Diada 2021: l'independentisme torna amb força al carrer tot i les desavinences

La manifestació de la Diada aplega 108.000 persones segons la Guàrdia Urbana i 400.000 segons l'ANC

Actualitzat

La manifestació de la Diada recupera presència al carrer i torna a l'essència de les mobilitzacions d'abans de la pandèmia. L'independentisme ha reunit 108.000 persones segons la Guàrdia Urbana i unes 400.000 persones segons les dades de l'ANC.

Una participació que ha sorprès l'organització i que converteix la Diada en una de les mobilitzacions populars més grans que s'ha vist a Europa en temps de coronavirus. D'arreu del territori han sortit 215 autobusos organitzats per l'ANC amb participants a la manifestació.

Sota l'eslògan "Lluitem i guanyem la independència", l'ANC, convocant de la manifestació en col·laboració amb Òmnium i l'AMI, vol aprofitar la Diada per reactivar l'independentisme, "exigir unitat estratègica" als partits independentistes i reivindicar l'1-O.

'Lluitem i guanyem la independència', el lema de la manifestació de la Diada 2021
"Lluitem i guanyem la independència", el lema de la manifestació de la Diada 2021 (EFE / Quique Garcia)

La manifestació ha començat a caminar, puntual, a l'hora simbòlica de les 17.14 des de la plaça Urquinaona mentre els manifestants cridaven "independència". Ha avançat de forma molt lenta per la Via Laietana fins al Pla de Palau i l'avinguda Marquès de l'Argentera fins a arribar a l'estació de França, on s'ha fet l'acte polític.

El gruix de la manifestació baixa la Via Laietana (EFE/Marta Pérez)
El gruix de la manifestació baixa per la Via Laietana (EFE / Marta Pérez)

Jordi Gaseni, president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), ha destacat l'alta participació i ha enviat aquest missatge a Espanya:

"És impressionant perquè hem omplert, perquè hi ha molta gent. Missatge cap a Espanya: que es fotin, que es fotin i que es fotin! Perquè el poble català segueix dempeus. Les nostres diades sempre ens diuen com se sent el nostre poble. És quan ens trobem i fem pública la nostra voluntat de lluitar pel nostre país."

Cuixart: "La dignitat d'aquest poble és insubornable"

Carregat d'energia, després de quatre anys de no poder assistir als actes de la Diada, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha parlat durant l'acte central de la manifestació per la independència i ha agraït als manifestants la seva presència als carrers de Barcelona:

"Ni amb exili ni amb repressió, la dignitat d'aquest poble és insubornable, i avui ho heu tornat a fer possible. Moltes gràcies i moltes felicitats."

"Feia quatre anys que no venia. Us vull donar les gràcies de tot cor perquè no heu defallit mai. Us estarem agraïts eternament. Que ningú no ens prengui la felicitat."

Cuixart ha tingut un record pels polítics exiliats i gràcies a les seves conviccions, ha dit, "avui ho hem tornat a fer". I per concloure el seu discurs ha repetit les paraules que va pronunciar al Tribunal Suprem: "Ho tornarem a fer".

Jordi Cuixart i Elisenda Paluzie a la manifestació
Jordi Cuixart i Elisenda Paluzie a la manifestació (ACN / Sílvia Jardí)


Paluzie: "El dret d'autodeterminació no es pidola, s'exerceix"

L'acte l'ha tancat la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, que ha estat contundent a l'hora de referir-se al diàleg amb l'estat espanyol:

"El dret d'autodeterminació no es demana ni es pidola a l'Estat opressor, s'exerceix! S'exerceix, com el vam exercir en el referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre, en què vam guanyar l'Estat. La victòria d'un poble unit. Aquell dia és el fet més important que ha passat en aquest país en 300 anys, senyor Illa."

Paluzie ha demanat al govern tornar a tenir un projecte propi i que apliqui el mandat de les urnes i faci la independència:

"Fa uns anys l'estimada Carme va dir: 'President, posi les urnes!' Avui nosaltres li diem: 'President, faci la independència. Ens tindrà al seu costat per al que faci falta'."

Unes paraules que han pogut sentir en directe el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i altres membres del govern, així com la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

Pere Aragonès amb Oriol Junqueras, Dolors Bassa i Raül Romeva durant la manifestació de la Diada (ACN/ Job Vermeulen)
Pere Aragonès amb Oriol Junqueras, Dolors Bassa i Raül Romeva durant la manifestació de la Diada (ACN / Job Vermeulen)

L'ANC havia habilitat 10 zones de concentració prèvia distribuïdes al llarg del carrer Pau Claris, des de la cantonada amb Provença, on s'han concentrat milers de persones amb estelades i cartells exigint la independència des de primera hora de la tarda.

La manifestació baixa Via Laietana (Europa Press/Pau Venteo)
La manifestació baixa per la Via Laietana (Europa Press / Pau Venteo)

A diferència de l'any passat, aquest 2021 la concentració no ha estat estàtica, però durant la marxa havien de guardar distàncies entre bombolles per evitar contagis i els assistents havien de portar mascareta en tot el recorregut.

Les tres capçaleres de la manifestació poc abans d'arribar a la prefectura de la Policia Nacional a Via Laietana
Les tres capçaleres de la manifestació poc abans d'arribar a la prefectura de la Policia Nacional a Via Laietana (ACN / Gerard Artigas)


Tensió davant la comissaria de Via Laietana

Quan la manifestació ha passat davant la prefectura de la Policia Nacional de la Via Laietana s'han sentit xiulets i algunes persones han llançat avions de paper i rotlles de paper higiènic contra la façana de l'edifici.

A la part final de la manifestació s'han viscut moments de tensió en aquest mateix punt quan alguns manifestants han llançat pots de pintura i un objecte incendiari contra les portes de la comissaria.


La Diada d'enguany ha volgut recuperar la normalitat al carrer que es va perdre el 2020 amb la irrupció de la pandèmia de la Covid-19. Això s'ha notat al llarg de tot el dia amb el volum d'actes i manifestacions convocades.

Entre els participants a la marxa, la sensació que aquest any hi ha hagut menys afluència que en edicions anteriors a la pandèmia, però l'esperit que "els ciutadans no poden defallir" i cal mostrar als polítics que "el camí no ha acabat".

Moltes estelades a la manifestació de la Diada
Moltes estelades a la manifestació de la Diada (ACN / Gerard Artigas)


Representants de la societat civil a la capçalera

Les dues primeres fileres de la manifestació les han ocupat representants de la societat civil: a la capçalera s'han situat els presidents de l'ANC, Elisenda Paluzie, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, acompanyats de diversos representants d'entitats sobiranistes gallegues, del País Basc, del País Valencià i de les Balears, del cantant Lluís Llach en representació del Consell per la República, i de la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca.

S'ha reservat una zona per a persones represaliades, on s'han convidat els presos i preses polítics indultats.

Una segona capçalera de la manifestació amb persones represaliades
Una segona capçalera de la manifestació amb persones represaliades (ACN / Gerard Artigas)

És la primera Diada després dels indults als presos de l'1-O, que han participat en diversos actes al llarg del dia.

ARXIVAT A:
11S
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut