preval el sentiment que és una fita impossible".

 


"Les converses estan a punt de començar"

Al Regne Unit, el diari financer The Economist enfoca la cobertura de la manifestació a partir del diàleg entre governs: "Les converses sobre el conflicte català estan a punt de començar". "L'atmosfera a la segona ciutat d'Espanya és més relaxada que mai des que els polítics nacionalistes catalans van començar una deriva per la independència d'una de les regions més grans i riques del país, ara fa una dècada", diu el text.

El britànic Independent es fa ressò de la divisió entre els partits independentistes.

El diari Irish examiner destaca, en canvi: "Separatistes catalans es manifesten a Barcelona durant la trobada més multitudinària des de l'inici de la pandèmia".

 

A banda dels mitjans europeus, se n'han fet ressò mitjans canadencs com CTV News, l'oceànic The Australian i també Al Arabiya News.

ARXIVAT A:
11S
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut